2020. ÉVI ÉPÍTŐIPARI NÍVÓDÍJASOK

684

2020-ban 11 építmény kapott Építőipari Nívódíjat, 4 részére pedig elismerő Oklevelet adtak ki.

Az Építőipari Nívódíj pályázati felhívását 2020-ban huszadik alkalommal hirdette meg az Építőipari Mesterdíj Alapítvány Kuratóriuma (ÉMA) az Alapítók és Csatlakozók nevében és felhatalmazásukkal. Az évek során összesen 163 Nívódíjat ítélt oda a bíráló bizottság.

 

Idén az alábbi 8 kategóriában hirdettek pályázatot:

Az Építőipari Nívódíj alapítói és csatlakozók

Az Alapítók:
– Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége és az
– Építéstudományi Egyesület

A Csatlakozók:
– Magyar Építőművészek Szövetsége (MÉSZ),
– Magyar Mérnöki Kamara Építési Tagozata (MMKÉT),
– Magyar Építész Kamara (MÉK),
– Magyar Épületgépészeti Koordinációs Szövetség (MÉgKSZ),
– Közlekedéstudományi Egyesület (KTE),
– MTF Közműtechnológiákért Egyesület (HSTT),
– Magyar Művészeti Akadémia Építőművészeti Tagozata

 • többlakásos lakóépület
 • középület
 • ipari és energetikai építmény
 • mezőgazdasági építmény
 • műemlék-helyreállítás és rehabilitáció
 • közlekedési létesítmény
 • komplex infrastrukturális létesítmény
 • környezetvédelmi és vízügyi létesítmény

A COVID-19 vírus okozta járvány veszély rendkívüli helyzetet teremtett. Ennek figyelembevételével hirdették meg és bonyolították le a pályázatot. A megadott határidőre így is rekord számú, 29 pályázat érkezett. Ezek közül egy létesítményt nem tudtak megtekinteni a látogatási tilalom miatt. Nem érkezett pályázat a többlakásos lakóépület, az ipari és energetikai, a mezőgazdasági és a környezetvédelmi és vízügyi létesítmény kategóriában.

A benyújtott pályázatokban szereplő létesítmények tervezési és kivitelezési szempontból egyaránt magas színvonalat képviseltek. A pályázatot kiírók delegáltjaiból álló 18 tagú Bíráló Bizottság az ügyrend szerint eljárva a benyújtott dokumentációk, illetve a referensek helyszíni bejárásai alapján bírálta és értékelte a pályázatokat.

A bírálat fő szempontjai a következők voltak:

 • az adott építmény általános építészeti-műszaki értékelése,
 • a kivitelezés műszaki–technikai színvonala, szakszerűsége,
 • a beruházás gazdaságossága, üzemeltethetősége, valamint
 • a létesítményt létrehozók – különösen a beruházók, a tervezők és kivitelezők – közötti együttműködés.

A Bíráló Bizottság véleményezte a Magyar Mérnöki Kamara Építési Tagozata által alapított Építési Alkotói Díjra és a MÉK Elnöksége által alapított Sándy Gyula Díjra tett javaslatokat. A Magyar Épületgépészeti Koordinációs Szövetség önállóan döntött az Épületgépészeti Nívódíjról.

A Bíráló Bizottság összesen 11 építményt részesített Építőipari Nívódíjban és 4 részére elismerő Oklevelet adott ki.

A pályázat eredményhirdetésére hagyományosan az ÉVOSZ ünnepi évzáró közgyűlésén került volna sor, ami idén a koronavírus miatt elmarad, így a jövő évben kerülhet rá sor. Még ez év decemberében elküldik a nyerteseknek a hivatalos Tanúsítványokat és Okleveleket elektronikus formában, valamint a kiadványokon feltüntethető logót.

A létesítményeken elhelyezett, az alkotók megnevezésével ellátott bronztáblák ünnepélyes felavatására 2021 tavaszán kerülhet sor – a veszélyhelyzettől függően.

