Budapest és több nagy vidéki város jövőbeni, 20-30 évvel későbbi arculatát meghatározó, nemzetközi viszonylatban is kiemelkedő beruházásokat mutat be a magyar stand a világ első számú ingatlanszakmai kiállításán, a MIPIM-en Cannes-ban, 2019. március 12-15. között. A magyarországi régiók közül egyre több nagyváros képes akár nemzetközi szinten is meghatározó jelentőségű beruházásokat vonzani. Az ingatlanfejlesztések soha nem látott mértékű növekedésének, a kiszámítható szabályozási háttérnek és a régióban is kiemelkedő megtérülési rátának köszönhetően az érdeklődés évről évre erősödik hazánk iránt. A bemutatásra kerülő projektek beruházási értéke több mint 4 milliárd euró. Nagy hangsúlyt kap az innováció, a digitális megoldások alkalmazása, a magas hozzáadott értékű termékek, szolgáltatások, a K+F+I arányának növelése, ami a magyar gazdaság versenyképességét erősíti.

A magyar standot kiemelt érdeklődés övezi a Liget Budapest Projekt kapcsán is, miután az Európa legnagyobb kulturális beruházása keretében épülő Néprajzi Múzeum nemcsak a világ legjobb középülete lett az International PropertyAwards-on, hanem a World’s Best Architecture különdíjat is elnyerte. A Budapesten zajló világszínvonalú projektek mellett Debrecen, Miskolc, Pécs, Szeged és Zalaegerszeg kiemelt fejlesztései is bemutatkoznak. A nagy ingatlanfejlesztők –Atenor, Futureal-csoport, Gránit Pólus Csoport, GTC Magyarország, HB Reavis, Horizon Development, WING – a városarculatot alakító, 2020-ban átadásra kerülő projektjeiket prezentálják.

A főváros és a vidéki városok beruházásainak népszerűsítésére, a magyarországi befektetői környezet, a fejlesztési irányok, célok és lehetőségek ismertetésére szolgáló standot közösen alakította ki Budapest Főváros Önkormányzata, a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) és az Ingatlanfejlesztői Kerekasztal Egyesület (IFK). A világ legjelentősebb ingatlanos seregszemléjén Cannes-ban, a kiállítás 30. évfordulója alkalmából a jövőállóságra fókuszálnak, így a Budapest-standon a jövő Magyarországa mutatkozik be.

Az ingatlanfejlesztések az OECD legfrissebb jelentése szerint is az egyik fő biztosítékát jelentik a magyar gazdaság lendületes fejlődésének, így hozzájárulnak a V4-ek régióban és egész Európában kiemelkedő teljesítményéhez, amellyel Európa növekedési motorjává váltak. 2019 is erős lesz az ingatlanbefektetések területén, a kétszámjegyű bővülés támogatja a magyar gazdaság további, robusztus növekedését, ami hozzájárul a V4-ek teljesítménynövekedéséhez is. A nemzetközi kiállítás anyagából kiderül, hogy a magyarországi régiók közül egyre több nagyváros képes akár nemzetközi szinten is meghatározó jelentőségű beruházásokat vonzani, és az ország keleti régiói is látható fejlődésnek indultak.

Bagdy Gábor, Budapest főpolgármester-helyettese elmondta: „Idén a főváros olyan fejlesztéseket népszerűsít – a minden évben nagy érdeklődést kiváltó Liget Budapest Projekten túl – amelyek újrapozícionálnak egy-egy jelentős fejlesztési potenciállal rendelkező városrészt. A főváros vezetésének víziója, a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa döntései, a 2030-as Fejlesztési Koncepció nem csak a következő évek fejlesztési lehetőségeit, de Budapest jövőbeni arculatát is meghatározza. A legjelentősebb tervekről is szó lesz a nemzetközi befektetői kör előtt. A legfőbb cél, hogy Budapest Európa egyik legjobb, legélhetőbb és legbiztonságosabb fővárosa legyen. Ehhez illeszkedik a kormány és a főváros vezetésének közös szándéka, hogy 2030-ig – folyamatosan kiemelt, magas presztízsű nemzetközi sportesemények házigazdájaként – Budapest legyen Európa TOP 3 globális nemzetközi sportfővárosának egyike. A városban rendezett kiemelt sportesemények nagyban hozzájárulnak Budapest hírnevének erősítéséhez, például az, hogy idén Budapest lesz Európa Sportfővárosa és 2023-ben itt rendezik meg az atlétikai világbajnokságot is. A kiemelt kormányzati és önkormányzati fejlesztések megerősítik Budapest helyét Európa és a világ turisztikai térképén, és nagyban hozzájárulnak az ország tőkevonzó képességének növeléséhez is.

