6 hét alatt építik fel Európa legnagyobb betonnal nyomtatott társasházát

Németországban az elmúlt hetekben két építkezés is nagy figyelmet kapott, melyeket a világ leggyorsabb 3D-s beton nyomtatójával kiviteleznek. Szeptemberben kezdődtek az észak-rajna-vesztfáliai Beckumban Németország első 3D nyomtatóval épülő lakóházának munkálatai. Alig 2 hónappal később pedig már a második lakóépületet, egy 5 lakásos társasházat építenek az új technológia alkalmazásával a bajorországi Wallenhausenben.

A Beckumban épülő ház kétszintes, összesen 160 négyzetméter és a MENSE-KORTE ingenieure + architekten tervezte. A másik, mintegy 380 négyzetméter lakóterülettel rendelkező 3 emeletes társasház Európa legnagyobb nyomtatott lakóépülete lesz a Mühlich, Fink & Partner építésziroda tervei alapján.

Az utóbbi projektben a nyomtatási folyamat várhatóan hat hetet vesz igénybe. Az így felépült bérlakások az építkezés befejeztével beköltözhetőek lesznek. A gyors és költséghatékony építési technikát a zsaluzatokkal és állványzatokkal foglalkozó PERI a 3D-s betonnyomtatási technológiával foglalkozó dán COBOD-dal közös vállalkozásuk részeként biztosítja. A technológia nagy szabadságot ad az építészeknek, rekordsebességgel dolgozik és csak két ember szükséges az üzemeltetéséhez.

Ézsiás Miklós, a PERI magyarországi ügyvezetője elmondta: “Németország első nyomtatott társasházának építésével beigazolódott, hogy az új technológia nagyobb léptékű épületek kivitelezésére is alkalmas. Hiszünk benne, hogy a 3D beton nyomtatás az elkövetkező években egyre fontosabbá válik.

Az épületeket a világ egyik legnagyobb, és a piacon elérhető leggyorsabb 3D-s beton nyomtatójával, a COBOD BOD2-vel készítik. A BOD2 egy olyan moduláris gép, amely épületeket képes nyomtatni időzített kötésű, a célra speciálisan fejlesztett cement-alapú anyagból, rétegenként építve fel a végleges méretű betonelemeket.

A rendszer nyomtatófeje 3 tengelyen mozog egy biztonságosan felszerelt fém kereten. Emiatt nincs szükség a nyomtató áthelyezésére és ismételt kalibrálására, amellyel rengeteg időt és költséget takarít meg. A szerkezet további előnye, hogy üzemeltetéséhez csupán két emberre van szükség, a nyomtatófejet és a nyomtatási eredményeket pedig kamera figyeli. A technológia nagy szabadságot ad az építészeknek is, hiszen – szemben a hagyományos technológiával – a BOD2-nek az organikus vagy nem egyenes formák nem jelentenek technológiai kihívást.

A BOD2 rekordsebességgel, 1 m/s sebességgel dolgozik, ezzel a piacon jelenleg elérhető leggyorsabb építkezéseken használt 3D nyomtató. Egy 1 m² nagyságú dupla rétegű fal nagyjából 5 perc alatt készül el. A BOD2 a teljes nyomtatási területen, a gép működése közben is lehetővé teszi a munkavégzést, ráadásul figyelembe veszi a későbbiek során beépítésre kerülő víz és áram bevezetéséhez szükséges csöveket és csatlakozásokat, így ezek a manuális folyamatok könnyedén integrálhatóak a nyomtatási műveletbe.

A BOD2 gépet annak a BOD-nak a frissítéseként vezették be a piacra, amely korábban Európa első 3D nyomtatott épületét gyártotta le Koppenhágában.

 

A 3D beton nyomtatásos technológiáról bővebb információ: info@peri.hu

 

 

Forrás: Peri