A főváros XV. kerületében megépülő új csarnokkal a Siemens Energy már működő gyártóközpontját bővítik tovább, a Market Építő Zrt. közreműködésével 2023 utolsó negyedévében fejeződhet be a kivitelezés.

Elérte szerkezetkész állapotát a főváros XV. kerületében épülő, 17.000 négyzetméteres gyártócsarnok a Market Építő Zrt. kivitelezésében, az új csarnok a Siemens Energy telephelyét fogja bővíteni, ahol gázerőművek komponenseit állítják majd elő.

A kétszintes csarnok építési munkálatai 2022 őszén kezdődtek meg, a gyártóterületen kívül az épületben helyet kap egy tetőszinti zárt gépház, egy 700 négyzetméteres zöldtető, ezen kívül a projekt részét képezi egy fejépület, amely három szinten ad otthont a különböző irodatereknek és öltözőknek. A csarnokban a gyártási és raktározási funkciók mellett egy képzési központot is kialakítanak, amely az új dolgozók és utánpótlás továbbképzését szolgálja majd.

Kivitelezés számokban

A kivitelezés során a szakemberek 838 tonna betonacélt építettek be, a helyszínen bedolgozott beton mennyisége 5500 köbméter, ezen felül pedig 1787 db előregyártott vasbeton elem lett beépítve, ami csaknem 10.300 tonnát jelent. Az alapozáshoz mintegy 14.000 köbméter földanyagot kellett mozgatni, és több mint 8.000 fm cölöp került elhelyezésre.

Jelenleg napi 200 fő dolgozik az építkezésen, de a közreműködő partnerekkel együtt már több mint 950 fő dolgozott eddig az építkezésen, ami összesen 150.000 munkaórát jelent a projekten.

A megvalósítás során kihívást jelent az organizáció precíz megszervezése, valamint az, hogy minimális, operatív feladatokra felhasználható terület áll rendelkezésre és egy kifejezetten komplex munkakörnyezetben folyik a megvalósítás.

Szalagtűzők a bokrétatűzési ceremónián

A bokrétaünnepség kapcsán Jasper Zoltán, a Market Építő Zrt. műszaki igazgatója kifejtette: „Az építkezés az ütemterv szerint halad, büszke vagyok valamennyi kollégámra és dolgozóra, akiknek köszönhetően elérhettük ezt a fontos mérföldkövet, ami egyre közelebb visz minket a befejezéshez. A gyártócsarnok kivitelezése 2023 utolsó negyedévében válhat teljessé.”

„Az új gyártócsarnokban egy új termék, gázturbina égőfej gyártását kezdjük meg 2024-ben. Köszönöm partnerünknek, a Market Építő Zrt-nek és minden munkavállalójának, hogy a logisztikai kihívások ellenére és a munkavédelmi előírásokat maximálisan betartva professzionálisan és terv szerint valósítják meg a projektet”— tette hozzá Goszták Árpád, a Siemens Energy Kft. gazdasági igazgatója.

 

Forrás: Market