Ünnepélyes keretek között múlt pénteken avatta fel mintaházát a Solar Decathlon Europe 2022 nemzetközi innovációs házépítő verseny pécsi csapata. A versenyen egyedüli magyar csapatként résztvevő Lungs of the city Team a németországi verseny előtt tarthatott próbaépítést, ennek a háznak a legmagasabb pontjára „tűzték ki” a szalagokat. Ezzel útjára indították a versenyépületet és a csapatot a wuppertali megmérettetésre. Néhány hallgató hétfőn már el is indult, de a többiek – és persze a ház elemei és az építéshez szükséges anyagok – is csatlakoznak hozzájuk hamarosan, hiszen 14 nap alatt, június 2-re a versenyhelyszínen is fel kell építeniük a házukat.

Amint arról korábban több cikkünkben is beszámoltunk, a 2022-ben Németországban megrendezett Solar Decathlon Europe innovációs házépítő versenyre 40 pályázó közül egyedüli magyar csapatként jutott be a Pécsi Tudományegyetem különítménye a kiválasztott 18 induló közé. A versenyszabályoknak megfelelően az éles megmérettetés előtt minden csapat egy próbaépítést tarthatott a saját országában. A magyarok egyetemük műszaki karának campusán építették fel a megújuló energiahordozókra alapozva, a fenntarthatóságot szem előtt tartva megtervezett mintaotthonukat.

Ennek az építménynek tartották május 13-án a bokrétaavató ünnepségét a Pécsi Tudományegyetemen. Az eseményen elhangzott beszédekben méltatták a csapatot és azt a 68 (május 13-i adat) hazai vállalkozót, szervezet, akik támogatták a csapat részvételét és a Lungs of the City projektház megépítését.  A verseny szellemiségéhez méltóan a szalagokat egy élő facsemetére kötötték fel, amit az ünnepséget követően a versenyzők elültettek az egyetem területén.

A bokrétaavatót megnyitó beszédében prof. Dr. Medvegy Gabriella dékán megköszönte a támogatóknak, ipari partnereknek, hogy hozzájárultak a csapat versenyzéséhez, a ház felépítéséhez, és köszönetet mondott a tervezésen és az építésen kitartóan dolgozó hallgatóknak. Hangsúlyozta, az SDE célkitűzése, ügye fontos a műszaki és informatikai kar számára. „A Pollack által képviselt szinte valamennyi diszciplína foglalkozik a fenntarthatósággal, környezettudatossággal, hallgatóinkkal való közös munkánkban és szakmánkban az épített környezet felé való feltétlen felelősséget képviseljük.” – fogalmazott a karvezető. Kiemelte azt is, hogy már a 2019-es, Magyarországon megrendezett verseny – ahol a PTE csapat már szerepelt – országos, sőt, nemzetközi hírnevet hozott a műszaki karnak. Számos helyen bemutatták az eredményeit, doktori cselekményekbe integrálták, és abban az időben – sőt, véleményük szerint most is – fölkerültek a hazai műszaki, építészeti felsőoktatás térképének tetejére.

Prof. Dr. Medvegy Gabriella, a PTE Műszaki és Informatikai Karának dékánja a bokrétaavatón

A műszaki, építész szakma ajtókat nyit ki

Lapunk kérdésére Medvegy Gabriella elmondta, a Pécsi Tudományegyetem vezetése látva a 2019-es eredményeket és a kar munkáját, az új nevezéshez is támogatóan állt hozzá. Fontos kiemelni azt is – tette hozzá -, hogy az, ami a mintaházat és a versenyt jellemzi, tehát a fenntarthatóságra törekvés, az energetikai logika, az egyetem stratégiai szintű célkitűzése közé tartozik, nem csak a tartalom, de akár a saját infrastruktúrájára vonatkozóan is. A kari vezető elmondta azt is, a korábbi verseny kapcsán ez a tartalom méginkább láthatóvá vált a kar oktatásában is. Hangsúlyozta, az egyetemek tananyagainak frissen tartásához szükségesek az ilyen projektek és az iparban megjelenő tartalmak, valamint ezek folyamatos követése, mert így tudnak korszerűek maradni.

