Az ÉMI Nonprofit Kft. pályázatot írt ki az építőipari ágazati szereplők számára innovatív megoldásaik, termékeik, rendszereik bemutatására egy erre alkalmas mintaház tervezése és megépítése által.

A pályázatok két körben kerülnek értékelésre, a szándéknyilatkozat benyújtási határideje 2020. április 30., az első bírálati szakaszhoz 2020. június 8-ig, a második bírálati szakaszhoz pedig 2020. augusztus 31-ig lehet benyújtani a szükséges dokumentumokat.

Előzmények ismertetése

A Solar Decathlon Europe 2019  nemzetközi egyetemi innovációs házépítő verseny rendezési jogát nemzetközi pályázat útján 2017-ben az állami tulajdonban lévő ÉMI Nonprofit Kft. nyerte el Szentendre Város Önkormányzatával és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemmel partnerségben.

Az ÉMI Tudományos és Technológiai Ipari Parkjában, Szentendrén megrendezett 2019-es esemény során 10 prototípus mintaházat 2 hét alatt épített fel a 27 nemzetközi egyetem által alkotott 10 csapat. A nulla energiás, kulcsrakész mintaházakra több, mint 15 ezer ember volt kíváncsi személyesen nagy sajtóérdeklődés mellett, illetve a 2019. szeptember 30-i zárást követően is érdeklődtek a házak megtekintése iránt a szakma, a lakosság és a média köréből egyaránt.

Az esemény során megépült mintaházak egy része a helyszínen maradt és megalapozza a 2020-ban nyitó Mintaházpark és látogatóközpont kialakítását. Az így létrejövő ÉMI Nemzeti Mintaházpark és látogatóközpont hazai szakmai rendezvények otthonává és innovációs megoldások bemutató helyszínévé válik. A XXI. századi modern technológiákat bemutató látogatóközpont a lakosság számára, továbbá szakembereknek, oktatóknak, tanulóknak, építtetőknek is egyfajta építőipari tudástranszfer központjává válhat.

A látogatóközpont a fenntarthatóbb és élhetőbb épített környezet, a kapcsolódó tudatos erőforrás- és energiagazdálkodás, valamint a klímaváltozáshoz való alkalmazkodás bemutatását, társadalmasítását célozza meg. Továbbá a lakosság tájékoztatása, a hazai gazdasági szereplők innovatív megoldásainak, termékeinek és kapcsolódó szolgáltatásainak népszerűsítése és további fejlesztései is a célok között szerepel.

Pályázat benyújtására jogosultak köre

Pályázatot valamennyi, az építési ágazatban jelenlévő cég, szervezet, egyesület, felsőoktatási intézmény benyújthat, kiemelve az alábbi szereplőket:

 • Gyártók, tervezők, kivitelezők, ingatlanfejlesztők
 • Mérnökképzéssel is foglalkozó főiskolák, egyetemek
 • Szakmai szervezetek, egyesületek
 • Pályázatot egyénileg, vagy konzorciumban lehetséges benyújtani.

A pályázat benyújtásának lehetőségei

 • Személyesen az ÉMI Nonprofit Kft. székhelyén előre egyeztetett időpontban (2000 Szentendre, Dózsa György út 26.), vagy
 • E-mailen a mintahazpark@emi.hu címre

A pályázatok beadásának határideje

 • Szándéknyilatkozat benyújtási határideje: 2020. április 30.
 • I. bírálati szakaszhoz: 2020. június 8.
 • II. bírálati szakaszhoz (azon pályázatok esetében, melyek az I. bírálati szakaszban pozitív elbírálásban részesültek): 2020. augusztus 31.

A pályázatok elbírálásának határideje

 • I. bírálati szakasz: 2020. június 26.
 • II. bírálati szakasz: 2020. október 1.

Eredményhirdetés

 • I. bírálati szakasz: 2020. június 26.
 • II. bírálati szakasz: 2020. október 1.

A pályázati kiírásban szereplő adatlapok, nyilatkozatok elérhetők az ÉMI honlapján.

 

 

Forrás: ÉMI Nonprofit Kft.

 

 

Deceuninck banner