Átadták a Váci úti irodafolyosó legújabb, 29 ezer négyzetméteres épületét, a Pillar Irodaházat. A GTC fejlesztése az ExxonMobil mintegy kétezer dolgozójának munkavégzéséhez adja a helyszínt. A környezettudatos megoldásokkal megépített Pillar Irodaházzal a főváros modern irodaállománya meghaladja a négymillió négyzetmétert.

Hazánk meghatározó ingatlanfejlesztő és -vagyongazdálkodó vállalata, a GTC Magyarország március 10-én adta át legújabb, 29 ezer négyzetméteres fejlesztését, a Pillar Irodaházat – tájékoztatott közleményében a vállalat. Kiemelték, a Váci úti irodafolyosón a prémiumminőségű, környezettudatos megoldások mellett a bérlői igények maximális figyelembevételével megépített Pillarral a hazai irodapiac történetének legnagyobb előbérleti szerződése teljesült: a megállapodást 2019-ben írta alá a GTC és a vezető amerikai energiavállalat, az ExxonMobil.

A járvány- és válságállónak bizonyult irodanegyedben átadott Pillar Irodaházat a prémiumminőség, fenntartható technológiák, LEED Gold zöldminősítés és a bérlői igényeknek megfelelő fejlesztés jellemzi. A GTC kiemelte azt is, a dinamikusan bővülő budapesti irodapiac markánsabb épületei közül is kevés büszkélkedhet olyan nagyvonalú fejlesztési koncepcióval, mint a Pillar: a built-to-suit (BTS-) konstrukció nagy előnye, hogy a bérlői igényeket már a fejlesztés korai fázisától priorizálja a fejlesztő.
A GTC Magyarország országigazgatója, Gulyás Ede az átadás sajtóeseményén elmondta: az ExxonMobillal megkötött megállapodás a hazai irodapiac történetének legnagyobb előbérleti szerződése volt, amely úgy valósult meg, hogy minden résztvevője teljes mértékben teljesítette vállalásait.

Jeroen Kirschbaum, az ExxonMobil magyarországi vezetője kiemelte: „A Pillar számunkra több mint egy épület. Az irodatér kialakítása új típusú munkavégzést tesz lehetővé, ami alkalmazkodik az éppen aktuális feladat típusához. A dizájnban nagy szerepet kaptak a különböző méretű és funkciójú közösségi és együttműködési terek; a Pillarban megháromszoroztuk a korábbi irodákban rendelkezésre álló, hasonló területek méretét. Most már csak egyetlen jelentős feladat áll előttünk: hogy a következő hetekben biztonságosan beköltöztessünk egy kis falunyi, mintegy 2000 dolgozót az épületbe, és elkezdődhessen ez az ígéretes új időszak az ExxonMobil életében.”

Csiszér András, a ZDA-Zoboki Építésziroda Dizájn Igazgatója elmondta: „A Pillar tervezésénél a beruházói és a bérlői igények teljesítése mellett fontos szempont volt, hogy egy, a környezetébe illeszkedő, a város és a várost használók szempontjaira is érzékenyen figyelő irodaház jöjjön létre”. A tervezők ezt többféle építészeti megoldással, az épület mozgalmas megformálásával, a homlokzat visszahúzásával, árkádok, téröblök és a belső zöld udvar utcai felnyitásával kívánták elérni.

A négy épülettömbből álló irodaház generálkivitelezője a KÉSZ Csoport volt. A Pillar hangsúlyos városképi megjelenést kapott: a keskenyebb és a szélesebb épületszárnyak váltakozásából adódóan hullámzó hatást keltő épülettestek és a lekerekített épületsarkok karakteres képet adnak az irodaháznak. A Pillar különlegessége az izgalmas tömegformálásban rejlik – fogalmaznak a GTC közleményében. Az egész ház finoman hullámzik, négy markáns tömbje között az épület felnyílik az utca felé, betekintést adva a zöld udvarba. A földszinti területeken a homlokzat is visszalép az utcasíktól. A főhomlokzat hangsúlyát az aszimmetrikus formák, valamint – a hegyesszögű telekformából adódóan – az épülettömbök közötti feszültség is fokozza.

