2020-ban kicsit megerősödött egy új világnézet: a rohanó világ kényszerűen lecsendesült. A lakók több időt töltenek otthonukban, így nagyobb a fogyasztói igény a zavaró zajforrások lakáson belüli kiküszöbölésére is.

A néhány hónapja széles körben elterjedt home office-nak rengeteg előnye van, de komoly feszültség forrása is lehet, ha az otthon nincs „felkészítve” rá. Zavaró a lakók számára a kintről, az épületszerkezeten át beszűrődő közlekedés zaja, ha túl hangos a szomszéd, de az is, ha a családtagok mindegyike egyszerre otthon lévén folyamatosan duruzsol a másik szobában, és áthallás van a szobák, emeletek között.

FELÉRTÉKELŐDÖTT A HANGSZIGETELÉS

Gyakran nem kap elegendő figyelmet, hogy egy épület szigetelésének nem csak hőtechnikailag kell teljesítenie. Homlokzati és belső falak esetében, födémeknél és ferde tetőknél a léghanggátlást, a lakószintet lakószinttől elválasztó födémek esetében a lépéshang-szigetelést kell megoldani.

Az egyes épülethatároló szerkezetekkel szemben támasztott akusztikai követelményeknek való megfelelést univerzális szigetelőanyagokkal érhetjük el.

Egy termék hő- vagy hangszigetelésként való felhasználhatóságát különböző tulajdonságok alapozzák meg. Az URSA BiOnic ásványgyapot hőszigetelések különleges szálszerkezeti kialakításuknak köszönhetően nemcsak kitűnő hő-, hanem kiváló hangszigetelők is, ráadásul tűzvédelmi szigetelési szerepük is kiemelkedő.

Kihasználva az összetett előnyöket, beépített tetőterek szigetelésénél nem kevés költség és munkadíj takarítható meg.

MAXIMÁLIS AKUSZTIKAI KOMFORT ELÉRÉSE

A lakáson belüli szimpla vagy dupla vázkialakítású szerelt gipszkarton válaszfalak szigetelésével maximális akusztikai komfort érhető el. A gipszkarton adja a hanggátlást, az URSA BiOnic ásványgyapot pedig – amely magas rugalmasságának köszönhetően tökéletesen befeszül a fém bordavázak közé és maradéktalanul kitölti a rendelkezésre álló teret – az üregi hangelnyelést biztosítja. A komplett szerkezet léghanggátlási értéke akkor éri el a tervezett szintet, ha a padlóra és a födémre rögzítendő vízszintes tartóprofilok aljára az öntapadó hangszigetelő szivacs csíkot is felragasztják, és ha a gipszkarton lapok tartószerkezetre történő felcsavarozási sűrűsége a pontonkénti hanghidak minimalizálásával készül.

Fontos, hogy az épületgépészeti vezetékek ne érintkezzenek közvetlenül a gipszkarton burkolattal, hanem a hangelnyelő ásványgyapot anyagba beágyazva kerüljenek elhelyezésre, mert például a vízvezetékben fellépő nyomásingadozások következtében kellemetlen zajok szűrődhetnek a lakótérbe. Ügyelni kell arra is, hogy az elektromos dobozok (konnektorok, kapcsolók) ne essenek egy tengelyvonalba, hanem úgy legyenek elhelyezve, hogy köztük min. 50 cm elhúzás legyen.

Ezeket az alapszabályokat szem előtt tartva mind a tervezés, mind a kivitelezés során valóban optimális eredmény érhető el.

A pincefödém szigetelésére is gondolni kell, ha a ház pincéjében hangos tevékenységet tervez folytatni a lakó. Az alsó tér irányából elhelyezett speciális kasírozású hő- és hangszigetelő URSA ásványgyapot hangelnyelő tulajdonsága révén a födémszerkezet látszólagos léghanggátlása megnövelhető. (A garázsfödém ragasztott szigetelési módjáról részletesen írtunk a Magyar Építéstechnika 2020/3. lapszámában.)

Az élhető mindennapok megteremtése érdekében napjainkban előtérbe került az energiahatékony hőszigetelésen felül az épületek általános zajvédelmének biztosítása.

A megfelelő minőségű URSA BiOnic szálas ásványgyapot szigetelőanyagok beépítésével egyszerre valósul meg a hosszú távon komfortos épület, valamint a fenntarthatóság fogalma is.

 

URSA Salgótarján Zrt. 
www.ursa.hu