Furcsán hangzik, de egy hőszigetelő anyagnak nem a legfontosabb és nem az egyetlen figyelembeveendő műszaki paramétere a hőszigetelő képességét kifejező lambda érték. A legfontosabb az, hogy az alkalmazási területnek megfelelően, a követelményeket, illetve a megrendelői elvárásokat figyelembe véve válasszuk ki a legmegfelelőbb anyagot.

Épületek energetikai felújítása során elsődleges szempont szokott lenni, hogy az egyes hőszigetelő anyagokat hőszigetelő képességük alapján összehasonlítjuk, természetesen csak az árak összevetése után. Mivel az ár nem műszaki paraméter, most részletesen nem térünk ki rá, annyit viszont fontos megemlíteni, hogy a drágább ár a legtöbb esetben magasabb műszaki tartalmat takar.

SOKRÉTŰ MŰSZAKI TARTALOM

Az energetikai elvárások mellett a legfontosabbak között kell említeni az akusztikai, tűzvédelmi, páratechnikai követelményeket, de emellett lehetnek élettartami, LCA, környezetvédelmi szempontok vagy természetes anyaghasználatra való törekvések is.

A beépítési szituáció sem mindegy. Szerelt szerkezetekbe olyan anyagokat kell beépíteni, amelyek rugalmasak, illesztési hézagok nélkül ki tudják tölteni a teret, így nem lesz filtrációs hőveszteség. Könnyen belátható, hogy egy táblás habszigetelést, de még egy nagy testsűrűségű szálas szigetelést sem lehet hézagmentesen beszabni egy tartószerkezet közé. Hiába a jobb lambda érték, meg „kell” elégednünk például a gyengébb lambdájú szálas anyaggal. A kell azért van idézőjelben, mert ha figyelembe vesszük mint rontó tényezőt, hogy a filtrációs hőveszteség 15–30 százalék is lehet az illesztések mentén, akkor már jobb értéket kapunk szerkezetben vizsgálva egy alacsonyabb lambdájú termékkel.

FELÚJÍTÁSOK ESETE

Meglévő épületek esetében, felújításoknál jellemzően nagyobb tömegű, jó akusztikai paraméterű fogadószerkezetekkel (födém, fal) találkozunk, amelyek az esetek többségében nem éghetők, tűzvédelmi kockázatot nem hordoznak. Bár energetikai szempontból gyenge paraméterekkel bírnak, de ez legalább nagyrészben egységesen jellemző minden szerkezetre, melynek következtében nem penészesednek, ha csak nincsenek kiemelt hőhidak. Ebben közrejátszik az is, hogy bár mesterséges szellőztetéssel nem rendelkeznek, viszont nem is teljesen légtömörek.

Egy nem végiggondolt felújítással, egy nem jól megválasztott műszaki tartalommal sokféleképpen ronthatunk a meglévő állapoton, miközben az egyes szerkezeti elemek energetikai paraméterein javítunk.

A tűzvédelmi, energetikai, akusztikai, tartóssági, páratechnikai és csomóponti követelményeket egységesen kell tudni kezelni ahhoz, hogy egy évtizedekre tervezett felújítással a legkomplexebb módon biztosíthassuk az építtetők számára a belső terek komfortját.

Ha fontos az akusztika, van követelmény vagy nagy a zajszennyezés, vegyük figyelembe például, hogy a nyílászárók és azok beépítése a leggyengébb láncszem, amit a táblás hab hőszigetelések is követnek, amelyek akár 5-6 dB-t is ronthatnak a fogadószerkezet akusztikai paraméterein.

A hőszigetelőanyagok tűzvédelmi, páratechnikai és mechanikai tulajdonságaikban jelentősen eltérnek, igazodva az egyes beépítési szituációk elvárásaihoz. Ezen eltérő igényeket kielégíteni tudó tulajdonságok elérése miatt belátható, hogy az egyes anyagok szerkezetének is eltérőnek kell lennie, amelynek köszönhetően az eltérő termékekhez eltérő hőszigetelő képességek tartoznak. Ebből meg az következik, hogy pusztán a hőszigetelő képesség alapján sem a követelményeknek való megfelelés, sem az nem dönthető el, hogy melyik termék a „jobb”, a megfelelőbb. (És akkor még a minősítésekről és az azoknak való megfelelésről nem is beszéltünk.)

A LEGKOMPLEXEBB MEGOLDÁS

A ROCKWOOL célja, hogy a legkomplexebb megoldást tudja nyújtani az épületek felújítása során. A ROCKWOOL szigetelési megoldásai egyben nyújtanak hő-, zaj-, tűz-, egészség- és környezetvédelmet.

Nem kell kompromisszumot kötni egyetlen területen sem, ha a jelen és a holnap kihívásainak a kezeléséhez az épületeken ROCKWOOL szigeteléseket alkalmaznak.

Válasszanak bármilyen szigetelést is, a hangsúly azon van, hogy a választás szakmailag megalapozott legyen, releváns műszaki paraméterek és alkalmazási feltételek összehasonlításán alapuljon, és törekedjen a legmegfelelőbb megoldás megtalálására úgy, hogy egy épület meglévő adottságain semmilyen módon ne rontson.

Kérdés esetén szívesen segítünk.

 

www.rockwool.hu