A kar dékánja a Magyar Építéstechnikának elmondta, a hallgatók nagyon befogadók, sőt, el is várják az ilyen jellegű tartalmak, és az alkalmazott ügyekre fogékonyak, erre az egyetem is figyel a hallgatók kiválasztásában és oktatásában, nevelésében. Hozzátette, a technika elképesztő gyorsasággal változik, fejlődik, és ezt a felsőoktatásnak is integrálni kell. A hallgatók nagyon befogadók az innovációk, a fenntarthatósági tendenciák iránt, ami nagyon örvendetes és a felsőoktatás számára is motiváló – fogalmazott Medvegy Gabriella. Kérésünkre a pályaválasztás előtt álló fiatalok számára a Műszaki és Informatikai Kar dékánja az SDE21/22 verseny kapcsán azt az üzenetet fogalmazta meg, hogy az itt megjelenő szakmák semmiképpen nem lineáris jövővel kecsegtetnek.  Ajtókat, kapukat nyitnak ki, rengeteg elágazással, amiben a hallgatók, leendő kollégák szabadon orientálódnak. Éppen ezért ajánlják ezeket a szakmákat azoknak – fogalmazott a karvezető –, akik nehezebben látja magát a jövőben. Medvegy Gabriella elmondta, úgy véli, az ilyen versenyek erősíthetik ezen szakmák népszerűségét, és hozzátette, a PTE Műszaki és Informatikai Karán nő a hallgatói létszám, így a szakember utánpótlás tekintetében bizakodók.

Irányt mutatni innovációban és kutatásban

Az eseményen tartott beszédében dr. György László, a csapatot támogató Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára méltatta a csapatot, valamint az általuk tervezett és megépített energiahatékony házat. György László kiemelte, a Lungs of the City projektben ötvöződik minden, amit Magyarországon alapkutatásnak, alkalmazott kutatásnak és innovációnak tekintünk, és amellyel irányt szeretnénk mutatni a világnak. Hozzátette, az egyetemisták egy olyan élhető otthon építenek, amelynek teljes életciklusa alatt közel nulla az energiafelhasználása. Az államtitkár elmondta, a magyar családok számára olyan élhető környezetet kell teremteni – legyen szó lakóingatlanokról, közösségi terekről vagy életterekről –, amelyet magyarok terveznek és építenek fel magyar innovatív alapanyagokból. Kiemelte, erre törekszik és ezt jelenti számunkra a Lungs of the City épülete is.

Dr. György László államtitkár, Innovációs és Technológiai Minisztérium

Dr. Felinger Attila a Pécsi Tudományegyetem tudományos és innovációs rektorhelyettese beszédében gratulált a csapatnak és úgy fogalmazott, a hallgatók által tervezett és megépített ház egy olyan leleményes alkotás, amelyben nagyon sok innováció, ötlet, kreativitás van. A rektorhelyettes kiemelte, különösen nagy öröm számára, hogy 68 ipari partner együttműködésével valósulhatott meg a projekt. Ez azt mutatja, hogy itt egyetemisták, egyetemi oktatók, egyetemi kutatók és az ipari partnerek munkatársai kéz a kézben dolgoztak, ez a fajta tudásátadás, tanulás pedig az oktatás egyik legnemesebb, legfontosabb területe, amikor nem csak iskolapadban tanulja meg az ember, hogy miként kell egy ötletet megvalósítani – fogalmazott Felinger Attila. Elmondta, az SDE21/22 projekt nem egy külön sziget az egyetemen, hiszen sok erőfeszítést tesznek annak érdekében, hogy energiahatékonyság, fenntarthatóság tekintetében minél eredményesebbek legyenek.

A bokrétaavató a jövő tekintetében is egy állomás

Kárpáti József az ÉVOSZ-MAKÉSZ Tagozatának elnöke az eseményen elmondta, több mint tíz éve követi a Solar Decathlon eseményeit, és már a 2019-es versenyen is támogatták a PTE részvételével versenyző magyar csapatot. Hangsúlyozta, a Lungs of the City építése nagyon kemény munka volt, számos kihívással. Beszédében kiemelte a MAKÉSZ tagok támogatását, akik nagyon sokat adtak ehhez a projekthez. Emlékeztetett, a tagozat 2021-ben indította el a környezettudatos készházépítés alapjai tantárgyat a PTE-n, ahol nyitottságot találtak arra, hogy foglalkozni kell a mérnök társadalommal a klímavédelem, a fenntartható épített környezet érdekében. Kárpáti József hangsúlyozta, a tervezés, építés terén a technológia rohamosan fejlődik, hamarosan eljöhet az az idő, amikor robottechnológiával rakják össze az épületeket, ezért is kiemelten fontos, hogy a most tanuló fiatalok alaposan gondolják át egy épület teljes életciklusát. A MAKÉSZ elnöke elmondta, egy állomásnak tekinti ezt a bokrétaavatót, és nem csak a wuppertali verseny, hanem a jövő egyik alapja tekintetében is.

