Mapei termékek beépítése gépesítéssel

396

Az egyre mélyülő munkaerőhiány miatt újabb területeket keresünk, ahol az élő munkát gépekkel válthatjuk ki. A Mapei mindig is küldetésének tekintette a kivitelezők segítését, így lehetővé teszi azoknak a gépeknek a bérlését, amelyekkel termékeit minél hatékonyabban be lehet építeni.

Az elmúlt néhány év építőipari és munkaerőpiaci környezetére jellemző volt az egyre mélyülő munkaerőhiány. Vagyis a magyar építőipar szinte minden ágazatában, annak legtöbb szakmáját tekintve tartósan nélkülözi azokat a szakembereket, akik a még mindig jelentős volumennel termelő építőiparból hiányoznak.

Ez leginkább a kivitelezésben érzékelhető, ahol előfordul, hogy a kivitelező hiába nyeri el a hőn áhított munkát, de (szakképzett) munkaerőt már nem tud százszázalékosan biztosítani a kivitelezéshez. Ráadásul – ismerve szakképzési rendszerünk jelenlegi helyzetét – nem várható, hogy a probléma rövid távon megnyugtatóan meg fog oldódni.

Erre a kihívásra ad megoldást a gépesítés, ami jelentősen csökkenti a kivitelezés élőmunka igényét, lerövidíti a kivitelezés idejét, növeli a hatékonyságát és minőségét.

Természetesen több olyan munkafázis van, ahol már eddig is jelentős mértékben érvényesültek a gépesítés előnyei, de el kell gondolkoznunk azon is, hogy milyen területek lehetnek még, ahol eddig tradicionálisan kézi munkaerővel dolgoztunk, pedig a gépesítés is lehetséges.

GÉPEKKEL HATÉKONYABBAN

A Mapei mindig is küldetésének tekintette a kivitelezők segítését a kiváló minőségű munka elvégzésében, és ennek érdekében vállalta, hogy a gépparkjának bővítésével lehetővé teszi azoknak a gépeknek a bérlését, amelyekkel termékeit minél hatékonyabban be lehet építeni.

A Mapei különböző termékvonalain belül található, különböző felhasználási célokra kifejlesztett habarcs termékei bedolgozásukat, illetve gépigényüket tekintve nagyon hasonlóak. Vagyis a gépesítés szempontjából mindegy, hogy egy állékony betonjavító habarcsot vagy egy kiegyenlítésre használható cementhabarcsot, netalán egy szárítóvakolat készítésére használható mészbázisú habarcsot szeretnénk bedolgozni, azokat egy (vagy akár több) adott típusú géppel bedolgozhatjuk.

Vagyis nem kell egy kivitelezőnek hatalmas gépparkot fenntartania ahhoz, hogy a profiljához igazodóan igen sokféle terméket be tudjon géppel is dolgozni. Habarcsok esetén jellemzően a maximális szemcseméret, a kész habarcs állaga és a termék kötésideje azok a szempontok, amelyeket figyelembe kell venni a megfelelő gép kiválasztásához.

Gépi bedolgozásra általában a normál kötésidejű termékeket javasoljuk, mert a gyorskötésű termékeknél fennáll a veszélye annak, hogy a habarcs (valamilyen leállás esetén) még a gépben vagy a tömlőben megköt, és akkor kezdődhet a gép tisztítása.

Gépi bedolgozásban tapasztaltabb kivitelezők persze akár gyorskötő anyagokkal is sikeresen dolgozhatnak.

TERMÉKVÁLASZTÉK GÉPI BEDOLGOZÁSHOZ

A Mapei termékválasztékában tehát egy alkalmas vakolatszóró géppel (pl. Turbosol, Putzmeister stb.) bedolgozhatók a Mapegrout betonjavító termékcsalád termékei vagy a Mape-Antique, illetve a Poromap szárítóvakolatok családjába tartozó termékek és a hozzájuk hasonló habarcstermékek egyaránt.