Magyarország évről-évre erősödő tőkevonzó képességét a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) eredményei is tükrözik: a HIPA 2018-ban kiemelkedő évet zárt, minden eddiginél több, 98 projekt érkezett az országba, amelyek rekord nagyságú, több mint 4,311 milliárd euró tőkebefektetést jelentenek. Ez 23 százalékkal haladja meg az előző évit, és több mint 17 ezer új munkahely megteremtését jelenti. Az eredmények hozzájárulnak a V4-ek kimagasló teljesítményéhez is: a 2010 óta eltelt időszakban a V4-országok gazdasági növekedése majdnem kétszer akkora volt, mint az uniós átlag.

Ésik Róbert, a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) elnöke hangsúlyozta: “A HIPA számára a MIPIM, mint Európa egyik legjelentősebb ingatlanfejlesztési kiállítása kiemelten fontos, hiszen ezen a rendezvényen lehetőségünk van a magyar ingatlanfejlesztési projektek nemzetközi befektetők részére való bemutatására, ezáltal elősegítve a gazdasági fejlődés szempontjából kiemelten fontos ingatlan infrastruktúra kiépülését. Az ügynökség a külföldi működőtőke beáramlás szempontjából meghatározó három területre fókuszál: az ipari és logisztikai infrastruktúra fejlesztésére, az “A” kategóriás irodaházak építésére – különös tekintettel a vidéki egyetemi városokra, ezáltal is segítve a vidék lakosság megtartó erejének növelését –, valamint az üzleti- és egészségturizmust kiszolgáló szálloda infrastruktúra kialakítására.

Kiemelt érdeklődés övezi a Liget Budapest Projektet is, amely 2 éve elnyerte a MIPIM európai Best Futura Megaprojekt díját, és „külön városrészként” mutatnak be a Budapest-standon. A figyelmet az is Európa legnagyobb kulturális beruházására irányítja, hogy a Néprajzi Múzeum a világ legjobb középülete lett az egyik legnívósabb nemzetközi ingatlanszakmai versenyen, az International PropertyAwards-on, sőt a World’s Best Architecture különdíjat is elnyerte.

Gyorgyevics Benedek, a Liget Budapest Projekt megvalósításáért felelős Városliget Zrt. vezérigazgatója elmondta: „a Liget Budapest Projekt az egyik húzónév a standon, mert Európában nincsen még egy ilyen léptékű kulturális beruházás, ami egy hatalmas léptékű parkrehabilitációval jár együtt. A mi dolgunk az is, hogy megmutassuk ezt a mágnesberuházást a nemzetközi befektetői piacon, hogy minél több privát fejlesztőt és befektetőt hozzunk Budapestre. A 99 hektáros terület átalakulása városépítészeti léptékkel mérhető, így óriási felelősség a környező területek infrastrukturális fejlesztése is. Ma a Városligetnek éves szinten 4-4,5 millió látogatója van, ami a beruházás következtében 6,5-7 millióra emelkedhet, vagyis jelentős turisztikai tömegvonzó hatásról beszélhetünk. A világ szakmai elitje kíváncsian figyel bennünket, hiszen 2018 volt az első év, amikor a Városligetbe látogatók a már elkészült projekt elemeket birtokba is vehették: a parkfejlesztés első ütemében kialakított Kutyás élményparkot, a megújult Vakok kertjét, és a korszerű, a környékbeli iskolák igényei szerint megépített Ifjúsági sportpályákat, valamint megnyitotta kapuit történetének legnagyobb rekonstrukcióját követően a Szépművészeti Múzeum is. Még az idén elkészül Európa egyik legkorszerűbb múzeumi háttérintézménye az Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ (OMRRK), ahol a Magyar Nemzeti Galéria, a Szépművészeti Múzeum és a Néprajzi Múzeum 350.000 műtárgyának biztosítunk professzionális környezetet. Befejeződik a komáromi Csillagerőd renoválása és az OlofPalme Ház rekonstrukciója is.