ÉPÍTŐIPARI NÍVÓDÍJASOK 2020 ÉVBEN

Középület kategóriában: Miniszterelnökség, karmelita épületegyüttes – Budapest

Építtető: NÖF Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. (Budapest)
Tervező: ZDA-Zoboki Építésziroda Kft. (Budapest)
Lebonyolító: ÉMI Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft. (Szentendre)
Üzemeltető: Várkapitányság Integrált Területfejlesztési Központ Nonprofit Zrt. (Budapest)
Generálkivitelező: CONFECTOR Mérnök Iroda Kft. (Budapest)
Alvállalkozó:  Péter Építő Kft. (Budapest) – szerkezetépítés
Alvállalkozó:  Reneszánsz Zrt. (Üröm) – kőfaragó munkák                                             Alvállalkozó:  Begavill-2003 Kft. (Budapest) – elektromos munkák

Az épületegyüttesben minden együtt van, ami a jelenkori építészeti-, építőipari feladatokban megoldandó feladatként megjelenhet: műemlékvédelem, – rekonstrukció, – legjobb értelemben vett kortárs építészet – összehangolva a történeti építészet megmentett és/vagy újraálmodott részleteivel, – magas szintű, nemes és visszafogott, elegáns belsőépítészet, – gyönyörű kert- és környezet terv és megvalósulás, – „láthatatlan” és intelligens gépészet és elektromos megoldások, – mindenre kiterjedő részletezettség. Óriási lehetőséget kapott a beruházó, a tervező és a kivitelező, hogy mindezt megvalósítsa és ők éltek ezzel.

Középület/oktatási kategóriában: Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Kreatív Innovációs és Tudáspark MOME Campus – Budapest

Építtetők: Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (Budapest)
Kiemelt Kormányzati Beruházások Központja (Budapest)
Tervezők: CET Budapest Kft. (Budapest)
Óbuda Építész Stúdió Kft. (Budapest)
3h Építésziroda Kft. (Budapest)
Lebonyolító: CONSULTANT Építési Szakértő Tanácsadó Mérnök Iroda Kft. (Budapest)
Generálkivitelező: Market Építő Zrt. (Budapest)
Alvállalkozó:  Vilati Szerelő Zrt. (Budapest) – épületvillamosság                                      Alvállalkozó:  Fairtech Kft. (Budapest) – épületgépészet                                                  Alvállalkozó:  Moratus Szerkezetépítő Kft. (Budapest) – szerkezetépítés

A két ütemben megvalósított fejlesztés befejeződött és összeállt a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem campusának kialakítása. A program első szakasza két épületet magába foglaló technológiai parkot tartalmazott. Az épületeket Csomay Zsófia és Németh Tamás (CET Budapest Kft.) tervezték. A Műhelyház mind a hagyományos, mind az innovatív tárgy- és téralkotási tevékenységeknek otthont biztosít. A beruházás második szakaszában a campus területére három új épületet és két műemléki rekonstrukciót terveztek Csillag Katalin és Gunther Zsolt (3h Építésziroda) irányításával. Két meglévő épület került átalakításra, és három új létesítmény jött létre a Zugligeti úton. A megvalósított beruházás kivitelezői hűen lekövették a tervezői és építtetői szempontokat, az egészet és a részleteket tekintve mind technikai, mind esztétikai szempontokból kiváló alkotásokat hoztak létre.

Középület/oktatási kategóriában: Debreceni Nemzetközi Iskola – Debrecen

Építtető: Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata
Tervező: BORD Építész Stúdió Kft. (Budapest)
Generálkivitelező: HUNÉP Zrt. (Debrecen)
Alvállalkozó:  DESZIG Kft. (Debrecen) – bádogos építési munkák
Alvállalkozó:  HAJDU ALU Zrt. (Debrecen) – homlokzati nyílászáró szerkezetek                  Alvállalkozó:  MONOLIT – ÉPSZER Kft. (Budapest) – szerkezetépítési munkák

Az iskola elhelyezkedése a Nagyerdő mellett és megközelíthetősége – a jövőbeni várható fejlesztés szempontjait is tekintve – kiváló. A félkör alakzatba rendezett építészeti kialakítás egészen különleges. Ízléses, de nem hivalkodó, tartós igénybevételnek kitett, jól kezelhető és karbantartható, vagy könnyen cserélhető, javítható építési anyagok szakszerű beépítése jellemzi. Gépészeti, erős-, és gyengeáramú rendszere épületfelügyeleti rendszeren keresztül ellenőrizhető, szabályozható. Az akusztikailag is átgondolt, természetes fénnyel megvilágított tantermek méhsejt szerűen érintkeznek, egymás felé nyitottak és átláthatók, de mégis az önálló csoportos képzés lehetőségét biztosítják. Az iskola épülete a legkorszerűbb, kreativitást fejlesztő és sport létesítményeivel a magas szintű oktatás jövőbe mutató példája lehet.

