Új kiadvány a burkolatalátétek szabványairól

290

A Burkolástechnika Egyesület a burkolóanyagok és burkolatok területén működő európai szövetségekkel kötött megállapodásai alapján folytatja műszaki kiadványaik magyar nyelvű megjelentetését.

Most készült el a második tájékoztató, az EPLF (Európai Lamináltpadló-gyártók Szövetsége) által kiadott és 2020 márciusában frissített Infoflyer – Technical bulletin alapján, amely a viszonylag új, nálunk 2019-ben megjelent MSZ EN 16354:2019 Laminált padlóburkoló anyagok. Alátétek. Műszaki előírások, követelmények és vizsgálati módszerek szabványra támaszkodva a padlóalátétekre vonatkozó követelményeket ismerteti.

Minden esetben alapvető fontosságú a burkolatrendszer (burkolóanyag + alátét) alkalmazhatósága szempontjából a tűzzel szembeni viselkedés osztálya (korábban tűzvédelmi osztály), amely az alátétek éghető (tűzveszélyes) alapanyagai miatt maximum Bfl, de minimum Efl lehet.

A szabvány az alkalmazási területektől függően a terhek, az aljzat felületi minősége, ütésállóság, akusztikai követelmények, terhelhetőség stb. függvényében egyértelműen meghatározza, milyen alátétek legyenek egyes burkolattípusok alatt.

A szabvány elnevezésétől eltérően az alátéteket más burkolatok alatt is lehet alkalmazni, ilyenek például az úsztatott módszerrel fektetett, egyre népszerűbb MMF (Multilayer Modular Floor) padlóelemek.

Ezek egyes típusai a laminált padlókkal megegyező szerkezetűek, a járóréteget kivéve, amely pl. műanyag padló, parafa stb. lehet.

Az LVT (Luxury Vinyl Tile) új generációba tartozó klikkes rendszerű fajtáit úsztatott burkolatként fektetik. Ezek alá szintén kerülhetnek a szabvány által szabályozott alátétek.

 

A kiadvány az egyesület honlapjáról tölthető le.

 

 

Forrás: Burkolástechnika Egyesület