Amikor egy beruházó üveghomlokzatú épület kivitelezésben gondolkozik, számos új kritériumot érdemes és szükséges is figyelembe venni. A túlmelegedő üveghomlokzatok gondolata már a múlté, új elvárásokra új megoldások térhódításának lehetünk szemtanúi.

Beszéljünk akár a betartandó műszaki paraméterek szem előtt tartásáról, a projektek pénzügyi vonzatáról és tervezéséről, vagy egyéb épületüzemeltetés fókuszú kérdésről – hosszan tartó és jól működő megoldásokat keresünk. A Guardian Glass csapata szakértői támogatással ezen szempontok szerint kísér minket végig az ideális döntés meghozataláig.

Napjainkban az üvegipari területeknek egyre bővül az innovációs tárháza; a tervező számára egyre több lehetőség áll rendelkezésére közintézmények, irodaházak vagy akár lakóházak üveghomlokzattal történő megvalósításakor. Kérdés azonban, hogy ezekben a projektekben mennyire csiszolhatók össze a résztvevők műszaki, anyagi, funkcióbeli elvárásai? Milyen tulajdonságokkal rendelkezik egy modern üveghomlokzat? Az épületek kiegyensúlyozott és fenntartható működésének okán érdemes szem előtt tartani olyan szempontonokat, mint a hang- és hőszigetelő funkciók üvegfelületek általi támogatása, hiszen a zajok megfelelő mértékű szűrése kellemesebbé teszi az építmények későbbi használatát, a hő- és napvédő tulajdonságok pedig ideális szinten tartják azok energia-háztartását. Ebben az esetben pedig nagyban hozzájárulhatunk ahhoz, hogy az épületek gépészeti (hűtési-fűtési) rendszereit felesleges terhelés nélkül használjuk. „Az épületen belüli gépek, pl. klímarendszer túlzott terhelését hatékony üvegek alkalmazásával elkerülhetjük, így az építmények kedvezőbb üzemeltetési költségekkel operálhatnak, melyek már rövidtávon képesek anyagi előnyökhöz juttatni használóikat. Tehát minden lehetséges szempontot vizsgálva törekszik hatékony üvegek gyártására a Guardian csapata.” – mondta Németh Árpád András, okleveles építőmérnök, a Guardian mérnök tanácsadója. A gyártó szakemberei ugyanakkor további megoldásokat, tippeket is kínálnak ahhoz, hogy a kivitelezési tervben minél kevesebbszer legyen szükség módosításra – tehát segítenek a megfelelő üvegfelület elsőre történő sikeres kiválasztásában.

Milyen homlokzat, milyen üveg legyen?

A Guardian felmérései szerint a nyugat-európai országokban ismét kezd elterjedni az ún. kéthéjú homlokzatok alkalmazása, melynek segítségével – tekintve, hogy a két héj között szabályozható a levegő áramlása – lehetőségünk nyílik az épület energiafelhasználásának ideális szinten tartására. Magyarországi viszonylatban sajnos kisebb népszerűségnek örvend ennek alkalmazása – valószínűsíthetően az elsőre magasabbnak tűnő beépítési költségek miatt. Érdemes azonban előrelátóan tervezni és felmérni, hogy az említettek ellenére ezen homlokzatok installálása a jövőben milyen mértékű kényelmi, anyagi és energetikai előnyöket nyújthat számunkra. A kéthéjú megoldás mellett szintén jó tudni, hogy a normál üveghomlokzatok 2 és 3 üveglapos kivitelben készülnek – természetesen az adott épületre vonatkoztatott szabályozásnak megfelelően. Az építmények modern kori energetikai elvárásait a legkönnyebben a 3 rétegű üvegezés tudja teljesíteni, viszont ennek az opciónak is megvannak a saját előnyei és hátrányai. Rétegszámából következik, hogy az ilyen üvegek súlya nagyobb, ugyanakkor a remek szigetelési tulajdonságait is innen kapja. Fényáteresztés vagy pedig tartószerkezet-kompatibilitás (elsősorban a súly miatt) szempontjából viszont a 2 rétegű üveg használata inkább a megfontolandó.

Üvegből származó energetikai megoldások

A fent említettek közül bármely technikai, műszaki lehetőség közül választunk, mindig érdemes egészében átgondolni az energiahatékonyság kérdését az üveg szempontjából: mekkora, milyen szerepet tölt az be és hol? Akár földrajzi elhelyezkedést, abból adódóan időjárási körülményeket is érdemes vizsgálni a megfelelő üvegvastagság kiválasztásánál – annak külső környezeti hatásokra való reagálását (pl. mennyire „párnásodik” az üveg, mennyire deformálódik a külső felszíne domborúvá vagy éppen homorúvá). Ez a jelenség vékonyabb üveglapoknál gyakrabban válik láthatóvá. A Guardian a termékeinek fejlesztésénél arra törekszik, hogy a környezeti, energiaszabályozási és felhasználói – voltaképpen épületenként eltérő – preferenciákat termékpalettájával a lehető legszélesebb körben lefedje és időtálló megoldásokat kínáljon.

Inspirálódjon a Guardian projektjei között: https://buildmarketing.hu/guardian-glass-double-skin-az-energiahatekony-uveghomlokzat