Az építőipari termelés szezonálisan és munkanaphatással kiigazított volumenindexei ( havi átlaga=100) Forrás: KSH

2020 szeptemberében az építőipari termelés volumene a nyers adatok szerint 14,7%-kal elmaradt az egy évvel korábbitól. Mindkét építményfőcsoport termelése csökkent: az épületeké 9,1, az egyéb építményeké 20,6%-kal. A szezonálisan és munkanaphatással kiigazított indexek alapján az építőipar termelése az augusztusihoz mérten 1,4, a májusi mélyponthoz képest 10,9%-kal emelkedett. A III. negyedévben az építőipar termelői árai 7,0%-kal nőttek az előző év azonos időszakához viszonyítva.

Az előző év azonos hónapjához képest 2020 szeptemberében mindkét építményfőcsoport termelése csökkent: az épületeké 9,1, az egyéb építményeké 20,6%-kal.

Az építőipari ágazatok közül az épületek építésében 17,3, az egyéb építmények építésében 22,6, a speciális szaképítésben 7,5%-kal esett vissza a termelés.

megkötött új szerződések volumene 7,4%-kal csökkent, ezen belül az épületek építésére kötött szerződéseké 26,4%-kal kisebb, az egyéb építmények építésére vonatkozóké 2,9%-kal nagyobb volt.

Az építőipari vállalkozások szeptember végi szerződésállományának volumene 16,3%-kal elmaradt a 2019. szeptember végitől. Az épületek építésére vonatkozó szerződések volumene 13,8%-kal magasabb, az egyéb építményeké 27,6%-kal alacsonyabb volt, mint egy évvel korábban.

2020 első kilenc hónapjában az előző év azonos időszakához képest az építőipari termelés 11,0%-kal mérséklődött.

Építőipari termelői árak

A III. negyedévben az építőipar ágazatain belül az épületek építésében 6,3, az egyéb építmények építése vonatkozásában 7,1, a legnagyobb súlyú, speciális szaképítésben 7,3%-kal nőttek az árak az előző év azonos időszakához viszonyítva.

Az építőipar árai az előző negyedévinél 1,0%-kal voltak magasabbak.

 

További információ: www.ksh.hu

 

 

Forrás: KSH