Középület/kulturális kategóriában: Nemzeti Táncszínház új játszóhelyének kialakítása – Budapest

Építtető: Millenáris Tudományos Kulturális Nonprofit Kft. (Budapest)
Tervező: ZDA-Zoboki Építésziroda Kft. (Budapest)
Lebonyolító: FŐBER Zrt. (Budapest)
Generálkivitelező: ZÁÉV Építőipari Zrt. (Zalaegerszeg) – Zala-Elektro Kft. (Zalaegerszeg)
Alvállalkozó: Gedi Építő Kft. (Budapest) – szerkezetépítési munkák
Alvállalkozó: Stefanits Kft. (Győrújbarát) – kül- és beltéri álmennyezet kivitelezése
Alvállalkozó: Komandor Lux Kft. (Cegléd) – akusztikai panelek felújítása, újak gyártása

Az épület az egykori Ganz gyár csarnoképületének felhasználásával került kialakításra, miután itt kapott új helyet a Nemzeti Táncszínház. A korábbi “fejépület” elbontásával kialakított multifunkcionális előcsarnok egyidejűleg szolgálja a színház fogadóterét és szabadtéri terasszal kapcsolódik parkhoz. A csarnok belső kialakítása maga is alkalmas műsorok, rendezvények megtartására. E fölött található a 120 férőhelyes kisterem, melynek hullámvonalas homlokzati megjelenése az egész színházépület jellegzetes motívuma, mintegy jelképe. A nagyterem és a multifunkcionális előtér össze is kapcsolható. Az épület mai végleges formájában szervesen kapcsolódik a Millenáris parkhoz, Buda megújuló kulturális központjához.

Középület/kereskedelmi kategóriában: Meininger Hotels – Budapest Great Market Hall – Budapest

Építtető: Bedori Investment Szolgáltató Kft. (Budapest)
Tervező: Vadász és Társai Építőművész Kft. (Budapest)
Lebonyolító: Bedori Investment Szolgáltató Kft. (Budapest)
Generálkivitelező: SWIETELSKY Magyarország Kft. (Budapest)
Alvállalkozó:  KVCS Építőipari Kft. (Dunakeszi) – szerkezetépítés
Alvállalkozó:  Aluschlosser Kft. (Fót) – homlokzati alumínium nyílászárók, függönyfalak
Alvállalkozó:  VILL-KORR Hungária Kft. (Győr) – erős- és gyengeáramú szerelések

Az épület heterogén, eklektikus környezetben áll. A környező historizáló lakóépületek, Ybl neoreneszánsz Központi Vámháza, Petz Samu szecesszióba hajló neogót Nagyvásárcsarnoka, Lestyán Ernő későmodern trafóépülete, Oosterhuis non-standard Bálnája arra inspirálta a tervezőket, hogy ne épületet tervezzenek. A szabad tömegalakítás, a hullámzó homlokzat, a lépcsőző szintek, a környezettel való tudatos szembenállás, szoborszerű formálás eszközeivel valósították meg az alkotók szándékukat, bizonyítva, hogy a szerves építészet és a modernista gondolkodás találkozhat és együtt élhet egy építészeti alkotásban. A szokatlan építészeti elképzeléseket a kivitelező nagy gonddal, kiváló minőségben valósította meg.

