Romániában külön szabályozás érvényes egyes ágazatok minimálbérére

346

November 1-től emelkednek egyes ágazati minimálbérek Romániában, erről keddi ülésén fogadott el sürgősségi rendeletet a bukaresti kormány. Október 1. óta 3300 lej (254 166 forint) az országos bruttó minimálbér, azonban az építőiparra, a mezőgazdaságra és az élelmiszeriparra külön szabályozás érvényes.

A bukaresti kormány döntése értelmében az építőiparban a korábbi bruttó 4000 lejről novembertől 4582 lejre (352 905 forint), míg az élelmiszeriparban és a mezőgazdaságban 3000-ről 3436 lejre (264 640 forint) nő a havi minimális bruttó munkabér összege.

Romániában az építőiparban, a mezőgazdaságban és az élelmiszeriparban dolgozók egy meghatározott jövedelemhatárig mentesülnek a 10 százalékos személyi jövedelemadó fizetése alól. Október 1-ig a 25 százalékos egészségbiztosítási hozzájárulást sem kellett fizetniük, azonban a kormány, a szeptemberben elfogadott, a költségvetési hiány csökkentését célzó megszorító intézkedéscsomag keretében ezt a kedvezményt megszüntette.

A mostani ágazati minimálbéremelésre azért volt szükség, hogy a járulékfizetési kötelezettségek kiterjesztése az építőiparra, illetve mezőgazdaságra és élelmiszeriparra ne vezessen a nettó bérek csökkenéséhez ezekben az ágazatokban.

 

Forrás: MTI