Újabb három hektár zöldfelület és a KRESZ park is megújult a Városligetben

203
Létrejött egy miniatűr városrész is, ahol a közlekedés alapjai gyakorolhatóak

A Liget Budapest Projekt keretében az ország legnagyobb és legkomplexebb közlekedési tematikájú családi játszóparkja jött létre.

Fontos mérföldkőhöz érkezett a Városliget tájépítészeti megújítása, elkészült a Liget hagyományosan egyik legnépszerűbb családbarát célpontjának, a KRESZ parknak és környezetének a régóta várt megújítása.

A felújításra a Liget Budapest Projektnek köszönhetően nyílt lehetőség, melynek eredményeként összesen több mint 30.000 m2 parkfelület újulhatott meg, elültettek 39 db lombosfát, több mint 5.600 cserjét és mintegy 22.000 évelőt. A mindennapi közlekedési helyzeteket játékosan bemutató, a felújítás központjában álló, mintegy 6.000 m2-es játszórész átadásával az eddig 3 milliós látogatottságot elért Nagyjátszótérhez fogható méretű, összetettségű és vonzerőjű attrakcióval gazdagodik a Liget családbarát kínálata. Miniatűr vonatok, repülők, helikopter és egy irányítótorony is várja a kicsiket, de felépült egy mini városrész is, ahol interaktív környezetben gyakorolhatják a biztonságos közlekedés alapjait. A beruházással az ország legnagyobb, és legkomplexebb közlekedési tematikájú családi játszóparkja jött létre.

A három hektáros terület növényzete is újjászületett. Fotó: Liget Budapest/Mohai Balázs

A megújult KRESZ parkot Lázár János építési és közlekedési miniszter, Baán László, a Liget Budapest projekt miniszteri biztosa és Gyorgyevics Benedek, a Városliget Zrt. vezérigazgatója adta át.

A látogatók 2024. május 11-én, szombaton, a Közlekedési Kultúra Napján vehetik birtokba a Liget Budapest Projekt keretében létrejött fejlesztést, amellyel ország legnagyobb és legkomplexebb közlekedési tematikájú családi játszóparkja jött létre. A megnyitás időpontja, a Közlekedési Kultúra Napja is ráirányítja a figyelmet arra a fontos társadalmi üzenetre, hogy a Városligetben modern és zöld környezetben, már gyermekkorban elsajátítható a kulturált és biztonságos közlekedés alapismerete.

A Liget Budapest Projekt keretében megújított KRESZ park lett az ország legnagyobb és legkomplexebb, a különböző korosztályú gyerekeket játékosan a közlekedési szabályokra tanító, és közben kikapcsolódásra, sportolásra is alkalmas parkrésze. A felújítás eredményeként a park és környezete alapjaiban született újjá, melynek során új, korszerű játékelemeket telepítettek, a közlekedési infrastruktúrát modernizálták, valamint a bővítették a zöldfelületeket és pihenőhelyeket. A felújítás során különös figyelmet fordítottak a biztonságos és akadálymentes hozzáférésre.

Tanulás játékos formában

A parkrész funkciójában továbbra is a KRESZ alapvető szabályait, illetve a biztonságos közúti közlekedés mindennapos helyzeteit mutatja be, a gyerekek számára érthető, játékos formában. A KRESZ parkba telepített forgalomtechnikai eszközök 1:2-es arányú kicsinyítéssel valósultak meg. A fejlesztés fő attrakciója egy miniatűr városrész, melyben egy teljes utcakép is megelevenedik közlekedési táblákkal, jelzőlámpákkal, vasúti sorompóval, benzinkúttal. A városrész két oldalán egy-egy házacska sor kapott helyet, melyek fedett egységeit az egyszerű parkberendezési bútorokon felül a közlekedési tematikához köthető tárgyakkal rendezték be, mint vasútállomás, repülőtér és utasváró.

A központi játszórészen kívül, magához a közlekedési pályához kapcsolódóan további önálló elemeket, játszóeszközöket helyeztek el a megújult parkrész különböző pontjain. Ilyen a kis játék benzinkút, elektromos jármű töltőállomás, és az egyik egyirányú kitérőben elhelyezett szerelőpont.

Kikapcsolódás az egész családnak

A fejlesztéssel természetesen gondoltak a Városliget vonzáskörzetében működő oktatási intézményekre is, Liget Budapest Projekthez kapcsolódó társadalmi egyeztetéseken körvonalazódott, hogy a környező iskolák számára is fontos célpont lesz a felújítandó KRESZ park területe. A napközis foglalkozások keretében gyakori célállomás lesz e parkrész, ahol a gyerekek számára délutáni játék és sportlehetőség is biztosítható. Ennek kiszolgálására a KRESZ pálya déli oldalán, jól elérhető helyen ping-pong asztalokat, és egy egykosaras street ball kosárpályát is kialakítottak.

A felújítás során teljesen újjávarázsolták a három hektáros területet, megújultak a burkolatok, a közlekedési lámpák és a zöldfelületek, elültettek 39 db lombosfát, több mint 5.600 cserjét és mintegy huszonkétezer évelőt. Az egész család kényelmét ivókutak, új utcabútorok szolgálják. A kerékpárral, kisautóval, rollerrel történő közlekedő felületek kiegészültek a gyalogos közlekedést egyértelműen kijelölő járdákkal. A sötétedés utáni biztonságos használatot pedig a Városliget korábban már felújított részein is látható, egységes új közvilágításrendszer segíti.

________________________________________________________________________

Előzmények

A Városliget észak-keleti sarkánál található KRESZ park a 70-es években létesült és sokáig fővárosunk legnagyobb oktató parkja volt, gyerekek ezrei tanulták meg itt a közúti közlekedés alapvető szabályait még jóval a jogosítvány megszerzése előtt. Sajnos a rendszerváltást követően a park gondozása, őrzése megszűnt, és az idő múlásával teljesen lepusztult, használhatatlanná vált.

Az elektromos jelzőberendezéseket, valamint a KRESZ-táblákat és jelzőlámpákat tartó oszlopokat tőből kivágták, teljesen lekoptak az útburkolati jelek is, a padokat pedig vandálok tették tönkre. A kétezres évek első évtizedében tovább romlott a terület helyzete, 2006-ban ugyan civil szervezetek cégek közreműködésével, saját erőből egy kisebb felújítást végrehajtottak, de a parkrész régóta várt teljes rehabilitációjára csak a Városliget megújításáról szóló törvény elfogadásával, és a Liget Budapest Projekt létrejöttének köszönhetően nyílt lehetőség.

 

Forrás: Bepresent