Középület/sport kategóriában: Puskás Aréna

Építtető: Nemzeti Sportközpontok (Budapest)
Tervező: KÖZTI Zrt. (Budapest)
Lebonyolító: Óbuda-Újlak Zrt. (Budapest) – FŐBER Zrt. (Budapest)
Generálkivitelező: Magyar Építő Zrt. (Budapest) – ZÁÉV Zrt. (Zalaegerszeg) Konzorcium
Alvállalkozó: West Hungária Bau Kft. (Biatorbágy) –  szerkezetépítés
Alvállalkozó: ÉPKAR Zrt. (Budapest) – szerkezetépítés
Alvállalkozó: West Hungária Bau Kft. (Biatorbágy) – erős- és gyengeáram
Alvállalkozó: CLH Hűtés- és Klímatechnikai Kft. (Budapest.) – épületgépészet
Alvállalkozó: Kanizsai Magasépítő Kft. (Nagykanizsa) – épületgépészet
Alvállalkozó: KÉSZ Ipari Gyártó Kft. (Kecskemét) – acélszerk. tető gyártása és kivitelezése
Alvállalkozó: Metál Hungária Holding Zrt. (Budapest) – acélszerkezetű tetőfedés
Alvállalkozó: Pharos ’95 Kft. (Dunavarsány) – pályaburkolat

Magyarország legnagyobb befogadóképességű, sport- illetve zenei rendezvények lebonyolítására egyaránt alkalmas létesítménye, Építészeti megformálása, látványa felidézi a régi Népstadiont, beleértve a megtartott torony épületet, amely múzeumként szolgál tovább. A teljes egészében fedett nézőtér, a funkciók bővítése, a nagyvonalú közlekedési megoldások igen összetett és különleges tervezési és kivitelezési körülmények között születtek meg. Külön ki kell emelni az organizációt, ahol a gépek és munkások tömegének összehangolása is cél volt. Európa egyik legkorszerűbb sportlétesítménye valósult meg.

Műemlék helyreállítás, építmény rehabilitáció kategóriában: Párisi Udvar Hotel Budapest – Budapest

Építtető: Mellow Mood Hotels (Budapest)
Tervező: Archikon Architects Kft. (Budapest)
Lebonyolító: ÓBUDA-ÚJLAK Zrt. (Budapest)
Generálkivitelező: Market Építő Zrt. (Budapest)
Alvállalkozó: ALAKart Kft. (Budapest) – kerámia restaurálási munkák
Alvállalkozó: Centralwood Kft. (Budapest)  – fa, gipsz és üveg restaurálási munkák
Alvállalkozó: Laticrete Hungary Kft. (Budapest) – hidegburkolási munkák

A Párizsi udvar egy historizáló stílusú lakó- és irodaház Budapest V. kerületében, a Ferenciek terén. Budapest ikonikus épülete, mely fennállása során számos funkciót kapott. Külön nevezetessége passzázs rendszere. Műemléki védelme különösen nehéz feladat elé állította a felújítás tervezőjét és kivitelezőjét. Többek között az épület ékességét, a kristályüveg kupolát Schmahl Henrik tervei alapján a Haas és Somogyi cég készítette, a majolika díszeket a Zsolnay-gyár, a színes üvegablakokat Róth Miksa cége. Az úgynevezett luxfer prizmákból álló üvegtető szó szerint a fényben fürdött, mivel természetes fény híján száz villanykörte világította meg. Ezen iparművészeti kincs a kiváló lokáció, a belvárosi forgatag, a tökéletes enteriőr, luxusszállodaként eszményi otthont ad a világ bármely tájáról érkező vendégnek.

Műemlék helyreállítás, építmény rehabilitáció kategóriában: Gül Baba Türbe és környezete – Budapest

Építtető: Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (Budapest)
Tervező: Mányi István Építész Stúdió Kft. (Budapest)
Lebonyolító: Consultant Mérnöki Iroda Kft. (Budapest)
Generálkivitelező: ZÁÉV Építőipari Zrt. (Zalaegerszeg)
Alvállalkozó: Build-Material Kft. (Kiskunhalas) – komplett téglaburkolási munkák
Alvállalkozó: Kőművészet Kft. (Pilisszentiván) – komplett kő- és műkőburkolási munkák
Alvállalkozó: Zala-Elektro Kft. (Zalaegerszeg) – erős és gyengeáramú villamos munkák

