Építés kerámiával egy élhetőbb, fenntarthatóbb, zöldebb jövőért!

Az Új Európai Bauhaus kezdeményezést Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke hirdette meg 2021 szeptemberében. A projekt célja egy olyan kreatív és interdiszciplináris mozgalom kialakítása, amely kapcsolódási pontokat teremt az Európai Zöld Megállapodás és az uniós polgárok mindennapi élete között.

A Bauhaus eredete a 19. század végére nyúlik vissza, amikor az ipari forradalom szülte egzisztenciális problémák új feladatok elé állították az építészeket, tervezőket, akik olyan épületek, belső terek és tárgyak tervezésével kezdtek foglalkozni, amelyek javítják az életminőséget: funkcionálisak, egyszerűek és esztétikusak is. A 21. században szintén gondolkodásmód-váltásra van szükség az élhetőbb jövő érdekében: ismét életre kell kelteni a Bauhaus mozgalmat, korábbi céljait kibővítve a kor aktuális problémáinak orvoslásával.

Az Új Európai Bauhaus arra szólít fel, hogy egy olyan fenntartható és befogadó, a művészet és a kultúra által inspirált jövőt építsünk, amely a funkcionalitáson túl összhangban van a természettel, a környezetünkkel és a bolygónkkal, emellett a kultúrák, tudományágak, nemek és korosztályok közötti párbeszédre ösztönöz.

Az Új Európai Bauhaus sikeresen fogja össze a különböző hátterű résztvevőket, az aktív és folyamatosan bővülő közösséget. Jelenleg több mint 600 hivatalos partnerszervezete van, helyi intézmények és uniós szintű hálózatok egyaránt megtalálhatóak köztük. A Magyar Tégla és Tetőcserép Szövetség európai ernyőszervezete, a Cerame-Unie hivatalos partnerként szintén részt vesz a kezdeményezésben, és egy új honlapot hoztak létre, amely a mozgalom elveit tükröző, de azon belül kifejezetten a kerámia termékek felhasználásával megvalósult projekteket mutatja be.

A kerámia építési termékek szerepe

A kerámia építési termékek kulcsszerepet játszanak az Új Európai Bauhaus által is megfogalmazott fenntartható, befogadó és esztétikus épített környezetet célzó jövő kialakításában. Évszázadok óta alakítják az épített környezetet és végtelen kreatív megoldást kínálnak a tervezők és építészek számára. Műszaki és esztétikai tulajdonságaik kiemelkedőek és könnyen alkalmazkodnak az új követelményekhez, technikákhoz és építési módszerekhez. Fejlődésük és a folyamatos innováció során tökéletesedő műszaki teljesítményük, valamint az új minták, formák és színek folyamatos bevezetése tökéletesen alkalmassá teszi őket az innovatív és jövőorientált épületekhez történő felhasználásra.
A kerámia építőipari termékek erőforrás-hatékonyak, kevés vagy semmilyen karbantartást nem igényelnek. Az ipar innovatív megoldásokat dolgozott ki azzal a céllal, hogy minimalizálja a nyersanyagfogyasztást és a gyártási folyamat során keletkező hulladékot. Belső gyártási maradékokat, más ipari folyamatokból származó melléktermékeket újra felhasználnak, csakúgy, mint a gyártási folyamatban használt vizet. Az égetett kerámia rendkívül tartós – egy téglaház élettartama meghaladhatja a 150 évet – a használatot követően pedig az építési kerámia termékek újra felhasználhatók vagy újrahasznosíthatók.

Projektpéldák

2226 irodaház, Ausztria

A honlapon bemutatott példák között olyan izgalmas épületeket láthatunk, mint például az osztrák 2226 irodaház, amely hűtő- és fűtőberendezés nélkül is képes 22 és 26 fok között tartani az épületet, vagy a MAAT, a portugáliai Belém városának Művészeti, Építészeti és Technológiai Múzeuma, amely egy régi erőmű felhasználásával teremt új közösségi teret. A különböző példaértékű épületek mellett egyéb területekről is találhatunk előremutató megoldásokat: ilyenek a Limoges belvárosában elhelyezett utcabútorok, vagy a fenntartható, városi vízelvezető rendszer Spanyolországban, amely alacsony kereskedelmi értékű kerámiát innovatívan, vízáteresztő burkolatként használ fel. A bemutatott projektek támpontként szolgálhatnak a tervezőknek, mérnököknek, kreatív szakembereknek és a megrendelőknek is, hogy milyen irányba kell haladni egy élhető, szerethető jövő eléréséhez.

Új Európai Bauhaus-díj

Az Új Európai Bauhaus által idén meghirdetett, 2023. január 31-i beadási határidejű pályázatra olyan projekteket keresnek és támogatnak, amelyek további inspiráló példákat mutatnak a mindennapi életünket, lakókörnyezetünket és élményvilágunkat meghatározó átalakulásokra. Az Új Európai Bauhaus-díjak azt kívánják bizonyítani, hogy az Európai Zöld Megállapodás zászlajára tűzött fenntarthatóság valósággá válhat, és Európa-szerte szebbé teheti az emberek mindennapi életét.

 

Forrás: teglasszovetseg.hu