„A tömeg hullámzásának és az utcai kapcsolatoknak köszönhetően az egyébként nagy tömege ellenére a Pillar Irodaházat könnyednek, szellősnek érezzük, az utcán sétálók élvezhetik az árkáddal fedett járdákat és az udvar zöldjét” – fogalmazott Csiszér András. A Pillar üvegezett és tömör betétekből álló, színes lamellákkal díszített egyedi megjelenésű homlokzatot kapott. A várossal a kapcsolatot a főbejárat előtti fogadótér teremti meg, ahová a kávézó és az étterem is nyílik, mikroklímáját pedig a vízfelület javítja. Az utcák felé nyitott belső udvart a nagy zöld területek, vízfelületek és pihenők teszik városi oázissá.” – jellemezte a szakember az irodaházat.

A GTC fejlesztőként és ingatlan-vagyongazdálkodóként is kiemelkedő szerepet vállal a hazai ingatlanszektorban. A cég tavaly 310 millió euró értékben fektetett be Magyarországon, ami – a teljes irodapiaci befektetési volument figyelembe véve – 30 százalékos részesedést jelent. Fővárosi fejlesztéseivel a vállalat gyakorlatilag a Váci út specialistája lett az elmúlt években. A megvásárolt ingatlanok között található az Ericsson és az evosoft épülete – amelyekkel a vállalat elnyerte az Év Tranzakciója díjat –, továbbá a Váci Greens D és a Váci 188 irodaház is – számolt be eredményeiről legújabb fejlesztésének átadása kapcsán a GTC.

„A Váci úti irodafolyosó nagyon fontos számunkra. Ez a helyszín évtizedek óta újra és újra bebizonyítja, hogy nekünk elég a fejlesztett ingatlanok minőségére koncentrálnunk, a siker másik felét a lokáció biztosítja. Eddigi fejlesztéseink, mint például a GTC White House és a Centerpoint is maradéktalanul beváltották a hozzájuk fűzött reményeket” – fogalmazott Gulyás Ede, GTC Magyarország országigazgatója, és kiemelte, hogy a következő évekre is ambiciózus tervekkel készülnek, további fejlesztéseket terveznek a Váci úti irodafolyosóra is, köztük a Centerpoint 3 és a Twins irodaházakat.

A vállalat irodapiacot érintő változásaival kapcsolatban nyújtott tájékoztatása szerint tavaly jóval kevesebb új irodaterületet adtak át a fővárosban, mint a megelőző években: mindössze 45 000 négyzetméterrel bővült a budapesti állomány. A kínálati oldalon tapasztalható hiányt azonban csak átmenetinek tartja a cég, hiszen már 2022 első hónapjaiban akár kétszerannyi új irodaterület kerülhet piacra, mint tavaly.

A CBRE Irodaügynökségi Igazgatója, P. Kovács Anikó elmondta, a budapesti irodapiac jelentős mérföldkőhöz érkezett 2022 első negyedévében: a modern irodaállomány már meghaladja a 4 millió négyzetmétert. A cég előrejelzése szerint idén mintegy 330 000 négyzetméter irodaterületet adnak át, de előreláthatóan ennek az állománynak csupán 40 százaléka lesz elérhető az új bérlők részére, mert a maradék 60%-ra már előbérleti szerződéseket írtak alá. Míg idén számos új projektet adnak majd át, a tapasztalatok óvatosabb fejlesztési kedvet jósolnak. Az építési költségek emelkedése miatt több tervezett fejlesztés is késik, ezért 2022 után a szakértők az új kínálat csökkenésére számítanak. – tájékoztatott P. Kovács Anikó.

 

Forrás: PR-ego Kommunikációs Ügynökség