A Gül Baba türbe és környezete komplex rekonstrukciójának célja volt a törökkori emlék és az újabb kori hozzáépítések mértéktartó felújítása, rendezése annak érdekében, hogy a hely történelmi és művészettörténeti jelentőségéhez méltó módon várhassa a látogatókat. A rekonstrukció keretében kávézóval, múzeummal és közösségi helyiségekkel, valamint függőkerttel újult meg a környezet közel 2 hektáros területen. A csatlakozó épületek felújítása és bővítése révén a terület funkciói is bővültek, elsősorban múzeumpedagógiai és közösségi használatot szolgáló helyiségekkel. A megvalósulás, az építészeti kialakítás, a kivitelezés szakszerűsége és minősége miatt díjaztuk az épületegyüttest. A rekonstrukció a magyar és a török kormány közös finanszírozásában valósult meg.

Műemlék helyreállítás, építmény rehabilitáció kategóriában: Millennium Háza (régi Olof Palme Ház) – Budapest

Építtető: Városliget Zrt. (Budapest)
Tervező: Archi-kon Kft. (Budapest)
Lebonyolító: ÓBUDA-ÚJLAK Zrt.  –  FŐBER Zrt. (LIGET Mérnök Közös Ajánlattevők)
Generálkivitelező: ÉPKAR Zrt. (Budapest)
Alvállalkozó: MentArtis Kft. (Budapest) – homlokzati restaurálási munkák
Alvállalkozó: Petrovics Krisztián egyéni vállalkozó (Hatvan) – szárazépítési munkák
Alvállalkozó: POWER-ROOF Bt. (Tiszakécske) – tető komplett ácsmunkája

A Pfaff Ferenc által tervezett épület a Városliget egyik legrégibb építménye az 1885-évi Országos Általános Kiállításra épült Műcsarnoknak, és a korabeli kritikák szerint a kiállítás egyik legszebb eleme volt. A világháború alatt megsérült, később különböző célokra hasznosították, de az idő folyamán csak romlott az állapota. Teljes körű felújítására a Liget Projekt keretében került sor. A helyreállítás a minden részletre kiterjedő restaurátori terv alapján az eredeti állapotnak megfelelően történt. A homlokzaton a Zsolnay-díszítések mellett Leonardo, Raffaello és Michelangelo arcképe is megtalálható. Az épületben a kiállítási tér mellett helyet kapott egy, a századforduló hangulatát idéző, Zsolnay kerámiákkal díszített kávéház is. A főbejárat előtt egyedülálló rózsakertet telepítettek Zsolnay-szökőkúttal. Visszanyerve eredeti külsejét, ismételten a főváros egyik legkülönlegesebben díszített épületeként várja a látogatókat.

Műemlék helyreállítás, építmény rehabilitáció kategóriában: Komáromi Csillagerőd – Komárom

Építtető: Városliget Zrt. (Budapest)
Tervező: Mányi István Építész Stúdió Kft. (Budapest)
Lebonyolító: ÓBUDA-ÚJLAK Zrt. – FŐBER  Zrt. (LIGET MÉRNÖK Közös Ajánlattevők konzorcium)
Generálkivitelezők: ÉPKAR Zrt. – FÉSZ Zrt.- WHB Kft. konzorcium
Alvállalkozó: Lengyel Építéstechnika Kft. (Dunakeszi) – épületkontúr kerámia burkolat
Alvállalkozó: RENOMÉ-BAU Kft. (Győrszemere) – környezetrendezési munkák
Alvállalkozó: TIPOX BETONTECHNIKA Kft. (Budapest) – vasbetonfal injektálási munkái