Takács Ernő, a legjelentősebb ingatlanfejlesztőket tömörítő szervezet, az Ingatlanfejlesztői Kerekasztal Egyesület (IFK) elnöke kiemelte: „példátlanul gazdag portfólióval lépünk a szakmai közönség elé, a 4 milliárd eurót is meghaladja a fejlesztések beruházási értéke. A legfőbb cél a kiemelt kormányzati, önkormányzati és privát fejlesztések közötti szinergiákat kiaknázva egy vonzó befektetési környezet bemutatása. A CBRE, a világ legnagyobb ingatlan-tanácsadója szerint a tavalyi 1,7 milliárd eurós befektetéssel a magyar ingatlanpiac legtermékenyebb három évét zártuk. A stabil ingatlanbefektetési kereslet mögött a gazdaság megbízható teljesítménye és a tartósan pozitív gazdasági várakozások húzódnak meg: a tavalyi év 5% körüli gazdasági növekedése után az elemzőházak az idei évre vonatkozó előrejelzéseiket 3,5-4,0% közé emelték, ami bő kétszerese az Eurozónában várt 1,6%-os értéknek. Ezt a pozitív várakozást erősíti meg az év elején mért üzleti hangulatindex, ami a legmagasabb értéket Magyarországon mutatta az EU-n belül. 2018 rekordszintű irodabérleti kereslete ezt az üzleti bizalmat tükrözi, hiszen a teljes bérbeadási volumen meghaladta az 535.000 m2-t az irodapiacon, 13%-os emelkedést mutatva 2017-hez képest. A CBRE becslése szerint a 2019-ben átadásra kerülő 130.000 m2 irodaterület közel fele már előértékesítésben bérlőre talált, így további irodafejlesztésekre van igény, amit a 2020-21-es évek fognak meghozni a hazai piacra. Nemzetközi összevetésben kiemelkedőek a magyarországi lakásépítési eredmények is: a legalább kétlakásos társasházakra kiadott engedélyek száma 2015-höz képest több mint 200 százalékkal nőtt, ezzel a magyar piac a harmadik az európai listán Írország és Málta után. A lakásépítések mellett a hotel és irodapiac érhet el újabb rekordot, miután a kereslet erős, a befektetői érdeklődés a jó megtérülési mutatóknak köszönhetően jelentős és egyre nő.

A jövő Magyarországát alakító, világszínvonalú projektek

Az ország tőkevonzó képességét a MIPIM-en bemutatásra kerülő világszínvonalú projektek is bizonyítják. A kiemelt kormányzati és önkormányzati fejlesztések, a Budapesten zajló beruházások mellett Debrecen, Miskolc, Pécs, Szeged és Zalaegerszeg kiemelt fejlesztéseit is prezentálják.

A HIPA is több projektet ajánl a külföldi befektetők figyelmébe, köztük a Hévízi-tó és a Balaton szomszédságában elhelyezkedő Zalacsányban tervezett golf komplexumot és wellness hotelt, a Zala Springs Golf Resortot és a Congress Hotel Budapest hotel-fejlesztést.

Bemutatja a Budapesttől néhány kilométerre, az M0-M1-M7 autópályák háromszögében található TÓPARK ‘BE MY CITY’ multifunkcionális épületegyüttest. Népszerűsíti Debrecen új üzleti központjában épülő “A” kategóriás Forest Offices Debrecent, és a szintén “A” kategóriás irodaházat, az Agora Office Debrecent. Pécs a Pécs-Pogány reptér és az M60-as főút melletti 56,1 hektáros vegyes funkciójú fejlesztést mutatja be, a területen ipari gyártás és logisztika vagy kereskedelmi jelleg, irodákkal kiegészítve, esetleg lakóépületek és szabadidő park valósulhat meg.

Miskolcról Magyarország egyik legkomplexebb irodaépülete, a 2020-ban megnyíló Avalon Business Center Miskolc érkezik a Budapest-standra, míg Szegedről a világszínvonalú ELI-ALPS Kutatóközpont és az Új Tudományos és Innovációs Park, valamint a közvetlen szomszédságukban épülő 40.000 m2-es vegyes fejlesztés egy 3 csillagos 100 szobás üzleti hotellel, irodákkal és szabadidő parkkal. Ugyancsak a HIPA ismerteti a Health Park Kapuvár projektet, a két hotelből és 50 apartmanból álló gyógyászati központot, valamint a Vecsés Industrial Plotot, az M0-s autópálya közvetlen közelségét kihasználó logisztikai központot.

A nagy ingatlanfejlesztők – Atenor, Futureal-csoport, Gránit Pólus Csoport, GTC Magyarország, HB Reavis, Horizon Development, WING – a városarculatot alakító, 2020-ban átadásra kerülő fejlesztéseiket prezentálják.

Az Atenor a 6 épületből álló 130.000 m2-es Váci Greens irodaparkkal lesz jelen. Az eddig elkészült 4 épület, közel 80.000 m2 100%-ban bérbeadásra és eladásra került. Az utolsó két, “E” és “F” épületet 2020 második és harmadik negyedévében adják át. A 72.000 m2-es, 4 épületből álló Aréna Business Campus kivitelezése folyamatban van, az első, azaz az “A” épület 2020 első negyedévében kerül átadásra.

A Futureal-csoport teljes kapacitással fejleszti a Váci úti irodafolyosón a már szerkezetkész Advance Tower irodaház 8.000 m2-es második ütemét. A Corvin Sétányon végső kivitelezési fázisba került a 27.000 m2-es Corvin Technology Park, amivel 100 ezer m2-re növekszik a Corvin Irodák összes bérbeadható területe Budapest egyik legfrekventáltabb helyszínén.

