Egészséges, költséghatékony és környezetbarát megoldás a sóval terhelt falazatok javítására, felújítására.

Hazánkban a leggyakoribb falazati probléma a falszerkezet nedvesedése. Elégtelen vagy hiányzó hőszigeteléssel együtt ez a falazat salétromosodásához vezet. A salétromos fal nem csupán esztétikai probléma, de egészségünket is veszélyezteti. A vizesedő fal olyan veszélyes mikroorganizmusoknak a táptalaja, mint például a penészgomba, amely épületszerkezeti károsodást is okozhat, a bentlakóknál pedig allergiás megbetegedéseket, ízületi panaszokat válthat ki.

Ideiglenes megoldást jelenthet a salétromeltávolító szerek használata, de amíg a fal nedvesedését nem gátoljuk meg, a salétromosodás újra jelentkezni fog. A nedves, salétromos falazatok nitrátokat, szulfátokat és kloridokat tartalmazhatnak.

A PROBLÉMA KOMPLEX KEZELÉSE

A végleges, komplex megoldás eddig rendkívül munkaigényes és költséges folyamat volt. A Multipor ExSal Therm rendszere olyan egyszerű megoldást kínál a nedves, salétromos falazatok kezelésére, amely egyidejűleg az épület energiahatékonyságát is javítja.

Multipor ExSal Therm a hőszigetelés és sótalanítás kombinációja egy rendszerben, melyeknek lelke a Multipor sómentesítő – környezetbarát, ásványi alapú (homok, mész, cement és víz) – ásványi hőszigetelő lap. A rendszer a nedvességet és a sótartalmat magába szívja, emellett kiválóan hőszigetel, ezáltal biztosítva a komfortos lakóklímát.

Hatékony módszer a mezőgazdasági vagy ipari épületként használt épületek lakó, illetve kereskedelmi célra történő átalakítása során, templomok és műemléki épületek falazatainak felújítására.

TULAJDONSÁGOK

A különleges, teljesen ásványi alapú szerkezetből adódóan az anyag legfőbb tulajdonságai:

  • nem éghető (A1-es tűzvédelmi besorolás),
  • mérettartó,
  • légáteresztő,
  • páraáteresztő,
  • a rendszer a nedvességet ideiglenesen tárolni tudja.

Számos elismerő tanúsítvány – mint például a németországi Institute for Construction and Environment (IBU) és a Natureplus – igazolja a panel kiemelkedő ökológiai és fenntartható tulajdonságait.

Emellett a kölni Eco-INSTITUT A+ minősítése is azt támasztja alá, hogy a Multipor sótalanító hőszigetelő lap mentes minden károsanyag-kibocsátástól.

A Multipor ExSal Therm rendszer kiváló hőszigetelő képességével jelentősen növeli a komfortérzetet és csökkenti, az épületüzemeltetési költségeket. A falazat károsítása nélkül megköti a nedvességet, a falazatban lévő sókat, és javító vakolat használata sem szükséges.

A nedves falszerkezet felületére közvetlenül alkalmazható, mivel nem szükséges a falazat szárítása. A hagyományos javítási technológiához képest a felújítási munka gyorsabb, egyszerűbb és költséghatékonyabb, valamit növeli az épületszerkezet élettartamát. A rendszer a beltéri levegő nedvességtartalmát is kezeli, így kiegyensúlyozott beltéri lakóklímát hoz létre.

MŰKÖDÉSI ELV

A falszerkezet vizsgálata során – amennyiben annak sószennyezettsége fennáll – annak okait egyaránt ki kell vizsgálni.

A felújítás részeként fontos, hogy a tervezett felújítás előtt megállapítsuk és megszüntessük a nedvesedés forrását. A sószennyeződés okainak feltárása után azonnal alkalmazható a Multipor ExSal Therm rendszer, a falazat kiszárítása nem szükséges.

A rendszer a kiegyenlítő alapvakolati réteg száradása után azonnal beépíthető, nem kell hosszú száradási idővel számolni. Mindössze egy sík, stabil felületet kell kialakítani, amelyre a sótalanító hőszigetelő lapok teljes felületű ragasztással felrakhatók. A Multipor ExSal Therm ragasztóhabarcs kiegyenlítő vakolatként is alkalmazható.

 

www.xella.hu

 

 

 

 

Avius banner