A komáromi Csillag Erőd, a térség egyik legnagyobb újkori erődje 1850 és 1871 között épült. A két világháború között a Magyar Királyi Honvédség, majd 1991-ig a szovjet csapatok fegyverraktárként használták. A felújítási munkák eredményeként az erőd visszanyerte korhű, eredeti állapotát, és mintegy 3000 négyzetméteres kiállítócsarnokkal bővült. Egy összesen 7000 négyzetméteres többfunkciós kulturális központ került kialakításra, ahol a kiállítóterek, előadótermek, vetítőtermek, múzeumpedagógiai foglalkoztató, kávézó és ajándékbolt is helyet kapott. A Liget Projekt részeként megvalósított beruházás a Szépművészeti Múzeum eddig rejtett kincseinek, ókori szobormásolatainak bemutatását teszi lehetővé. A restaurálási munkák tartalmazták az épület valamennyi kőelemének rekonstrukcióját valamint pótlását korhű utángyártott elemekkel. Az erőd épületének lapostetői is felújításra kerültek zöldtető rétegrenddel járható tetőként kialakítva. A rekonstrukció mellett a másik fontos feladat az erődépület alapmegerősítése, szigetelésének kivitelezése, mely nagynyomású injektálással készülő talajszilárdítási eljárással valósult meg.

Komplex infrastruktúra kategóriában: Újhegyi sétány – Budapest, Kőbánya

Építtető: Budapest Főváros X. Kerület Kőbányai Önkormányzat (Budapest)
Tervező: LÉPTÉK-TERV Kft. (Budapest)
Lebonyolító: Kőbányai Vagyonkezelő Zrt. (Budapest)
Generálkivitelezők: MÁTRA-FUVAR-SPED Kft (Nagykökényes) – Everling Városépítő, Építőipari Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. (Isaszeg)
Alvállalkozó: Vialux Kft. (Budapest) – elektromos munkák
Alvállalkozó: Zenta International Kft. (Budapest) – burkolatépítési munkák

Az Újhegyi sétány Kőbánya legnagyobb lakótelepének, az Újhegyi lakótelepnek gyalogos fő-tengelye. A projekt e gyalogos sétány komplex megújítását, foglalta magába, mely kapcsolódó közterületeivel több mint 30 000 m2. Ennek során a műszaki és esztétikai megújítás mellett kiemelt szerepet kapott az átláthatóság és az akadálymentesség megteremtése, hogy a terek jól szervezettek és mindenki számára elérhetők legyenek. A zöldfelületek növelése, a kellemes környezet kialakítása érdekében a lépcsőrendszerekbe integrált zöldfelületek jelennek meg, melyeket a projekt keretén belül “zöldlépcsőknek” neveztek el. Példamutató projekt egy múlt századi lakótelep élhetőbbé tételére.

ELISMERŐ OKLEVÉL 2020 ÉVBEN

Középület/oktatási kategóriában: Budakeszi Általános Iskola

Építtető: Nemzeti Sportközpontok (Budapest)
Tervező: TRISKELL Épülettervező Kft. (Budapest)
Generálkivitelezők: Zeron Zrt. – Épkar Zrt. (Budakeszi Z-É Konzorcium)
Alvállalkozó: LAVINA PLUSZ Kft. (Murony) – tető ácsmunkák
Alvállalkozó: LEMEZFEDÉS Kft. (Pécel) – bádogozási munkák
Alvállalkozó: PÓTH és FIAI Kft. (Biatorbágy) – homlokzatburkolási munkák

Budapest agglomerációja egyre növekszik, így Budakeszin is szükségszerű, hogy ezt kövesse az infrastruktúra. Az Állami Fejlesztési Program keretén belül két ütemben került sor egy új 16 tantermes iskola megépítésére a Kerekmezőn. Az épület Turi Attilának, a magyar organikus építészet jeles képviselőjének alkotása. Az épület magán viseli ezen stílusjegyeket, a természetes anyagok, különösen a fa, a tégla és a kő dominálnak. Az iskola tömegében mozgalmasan tagolt, tágas aula várja a tanulókat, barátságosak a tantermek. Az épületszárnyak szintekben változó egyedi hangulatú belső udvart fognak közre a végén a tornateremmel. A kivitelezőknek az iskolakezdési határidő betartása mellett nem szokványos építési feladattal kellett megküzdeni, de sikerült.

