A Kormány megemeli a lakossági napelem pályázat első ütemének keretösszegét, hogy minden jogosult pályázó támogatást kaphasson.

Tavaly decemberben a Kormány a Helyreállítási Terv keretében pályázatot indított, amelyben az átlagjövedelem alatti háztartások 100%-os támogatást kaphatnak napelem telepítésére, illetve komplex, megújuló energián alapú fűtéskorszerűsítésre. A cél az, hogy a háztartások környezetszennyező fűtési rendszereit megújuló energiaforráson alapuló, modern és környezetkímélő megoldások váltsák ki, ezzel a háztartások olcsó, saját maguk által termelt áramhoz jussanak, megőrizve és tovább erősítve a rezsicsökkentés eredményeit.

A nagyszabású lakossági napelem pályázat első üteme a vártnál is nagyobb népszerűségnek örvendett, ezért a pályázati felhívás módosításával segítjük elő, hogy minél több pályázó részesülhessen a támogatásból.

A módosítással megemelték a lakossági napelem pályázat első ütemének keretét, annak érdekében, hogy mindenki kaphasson támogatást, aki a benyújtott pályázata alapján arra jogosult. Tehát nem elért pontszámok, hanem a jogosultsági feltételek teljesítésülése alapján születnek meg a támogatói döntések.

További pozitívum, hogy az energetikai fejlesztések megvalósítására fél évvel, illetve nyolc hónappal több ideje lesz a pályázóknak, mivel a projektek megvalósítási határideje is módosul. A szállítói előleg igénylésre vonatkozó szabályok egyszerűsítésével pedig csökkennek a kivitelezők adminisztratív terhei, annak érdekében, hogy a nyertes háztartások korszerűsítés minél előbb megkezdődhessen.
A következő hetekben várhatóan minden pályázatról döntést tudunk hozni. A Kormány célja, hogy minél hamarabb, minél több jogosult család és háztartás részesülhessen ebben a támogatási formában.
A Kormány a hazai költségvetés terhére, teljes mértékben előfinanszírozza és biztosítja a szükséges forrásokat a magyar családok számára.

További részletek: https://www.palyazat.gov.hu/mdosul-a-lakossgi-napelem-plyzat-felhvsa-mg-tbb-plyzat-kaphat-tmogatst