Planiseal 88 cementes vízszigetelő anyag szórása géppel

Még mindig a habarcsszóró gépnél maradva, használhatjuk azt akár valamilyen cementes vízszigetelő anyag (pl. Mapelastic termékek, Planiseal 88), cementkötésű habarcs (pl. Mapetherm ragasztótapasz) szórásos bedolgozására is, csak a megfelelő szórófejet és fúvókát kell használni hozzá.

Ha megfelelően, szépen és egyenletesen történik a szórás, a termék akár a felhordott anyag kézi eldolgozása, besimítása nélkül is kész bevonatot képez, vagyis a gépesítéssel így egy teljes munkafolyamatot is megspórolhatunk.

Ugyanilyen tapasztalatunk van a vödrös színvakolatokkal is, ahol nagyon szép szóráskép alakítható ki például az Acrycolor Tonachino akrilgyantás színvakolat felhordásával. A termék kiváló tapadása miatt a jól felszórt terméket azonnal ki lehet strukturálni, nem szükséges a felesleges anyagot lehúzni a felületről. Emellett a visszahulló anyag mennyisége is elhanyagolható, ami egy kézi felhordás esetén nem mindig valósítható meg.

Sőt, gondolhatunk még egyszerűbb felhasználásra, például az Ultratop folyós állagú, önterülő kiegyenlítő terméket is gyönyörűen bedolgozhatjuk egy habarcsszóró géppel, sokkal egyszerűbben és hatékonyabban, mint a kézi beépítés során.

SPECIÁLIS TERMÉKEK

Plastimul bitumenes vízszigetelés szórása perisztaltikus
pumpával

Természetesen vannak speciálisabb termékeink is, amelyek bedolgozását más, a célnak jobban megfelelő gépekre kell bízni. Ilyenek például a Plastimul termékcsalád bitumenes termékei, amelyeket perisztaltikus működésű szivattyúval javasolt bedolgozni. Ilyet használtak például a Puskás Ferenc Stadion alépítmény szigetelése esetén a Plastimul termékek bedolgozására.

Javasolt természetesen a gépekkel előzetesen alaposan megismerkedni és nem egy nagy projekten kipróbálni, de ha ez már megtörtént, akkor a gépi bedolgozás hatékonysága összehasonlíthatatlanul jobb, mint a kézi bedolgozásé.

További speciális felhasználási terület az injektálás, amiből szintén igen sokféle géptípus kapható. Vízszintes kémiai gát készítéséhez (pl. Mapestop), vagy falak konszolidálásához használható cementes (pl. Stabilcem) vagy cementmentes (pl. Mape-Antique I) injektálóhabarcsok bejuttatásához alacsony nyomású injektáló gép is elegendő. Nagy nyomású, egykomponensű injektáló pumpával kell bejuttatni a repedésinjektáláshoz használatos Epojet vagy Epojet LV termékeket, a poliuretán bázisú Foamjet 260LV, illetve a Resfoam 1-KM termékeket. Ugyancsak más injektálógéppel kell bejuttatni a falak utólagos vízszigeteléséhez használatos 3 komponensű akrilát géleket (pl. Mapegel UTT). Ez esetben a két előkészített keveréket két külön rendszerben kell kezelni, hogy a komponensek reakciója csak az injektáló pisztolyban induljon el. Ehhez tehát speciális, kétkomponensű injektálógépet használunk.

A fent említett gépek a magyar piacon természetesen kaphatók, és még a drágább gépek sem jelentenek túlságosan nagy kiadást. Főleg akkor, ha nagyobb munkákon használjuk, igen hamar megtérül a gépek ára.

A Mapei Kft. mindenesetre segít abban, hogy akik még nem határozták el magukat a vásárlásra, kipróbálhassák a gépeket egy-egy kisebb-nagyobb munkán, a Mapei gépparkja bérléssel elérhető a kivitelező partnereink számára.

Forduljon hozzánk bizalommal akár gépkölcsönzés, akár a termékeink gépi bedolgozhatóságával kapcsolatosan, és mi segítünk Önnek és csapatának, hogy a kivitelezése gyors és hatékony legyen. További információért látogasson el a cég weboldalára.

 

 

www.mapei.hu