Guardian Glass: szigorúbb Cradle to Cradle tanúsítással

591

A fenntarthatóságra, társadalmi felelősségvállalásra és biztonságos alapanyagú termékek gyártására ösztönző szabvány tanúsítványának újbóli elnyerésével a Guardian Glass Európában az első olyan float üveggyártó, aki a bronz szintű 4.0 verzió szigorúbb követelményeinek is megfelel. A gyártók körében egyre fontosabb gondolkodásmód, a fenntarthatóság irányában való elkötelezettség, remélhetőleg egyre inkább természetes lesz az értéklánc többi szereplőjének tevékenysége során is.

A Cradle to Cradle Building Charter arra ösztönzi már a tervezőket is, hogy a projekt kezdetétől fogva a környezetért felelős épületeket hozzanak létre, és pozitív hatást gyakoroljanak azokra a közösségekre, ahol azok épülnek. Egyre több márka, szervezet és épületfenntarthatósági szabvány, például a LEED, a BREEAM és a WELL ismeri el a Cradle to Cradle Certified™ termékszabványt, mint a felelősségteljesebb vásárlási döntések meghozatalára alkalmas termékmegjelölést.

A Guardian Glass három európai termékcsaládjára, a float, a bevonatos és a laminált üvegekre vonatkozó 3.1-es verziójú Cradle to Cradle (C2C) bronz szintű tanúsítást először 2019 decemberében szerezte meg. Ezek a termékek azonban most nem csupán újra megkapták a C2C bronz szintű 3.1-es verzió szerinti tanúsítványt, de bizonyos kategóriákban már a szigorúbb 4.0-s verzió követelményének is megfelelnek.

Termékoptimalizálás tudományos alapon

A Cradle to Cradle (C2C) azon gondolkodásmódon alapuló holisztikus rendszer, amelynek egyik pillére a minimális hulladéktermelés melletti gyártás. Ez nem más, mint egy globális szabvány az ún. körkörös gazdálkodással, biztonságosan és felelősségteljesen előállítottnak minősülő termékekhez. Már több mint egy évtizede segíti a vállalatokat abban, hogy a fejlett, tudományos alapú intézkedéseknek megfelelően újítsák meg és optimalizálják a gyártást és így termékeiket. A szabvány idővel folyamatos javulásra ösztönöz azáltal, hogy a tanúsítást az elért eredmények emelkedő szintjei alapján ítélik oda. Minden egyes tanúsítási szint eléréséhez (alap, bronz, ezüst, arany és platina) egyre szigorúbb követelményeknek kell megfelelni öt teljesítménykategóriában.

Az öt alapkő

Az egyik ilyen teljesítménykategória az ún. „anyagegészség”, amelynek célja azt vizsgálni, hogy a lehető legkevesebb, az emberi egészségre és a környezetre káros anyag kerüljön a termékekbe, ezáltal az épületekbe. A másik fontos pillér a termék életciklus feltétele, amelynek célja a hulladék „kiiktatása” úgy, hogy az alkotóelemek minőségromlás nélkül állandó körforgásban maradjanak. A tanúsítási folyamat során vizsgálják a megújuló energia és széndioxid-kibocsátás kezelését, a vízfelhasználást, amelynek hatékony kezelésére és felhasználására ösztönöz e rendszer. Végül, de nem utolsó sorban értékelik a társadalmi igazságosságot: a felelősségtudatos üzletvitel és az etika fontos szempont a tanúsítás során.

Felelős épületek már a kezdetektől

A tanúsítvány megszerzését koordináló Jonathan Brunette, a Guardian Industries ESG és tanúsítási menedzsere a következő véleményt fogalmazta meg: “A Guardian Glass csapatainak közös eredménye, hogy három teljesítménykategóriában is elértük a 4.0 bronz fokozatot. Büszkék vagyunk rá, hogy az Európában gyártott float, bevonatos és laminált üvegtermékeink egyaránt megfeleltek a szigorúbb szabályozásnak. A 3.1-es verzióhoz képest a 4.0 verzió új, továbbfejlesztett követelményeket tartalmaz. Ilynek például a termék életciklusára vonatkozó új keretek, a víz- és talajgazdálkodásra vonatkozó kibővített követelmények, vagy az anyagegészségügyre vonatkozó követelmények jobb összehangolása a vezető vegyi anyagokra vonatkozó szabályozásokkal és egyéb szabványokkal. Az újbóli tanúsítás bizonyítja a Guardian Glass elkötelezettségét az európai piac fenntarthatóbb üvegtermékekkel történő ellátására.”

Információ a Guardian Glass termékeiről: https://www.guardianglass.com/eu/hu/our-glass/range-listing

Inspiráció a Guardian nemzetközi projektjeiből: https://www.guardianglass.com/eu/hu/projects?region=eu&page=1&sortBy=newest