Ásványgyapot lamellák: a profi gépészeti szigetelés

952

Az URSA fejlesztése, a „régi-új” lamellázott ásványgyapot épületgépészeti szigetelés sikeresen debütált idén tavasszal a hazai és nemzetközi piacokon is.

Az URSA TECH Lamella márkanéven ismert, üvegszál-erősített alumínium fóliával kasírozott ásványgyapot szigetelőanyag speciális lamellázott bordáiról kapta a nevét.

 

RENDKÍVÜLI TULAJDONSÁGOK

A termék azért rendelkezik rendkívül magas nyomószilárdsággal, rugalmassággal, hajlíthatósággal és mérettartó képességgel, mert a lamelláit alkotó hajszálvékony üveggyapot szálak merőlegesek a kiterített felületre. Ezek a tulajdonságok teszik alkalmassá arra, hogy bármilyen nagy átmérőjű kör vagy szögletes keresztmetszetű testet maradéktalanul körbeölelve, magas szintű hő- és hangszigetelésként teljesítsen. (Az URSA TECH Lamella termék kis átmérőjű csövek borításához nem alkalmas.)

ALKALMAZÁSA

A szigetelést igénylő csővezetékek általában elég szorosan helyezkednek el egymáshoz és az őket körülvevő falakhoz vagy szerkezetekhez képest, emiatt alapvető igény, hogy kis szigetelési vastagsággal lehessen elérni jó hővezetési teljesítményt. Ezt az URSA lamellázott épületgépészeti szigetelése garantálja.

A különleges szigetelő tekercsek bordázottságuknak köszönhetően könnyen felrögzíthetők a klímacsatornák vagy szellőzőcsatornák szögletes éleire is. Minden műszaki igényt maradéktalanul kielégítenek, mivel illesztéseik tökéletesen felületfolytonossá tehetők: a termék alumínium fóliával laminált felületének illesztési vonalait öntapadó alumíniumszalaggal leragasztva az alufólia borítás összefüggő és kiváló párafékező tulajdonságú réteget képez a szigetelőanyag külső felületén.

A környezetbarát kötőanyaggal készült termék nemcsak kiemelkedő műszaki tulajdonságokkal rendelkezik, hanem külső alumínium rétege miatt esztétikus is, így beltéri felhasználásra külön burkolat nélkül is alkalmas.

Az épületgépészeti szigetelések vastagságának megválasztásánál kétféle szempontot súlyoznak: a lehető legnagyobb költségmegtakarítás szem előtt tartásával, az adott berendezés/vezeték mellett dolgozó személyek védelmének érdekében határozzák meg ezt a paramétert.

TŰZÁLLÓSÁGI JELLEMZŐK

Az A2, s1-d0 éghetőségi osztályba tartozó URSA TECH Lamella termékek épületgépészeti szerkezetbe való betervezésénél figyelembe kell venni, hogy ez az ásványgyapot szigetelés olyan melegvizes csővezetékek,

központi fűtőberendezések, forró vizes és „telített” gőzvezetékek, valamint kazánházak vezetékeinek, melegvíztárolók és hőcserélők szigetelésére használható fel, amelyek maximális üzemi hőmérséklete nem haladja meg a 260 °C-ot. E hőmérséklet felett a gyapotszálakat egymáshoz rögzítő kötőanyag lángmentesen kiizzik, így az üvegszálak szétcsúszhatnak. Akkor alkalmazható magasabb hőmérsékletig, ha fémburkolatot és mechanikai rögzítőket alkalmazunk, mivel ez esetben az üvegszálak károsodása csak 500 °C felett következik be. Fontos tudni azonban, hogy a kasírozás felőli oldalon a maximális hőmérséklet a 80 °C fokot nem haladhatja meg.

1. ábra. Kör keresztmetszetű csővezetéknél: L = (d + 2×t)×3,14
(ahol d = a csővezeték átmérője, t = a lamella szigetelés vastagsága) Szögletes (pl. légtechnikai) vezetéknél: L = (2×a + 2×b + 8×t)
(ahol a = a szögletes csatorna egyik oldala, b = a szögletes csatorna másik oldala, t = a lamella szigetelés vastagsága)

EGYSZERŰ TERVEZHETŐSÉG

A termék betervezését tovább egyszerűsíti, hogy a lamellapaplan szükséges hossza egyszerű képlettel meghatározható (lásd az 1. ábrát).

A fenntartható URSA TECH Lamella ásványgyapot szigetelőanyagot kiemelkedő tulajdonságai alapján méltán aposztrofálják elsődleges választásként az épületgépészeti műszaki szigetelések piacán.

 

URSA Salgótarján Zrt. 
www.ursa.hu