Műemlék helyreállítás, építmény rehabilitáció kategóriában: Új Királyi Lovarda

Építtető: Várkapitányság Integrált Területfejlesztési Központ Nonprofit Zft. (Budapest)
Tervező: KÖZTI Zrt. (Budapest)
Lebonyolító: ÉMI Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft. (Szentendre)
Üzemeltető: Várkapitányság Integrált Területfejlesztési Központ Nonprofit Zrt. (Budapest)
Generálkivitelezők: West Hungária Bau Kft. – LAKI Épületszobrász Zrt. konzorcium
Alvállalkozó: PBM Mélyépítő Kft. (Bp.) – mélyépítés, cölöpözés
Alvállalkozó: Faművészet Kft.(Bp.) – nyílászárók , lovagló csarnok fa mennyezete, lambrin fal
Alvállalkozó: HOREX Kft. (Bp.) ács- bádogos munkák

A Királyi Lovardát eredetileg 1902-ben avatták fel. A háborús sérüléseket szenvedett épület megmenthető lett volna, de 1950-ben mégis teljesen elbontották. Most a Nemzeti Hauszmann Program részeként épült fel újra az eredeti helyszínen, a Csikós udvarban. Archív tervek és dokumentációk alapján dolgoztak, mind a szerkezeti kialakítás során, mind az anyagok kiválasztásában törekedtek az eredeti megoldásokra, illetve azoknak korszerű kiváltására. Az építkezés során különleges feladatot jelentett, hogy az épület félig már az időközben megépült mélygarázs födémjére került, ugyanakkor régészeti maradványokkal is számolni kellett. Mai rendeltetése többfunkciós rendezvénytér. A Királyi Palota korabeli hangulatát hitelesen visszaidéző régi-új épület igazi turista látványosság.

Középület/egyházi kategóriában: Egerszalóki Református Templom és Gyülekezeti ház

Építtető: Egerszalóki Református Missziói Egyházközség (Egerszalók)
Tervező: Rácz Tervező Iroda Kft. (Debrecen)
Lebonyolító: Tiszáninneni Református Egyházkerület (Miskolc)
Generálkivitelező: SZépítésZ EGER Kft. (Eger)
Alvállalkozó: Majer Bádogosipari Kft. (Gyöngyös) – bádogos munkák
Alvállalkozó: L.E.SZ. Kft. (Budapest) – tető-ácsmunkák
Alvállalkozó: Vámos József egyéni vállalkozó (Arló) – épületasztalos munkák

Az épületen elvétve találunk egyenes falszakaszt, derékszögű csatlakozást. Szinte minden íves, vagy kétirányban íves (donga)befelé hajló,eltérő sugarú. A szokatlan szerkezetek és csomó-pontok kivitelezési módját a vállalkozónak kellett kitalálni. Kizárólag ügyes kezű, jól képzett, magasan kvalifikált mesterekkel lehetett ezt a nehéz feladatot megoldani. Ennek az építkezésnek minden napja kihívást jelentett a projekt összes résztvevője számára. A belső tér is modern kialakítású, szép templom belső.

Műemlék helyreállítás, építmény rehabilitáció kategóriában: Rumbach Sebestyén utcai Zsinagóga

Építtető: Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Budapest)
Tervező: Kőnig és Wagner építészek Kft. (Budapest)
Lebonyolító: Kreatív 2000 Kft. (Budapest)
Generálkivitelező: LAKI Épületszobrász Zrt. (Budapest)
Alvállalkozó: Faművészet Kft. (Budapest) – asztalos munkák
Alvállalkozó: Kőművészet Kft. (Pilisszentiván) – kő és műkő munkák
Alvállalkozó: Herling Restaurátor Kft. (Budapest) – festőrestaurálás, iparművészet

A zsinagóga 1869 és 1872 között épült közadakozásból. Tervezője az osztrák Otto Wagner (1841 – 1918) aki a bécsi szecesszió vezéralakja volt. A zsinagóga épülete a második világháború óta romos volt, vallási célokra nem használták. Hosszú hányattatása után felújítása több ütemben történt. A romantikus, a mór stílus jegyeit magában hordozó befejező munkák a közelmúltban készültek el. A rekonstrukció után érvényesül az eredeti és a mai tervezők kiváló építészeti és művészeti érzéke, az épület arányos kompozíciója, gazdag, ízléses és divatos dekorációja (ornamentikája), tiszta alaprajzi kialakítása és térformálása.

 

Gratulálunk a díjazottaknak!

 

További információ: www.mesterdij.hu

 

 

Forrás: Építőipari Mesterdíj Alapítvány