“Aki lemarad, az nem lesz ott!” – humoristával edukál a KÉSZ Csoport

575

Klasszikus építkezéssel kapcsolatos hibákat és sztereotípiákat mutat be a KÉSZ Csoport videója Musimbe Dávid Dennis humorista segítségével. A filmben olyan helyzetek kerülnek elő, amelyek a BIM-módszertan használatával, a digitalizáció segítségével manapság már könnyűszerrel megelőzhetőek, vagy pedig villámgyorsan kijavíthatóak.

A KÉSZ Csoport célja, hogy a beruházások, és az építőipari vállalatok mindennapi működése során egyre fontosabb szerepet betöltő, úgynevezett BIM-módszertant mutassa be humoros, és a laikusok számára is érthető formában.

„A BIM-módszertan (Building Information Management) egyre inkább megkerülhetetlen az építőiparban, ugyanakkor sokaknak fejtörést okoz a kezdetekben, hiszen egy nehezen megfogható, és még annál is komplexebb szemléletmódról van szó. Cégcsoporton belül régóta foglalkozunk azzal, hogy kollégáinkat edukáljuk ebben a témában, azonban nem mindennapi videónkkal szerettük volna ezt az elsőre bonyolultnak tűnő szemléletmódot rendhagyó módon a laikusok számára is érthetően, ugyanakkor szórakoztatóan bemutatni.

A videóban a BIM előtti, sok esetben nehézkesen követhető részfeladatokat és a BIM megjelenésének köszönhető tervezhetőbb és hatékonyabb működést állítjuk szembe egymással. A szakértők számára azért szórakoztató, mert bizonyára találkoztak már a múltban hasonló helyzetekkel, a laikusok számára pedig azért, mert egy humorista szájából elhangzó ilyen jellegű bemutató még a hozzá nem értőket is megnevetteti, legalábbis bízunk benne” – mondta Zima Tímea, a KÉSZ Csoport marketingkommunikációs vezetője.

Mennyire fontos a BIM szemléletmód

Alapvetően így tudnánk elmagyarázni a BIM lényegét: a BIM az építmények megvalósítását támogatja egy virtuális épületmodell segítségével. Tulajdonképpen szoftverek és alkalmazások sokaságáról van szó, amelyek egymásnak szolgáltatnak adatot, és képesek rendszerezetten tárolni és megjeleníteni azokat. A BIM szemléletmód és a BIM modellek nagy előnye a hatékonyságnövelés és – többek között a videóban bemutatott – hibák megelőzésének lehetősége a tervezés, gyártás és kivitelezés előtt és közben is. A BIM-modellek valós idejű adatokat tartalmaznak, így többek között egyértelműbbek lesznek a műszaki követelmények, és kiszámíthatóbbakká válnak a költségek is. Átláthatóan és naprakészen lehet követni a beruházások aktuális státuszát.

A KÉSZ Csoport célja, hogy a BIM-módszertan hazai iparági úttörőjeként cégcsoport szinten használja ezt a metodikát, ezzel pedig lényegesen növelni tudja a versenyképességét.

Forrás: KÉSZ