Megnyílt a Kós Bánffy, Bánffy Kós című kiállítás

255

Bánffy Miklós születésének 150., Kós Károly születésének 140. évfordulója alkalmából nyílt kiállítás az Építési és Közlekedési Minisztérium támogatásával a Pesti Vigadóban. A tárlaton a két alkotó életének közös pontjai mellett korábban ki nem állított magángyűjteményi anyagok, valamint Bánffy Miklós által tervezett és Makkai András szobrász által kivitelezett vitraliumok láthatók, mint például a Csaba Királyfi csillagösvényen, valamint az Attila, Isten ostora.

A kettős évforduló alkalmából tartott kiállítás főszereplői mindketten írók, képzőművészek, színházi vizualitást és dramaturgiát ismerő és gyakorló művészek, akik a trianoni trauma hatására, nem elhagyták szülőföldjüket, Erdélyt, hanem a könnyebb boldogulást hátrahagyva hazájuk építésére, és felemelésére odahaza folytattak kulturális és politikai missziót.

A tárlat megmutatja művészbarátságuk legfontosabb mozzanatait, amely túlmutat a mindennapos szellemi dialóguson, a két párhuzamos életpályán, amelyet a két alkotó, a kor művészeti politikai kihívásainak eleget téve életük során folytatott. A kiállítás feleleveníti közös dolgaikat, küzdelmeiket – történelmi kaleidoszkóp, hiszen magába foglalja Ferenc József halálát, a világháborút, a koronázást, a trianoni szétszakadást, és Erdély kulturális feltámadását a nagy sokkot követően. A teremtő erejüket is, amellyel egyszerre igyekeztek templomokat, iskolákat, múzeumot, a művészeteket, valamint az élethez elengedhetetlen gazdaságot, méneseket feltámasztani. A két művész lerakta mindezek alapjait, amiből Erdély a mai napig is inspirálódik. A december 31-ig látható tárlat kurátora Szebeni Zsuzsanna történész.

A Kós-Bánffy kiállítás felvezető eseménye a Magyar Építészet Napja alkalmából rendezett díjátadónak

Lázár János építési és közlekedési miniszter javaslata nyomán az Országgyűlés úgy döntött, hogy december 16-át, Kós Károly születésének napját a Magyar Építészet Napjává nyilvánítsák. A tárcavezető előterjesztésében úgy fogalmazott: „A Magyar Építészet Napja nem pusztán emléknap. Nem csupán a Kós Károly szellemi örökségére való emlékezés napja, hanem a nemzet- és országépítő akaratot, a teremtő alázatot, a közösségépítő lelkületet megtestesítő ember születési dátumához kötött szakmai ünnepnap.”

Ugyanezen a napon adják át az Építési és Közlekedési Minisztérium Kós Károly-életműdíjat is, amelyet évente egy a Kárpát-medencei építészet hagyományainak megőrzésén és fejlődésének előmozdításán dolgozó, kimagasló tudású és elhivatottságú szakembernek ítélnek meg.

Építenünk kell! Fogunk hát építeni új, erős várakat a régi Isteneknek. Az Egynek, az Igazságosnak, az Erős Istennek. Aki ideküldött titkos Ázsiából egykoron minket, és akit mi idehoztunk magunkkal. Aki oltalmazott mind ez ideig, és akit mi is megvédelmeztünk – magunknak” – Kós Károly (1921)

 

Forrás: ÉKM