2021. január 1-je után az új épületek esetén előírt közel nulla energiaigényt nem csak a hőszigetelési vastagságok növelésével, hanem sokkal inkább komplex tervezői hozzáállással, a különféle szerkezetek energetikai finomhangolásával érhetjük el. Kezdjük a kézenfekvő hőszigeteléssel és forintosítsunk is!

A közel nulla energiaigényű épület minőségi építőanyagokkal és szerkezetekkel, szakszerű kivitelezéssel készülhet. Helyesen kiválasztott nyílászárók, jól kialakított gépészet is kell az elvárt eredményhez, de persze a leginkább kézenfekvő a hőszigetelés vastagságának, minőségének változtatása. Mindezzel azonban nem csupán az előírásoknak lehet megfelelni, hanem a beruházás minősége is javulhat, a lakóklíma lehet kellemesebb, a fűtés/hűtésszámla összege is csökkenhet, és nem utolsó sorban jót tehetünk a környezetünkkel is. Hasonlóan az európai átlaghoz a magyarországi CO2-kibocsátás 30-40 százalékát ugyanis továbbra is épületeink hűtésére és fűtésére fordított energiapazarlás okozza.

Vastagabb hőszigetelést! De mennyivel?

Abban az esetben, ha csak a hőszigetelés vastagságával szeretnénk a rendeletnek megfelelni, a polisztirol hőszigetelő anyagok esetén a jelenleg járatosnál átlagosan kb. 30 százalékkal szükséges vastagabbat beépíteni. Máris következik a kérdés: mennyivel kerül majd többe az építkezés? A válasz: elenyésző összeggel. Nézzük a számokat!

Vegyünk példának egy 120 m2 alapterületű, földszintes, nyeregtetős épületet, és nézzük, hol mennyivel kell vastagabb hőszigetelés, és az mennyibe fog az kerülni.

A kiadások növekményét szinte kizárólag a hőszigetelések vastagságának változása teszi ki, a munkadíjak, állványozási költségek, kiegészítők árai szinte változatlanok. Tekintsünk most el a jelenleg is dinamikusan változó munkadíjak külön kalkulációjától.

  • Homlokzati fal kapcsán egy 30 cm vastag modern vázkerámia téglára az eddigiekben jellemző 10 cm-es Nikecell helyett 16 cm szükséges. A 6 cm különbség költsége a teljes homlokzatfelület esetében 210.000 Ft.
  • Hasonlóan lábazati fal kapcsán (25 cm vastag vasbeton lábazatnál) a zártcellás BACHL polisztirol hőszigetelésből a különbség 6 cm, mely a teljes lábazat felületen 135.000 Ft többlettel jár.
  • Talajjal érintkező padlónál, a növekmény szintén 6 cm (BACHL expandált polisztirol), amely 175.000 Ft többlet költséget jelent.
  • Földszintes épület lévén a padlásfödémen vízszintesen fektetett Nikecell vagy kőzetgyapot hőszigetelés vastagságát 24 cm-ről 31 cm-re szükséges növelni, mely 140.000 Ft-tal emeli meg a bekerülési összeget.
  • Homlokzati hőszigetelés kapcsán egyedül a dübelek ára növekszik a méretváltozás miatt, amely azonban hozzávetőlegesen 30.000 Ft többletköltséget jelenthet.

A megadott árak bruttó árak, építőanyag kereskedésekben elérhetőek, de terméktípusonként és gyártónként eltérőek lehetnek.

Fontos megjegyezni, hogy egy-két kivételtől eltekintve a rendelet követelményei új építésű épületekre vonatkoznak, vagyis a már meglévő épületek felújítására csak néhány kivételes esetben.

Többletköltség: alig 1%/m² családi házaknál

A többletköltség, amely a szigorúbb hőtechnikai szint teljesítéséhez szükséges, tehát bruttó 660.000 Ft. Figyelembe véve a jelenlegi új építésű ingatlanokra jellemző négyzetméter árakat, elmondható, hogy a fokozott hőszigetelés 120 m2-es önálló családiház esetén 5 500 Ft-tal emeli meg a négyzetméter árakat, amely a jellemző 500-750.000 Ft/m2 áraknál kevésbé jelentős, 0,75-1,5 százalékos plusz kiadással jár.

Társasházi lakásoknál még kevesebb

Társasházi, lakóparki lakások esetén a négyzetméterenkénti költségnövekedés még ennél is kedvezőbben alakul, mert ott körben, egymás mellett, alatt, felett fűtött lakások vannak. Ilyenkor sokszor csak egy homlokzatfelületet kell hőszigetelni, valamint az emeletközi födémeknél csak lépéshangot kell csillapítani. Épülettípustól függően, a fenti költségek felével, esetenként negyedével lehet számolni. A 2500-1300 Ft/m2 a jelenlegi 600-900 000 Ft-os négyzetméter-árakhoz képest tehát elenyésző, hiszen még a 0,5 százalékot sem éri el.

Ez alapján látható, hogy a szigorodó hőtechnikai követelmények nem jelentenek meghatározó drágulást a lakóépületek tekintetében. A kivitelezői munkadíjak, a lakásra vonatkozó, uralkodó négyzetméter árak mellett a hőszigetelés okozta 0,5-1,5 százalékos többletköltség nem számottevő, viszont 20-30 százalékkal alacsonyabb fűtésszámlát, és ami még fontosabb, kevesebb CO2-kibocsátást is eredményezhet. Utóbbi közös érdek és elengedhetetlen a globális károsanyag kibocsátás csökkentése miatt.

A „vékonyabban is hatékony” megoldások

Ha olyan gyártót választunk, amelynek minden kérdéses felületre van megoldása, az tovább egyszerűsíti a kivitelezést és logisztikát. A polisztirol hőszigetelésben széles választékot kínáló BACHL termékeivel az épület minden sarkalatos pontja hőszigetelhető. A korszerű gyártástechnológiának köszönhetően pedig már szó nincs arról, hogy akár 30-40 cm vastag, azaz a szerkezetet jelentő tégla méretével megegyező vagy még vastagabb hőszigetelést kellene a homlokzaton elképzelnünk. Vannak a hagyományos megoldásokhoz képest a vékonyabb rétegben is az előírásoknak megfelelő hőszigetelések homlokzatra és padlóra egyaránt.

A hagyományos, fehér, a falra használt polisztirol táblák mellett népszerűek az új generációs, szürke színű, grafitadalékos polisztirollapok. A BACHL Extrapor előnye, hogy műszaki paraméterei miatt vékonyabb rétegben is biztosítja a hagyományos fehér polisztirol lapok hőszigetelési hatékonyságát.

Gyakran éppen a hely hiánya okozza, hogy szükséges vékonyabb megoldást találni, ahogy pl. padlófelújítás esetén. Ilyenkor jön jól a BACHL legújabb innovációja az ún. Vákumpanel. A vákumnál nincs, ami előnyösebb hővezetési tényezővel rendelkezne, ezért a vákumtechnológiával készülő modern anyag szintén vastagabb társai értékeit kínálja, vékonyabb kiadásban. Beltérben padlók, lapostetők, teraszok és falazat hőszigetelésére alkalmas, de éppen ipari felhasználás esetén hűtőházakban is jó szolgálatot tesz.

 

További információ a BACHL minden hőszigetelendő területre kínált anyagairól: www.bachl.hu

 

 

Forrás: Build-Communication Kft.