Amikor lakásfelújításra, netán építkezésre kerül a sor, egy halom fontos kérdésben kell döntést hoznunk, és az ablakok kiválasztására sokszor csak minimális energiát fordítunk. Pedig érdemes egy kicsit több időt és akár magasabb összeget szánni a nyílászárókra.

Nemcsak azért, mert a jó minőségű ablakok tartósabbak, hanem mert a legnagyobb hőveszteség az ablakokon keresztül távozik, így a jó minőségű nyílászárókkal rengeteg energiát takaríthatunk meg, ami akár a rezsiköltségeken is látszódhat. Búcsi János, a Deceuninck szakértője segít eligazodni a nyílászárók világában.

Mit várunk, és mit várhatunk el az ablakoktól?

Az ablakok két alapvető ám annál fontosabb funkcióval rendelkeznek, mégpedig a fény beengedése és a kinti időjárástól való védelem. Azonban több lehetőségünk van, mint gondolnánk a téren, hogy ezeket milyen mértékben várjuk el: nagy ablakokkal sok természetes fényt engedhetünk be az otthonunkba, és a modern technológiának köszönhetően ma már akár minimális energiaigényű, sőt passzívházak is kialakíthatók a jól megválasztott nagyméretű nyílászárókkal.

A Deceuninck dizájn Oscar díj nyertes Elegante pvc-ből készült ablakprofilokkal például kivételesen nagy, egybefüggő üvegfelületek alakíthatók ki, így természetes fényben úszhat az otthonunk. A kivételes hőtechnikai értékeket biztosító ablakprofilt pedig ráadásul különböző famintázatoktól kezdve akár alumíniumhatású variációban is választhatjuk. Sőt, a belga nyílászáróprofil-gyártó kínálatában az Elegante-n kívül az Eforte termékcsaláddal is teljesíthetők a rendkívül szigorú, passzívház sztenderdek, amelyek nemcsak rezsiköltséget spórolnak nekünk, de a minimális energiaigénynek köszönhetően környezetet is kímélik. Ezek a profilok kicsit költségesebbek ugyan, mint belépő szintű társaik, azonban az energia – és ezzel pénz – megtakarításával a magasabb ár hamar megtérülhet.

Az épület fekvése

Akár passzívházban gondolkozunk, akár pénztárcabarát, alapvetőbb megoldásokban, mindenképp vegyük figyelembe az épület elhelyezkedését. Erre különösen érdemes hangsúlyt fektetni, ha még csak most épül a ház, azonban a meglévő otthonunk adottságait is előnyünkre fordíthatjuk.

Vegyük figyelembe mind az épület, mind az egyes helyiségek tájolását, ugyanis a Nap hőenergiája jóbarátunk lehet, ha együttműködünk vele: a tájolástól függ ugyanis, hogy a napsugarak mennyire melegítik fel az otthonunkat.

A déli és nyugati irányba néző ablakok különlegessége, hogy rajtuk keresztül sok napsugár érkezhet az otthonunkba, így például az őszi-téli hónapokban kaphatunk egy kis segítséget a Naptól a lakás melegen tartásában, különösen akkor, ha nagyobb ablakokat teszünk ide. Azonban ne feledjük, hogy ebben az esetben gondoskodnunk kell a megfelelő árnyékolásról és/vagy légkondicionálásról, hiszen a Nap nyáron is melegíti ezeket a szobákat. Ha ezt inkább elkerülnénk, válasszunk alacsony hőátbocsátású nyílászárókat ezekbe a helyiségekbe, így azok nyáron kevésbé melegszenek fel, viszont télen jól bent tartják a meleget.

Az északi fekvésű nyílászárók jellemzően erősebb hőszigetelést igényelnek, így az ablak és ajtó hőátbocsátása minél alacsonyabb kell, hogy legyen. Ez függ az üvegezéstől is, ám nagymértékben hatással van rá az is, hogy milyen nyílászáróprofilt választunk. Az Elegante Uf = 0,93 W/m²K-es, míg az Eforte Uf = 0,95 W/m²K hőátbocsátásával kiemelkedő szigetelést biztosít, akár passzívházakhoz is alkalmazhatók, így megfelelő beépítéssel óriási energiamennyiséget takarítható meg.

 

 

Forrás: MorphoCom Kft.