Ugyanitt a fejlesztés folytatódik, hiszen egy karnyújtásnyira a Corvin Sétánytól az irodanegyed hamarosan új taggal bővül, mivel folyamatban van a „Corvin7″ projekt néven ismert irodaépület előkészítése is. Terv szerint halad Őrmezőn a 65 000 m2-es különleges formavilágú Budapest ONE irodapark 25.000 m2-es első üteme, míg Kelenföldön Buda legnagyobb bevásárló- és szórakoztatóközpontja, az 55.000 m2-es Etele Plaza kivitelezése zajlik. A két projekt hamarosan Dél-Buda megújulásának üzleti és kereskedelmi hajtóerejévé válik.

A Gránit Pólus ingatlanüzemeltetési portfóliója zászlóshajóit mutatja be. A vállalatcsoport egyedüliként mondhatja el magáról, hogy üzemeltetési portfóliója multifunkcionális városközpontot, regionális bevásárló- és szórakoztatóközpontot, “A” kategóriás irodaházat (WestEnd City Center), sport– és rendezvénycsarnokot (Budapest Sportaréna), oktatási intézményt (Semmelweis Orvostudományi Központ), továbbá a régió legnagyobb és legsikeresebb kulturális központját (Művészetek Palotája Budapest) öleli fel.

A GTC Magyarország, amely a varsói tőzsdén jegyzett GTC SA tagja, az alapítása óta eltelt 19 évben három jelentős lakó – iroda projektet és hat nagy iroda beruházást hajtott végre Budapesten, összesen mintegy 147.000 m2 bruttó bérbe adható területtel rendelkezik, a főváros legmagasabb irodaépületének is tulajdonosa. A GTC – többek között a kiállításon is bemutatásra kerülő LEED Gold előminősített Pillar irodaházzal – további 100.000 m2-rel bővíti magyarországi portfólióját a közeljövőben.

A HB Reavis jelenleg is építi városléptékű AGORA Budapest projektjét, amely az üzleti- és a közösségi élet egyik meghatározó központja lesz a fővárosban. Az AGORA épületeit úgy tervezték, hogy azok a legmagasabb szinten szolgálják ki az ott dolgozók és a környéken lakók igényeit, kiemelt figyelmet fordítva a produktivitás növelésére és a jó közérzetre. A fejlesztés első épülete, az Agora Tower 2020-tól ad otthont a Raiffeisen Bank új székházának csaknem 20.000 m2-en.

A Horizon Development 2020-ban átadásra kerülő LEED Platinum fejlesztése, a Szervita Square Building 15.000 m2-en kínál modern kereskedelmi- és irodatereket, valamint luxus lakóingatlanokat a belváros szívében, egy szecessziós történelmi környezetbe organikusan illeszkedő, magas műszaki tartalmú, prémium épületben. A 8.500 m2 összterületű, 4 szinten elterülő irodatér már 100%-ban bérlőre talált. A cég MIPIM-en bemutatott további projektjei a Hold utca 16. szám alatti XIX. századi műemléki épület autentikus felújításával megvalósuló 9.000 m2 alapterületű luxus hotelfejlesztés, valamint egy marbellai luxus lakópark.

A WING az ország első számú irodafejlesztője, amelynek folyamatban lévő irodafejlesztései az új evosoft-Siemens székház 22.000 m2-es Duna-parti épülete és a IX. kerületben a nemrégiben átadott Telekom székház mellett épülő Liberty irodaház, amely 40.000 m2 irodaterülettel várja bérlőit. Előkészítés alatt áll a hajdani Angyal Irodaház épületében megvalósuló B&B Hotel, amely a vezető, francia economy szállodalánc első magyarországi egysége lesz.

A lakófejlesztések terén pedig a XIII. kerületi Kassák Residence, Budapest első közösségi szolgáltatásokat kínáló lakóparkjának építkezése mellett, elindult a Metropolitan Garden fejlesztése is, amely a Béke tér környékének legmagasabb színvonalú lakóprojektje lesz.

A standon jelen lesz a Stayin Hungary Kft., amely betelepülő nagyvállalatok részére nyújt komplex belsőépítészeti, generál tervezési, projekt management és érdekképviseleti szolgáltatásokat. A kiállítók között találjuk a világ vezető ingatlan-tanácsadó vállalatát, a CBRE-t is.

További információ: www.budapest-at-propertyexpos.com

Forrás: be present

ÜZENET KÜLDÉSE

Kérjük, írja be hozzászólását!
Kérjük, adja meg nevét