A környezet részesei vagyunk, nem a szemlélői

A Műszaki és Informatikai Kar dékánhelyettese, dr. Kondor Tamás, a Lungs of the City Team vezetőjeként beszédében úgy fogalmazott, egy családot köszönt, utalva ezzel a segítőkre, támogatókra, akik hozzájárultak a projekt létrejöttéhez. Hangsúlyozta, a mérnök képzést úgy lehet előre vinni a mai világban, ha az elméleti tudást a gyakorlattal ötvözik, a tantárgyakat olyan projektalapú elven kell előre vinni, ahol rögtön szakmai tapasztalatot szereznek a hallgatók. Ez pedig ebben a projektben megvalósul. Kondor Tamás kiemelte, ez a verseny egy jövőkép, ahol megszűnünk olyan tényezőként szerepelni a világban, ami saját környezetére káros. Emlékeztetett, az építőipar a károsanyag kibocsátás 33%-ért felelős. Ezért fontos kérdések, hogy milyen anyagot használunk, milyen tereket tervezünk, milyen gépészettel látjuk el az épületeinket, és hogyan tervezzük és szervezzük a dolgainkat úgy, hogy azok minél kisebb negatív hatással legyenek a környezetre.

Mi a környezet része vagyunk, nem pedig a szemlélői. Ha egészséges környezetet sikerül építeni magunknak, az azt jelenti, hogy az egészségünk is javul, és olyan örökséget hagyunk itt a jövő generációjának, ami jobb lesz, ha tudatosan gondolkodnak – fogalmazott a dékánhelyettes. Hozzátette, Pécs, már egy évtizeddel ezelőtt elindult ezen az úton és egyre erősödtek, ami megjelent a 2019-es versenyen is. Hajlamosak vagyunk arra, hogy külön szakokat képezzünk: te gépész vagy, te villamosmérnök, te építész, te építőmérnök – mondta Kondor Tamás, és hozzátette, ez a projekt ezt nem teszi lehetővé. Itt mindenki mindenkivel együtt dolgozik, és nem csak a saját szakmánkat tanuljuk, hanem egy komplex látásmódot is – emelte ki Kondor Tamás. Úgy képezzük itt a mérnököket, hogy egy komplex, felelősen gondolkodó, ökologikusan, természettel együttműködő mérnök csapat jöjjön létre, akik odafigyelnek a másikra, akik odafigyelnek azokra, akiket ők irányítanak, akiktől ők tanulhatnak, hiszen minden embertől tanulunk – emelte ki a dékánhelyettes.

Életre szóló élmény és erős csapatszellem

Az együttműködést, a csapatszellemet és összetartást emelte ki lapunk kérdésére Tóth Gábor projekttag is, aki legtöbb csapattársához hasonlóan elsőként vesz részt a Solar Decathlon versenyen. Az építőművész hallgató elmondta, habár az általa tanult szakmának a fő feladata főként a dizájn, ebben a verseny során minden területbe igyekszik belelátni egy kicsit, ahogyan a többiek is, így tanulnak egymástól. Kiemelte, ez nem csak most, az SDE kapcsán fontos számukra, hanem akkor is hasznos lesz, ha kikerülnek az életbe az egyetem után. Elmondta azt is, egy ilyen épületet megtervezni, majd a saját kezükkel megépíteni, egy hatalmas élmény. Ezért is népszerűsítheti a verseny a műszaki szakmát a pályaválasztás előtt álló fiataloknál, hiszen ennél jobban nem lehet meghozni valakinek a kedvét az építéshez, minthogy a kezünk által létrejön egy ilyen alkotás, amivel ráadásul egy világversenyen vehetünk részt – fogalmazott Tóth Gábor, a csapat tagja.

Útnak indult a csapat egy része

A hallgatók egy részével, 8 fővel dr. Kósa Balázs adjunktus május 16-án, hétfőn indult útnak Wuppertalba. Ők vesznek részt a németországi helyszínen targoncakezelői oktatáson. A bokrétaavató utáni napon megkezdődött a felrakodás is a Waberer’s által biztosított kamionokra, melyek közül az építkezés első napjára már kell érkeznie azoknak, melyek a kezdéshez szükséges anyagokat szállítják. Ezt követően folyamatosan szállítják majd az anyagokat. A versenyzőknek több más mellett az is feladatuk volt, hogy az építéshez szükséges elemeket szállító kamionok logisztikáját megtervezzék, tehát, hogy minden anyag időben érkezzen és ne legyen torlódás a helyszínen a saját, és a többi ország csapatainak járműveivel.

A versenyszabályoknak megfelelően péntektől, azaz május 20-tól kezdhetik meg a házuk építését.

Fő médiapartnerként folyamatosan beszámolunk felületeinken a csapattal és mintaházukkal kapcsolatos hírekről, az esemény részleteiről. Kövessenek minket Facebookon is: www.facebook.com/epitestechnika

Szurkoljunk együtt a Pécsi Tudományegyetem Lungs of the City projektjének!