Alternatív tüzelőanyag-bővítést, innovatív hulladékkezelési módszerek bevezetését és a fajlagos szén-dioxid-kibocsátás további csökkentését tervezi a LAFARGE Cement Magyarország Kft.

2014-ben, a fenntarthatóság jegyében a LAFARGE Cement Magyarország Kft. egy másodlagos tüzelőanyagokhoz kapcsolódó beruházást valósított meg a Királyegyházi Cementgyárában. Ennek az innovációnak köszönhetően több mint 20 százalékkal csökkent a gyár fajlagos CO2– kibocsátása és energiafogyasztása.

KÖRNYEZETVÉDELMI BERUHÁZÁS

A Királyegyházi Cementgyár idén közel 2 milliárd forint értékű környezetvédelmi beruházást indított, ami lényegében a korábbi projekt bővítését jelenti. A tervek szerint, a környezetvédelmi modernizációs program eredményeként a gyár az alternatív tüzelőanyagok hasznosításának arányát 60 százalékról 80 százalék fölé emelheti.

Pozitívum, hogy a jövőben a fajlagos CO2-kibocsátást közel további 10 százalékkal tudják csökkenteni. A beruházás kivitelezése több lépcsőben valósul meg. Az egyes fázisokban többek között új ventillátorok beszerelése szerepel, továbbá a klórleválasztó technológiához tartozó újabb silók kialakítása, valamint az alternatív tüzelőanyag tárolására alkalmas csarnok bővítése. Az 1000 tonnás siló különlegessége a csúszózsalus technológiával történő építés.

Az építési technológia alkalmazása a Királyegyházi Cementgyárban nem egyedi, hiszen a nyolc évvel korábban átadott gyár silói is mind ezzel a technológiával épültek meg. A módszer alkal­mazását azért választották ezúttal is, mivel általa gyorsan és gazdaságosan építhetők a magas vasbeton szerkezetek.

KÖRKÖRÖS GAZDASÁGI MODELL

A LAFARGE Cement Magyarország Kft.- nél a jövőt egyértelműen a körkörös gazdasági modellben látjuk. Elsődleges víziónk a természeti erőforrásoktól és a fosszilis tüzelőanyagoktól való függés csökkentése. Mindezt a más iparágak számára nem hasznosítható hulladékok alapanyagként (pl. öntödei homok) vagy energiaforrásként (pl. aprított háztartási hulladék) való felhasználásával képzeljük el, ezáltal is csökkentve a cementgyártás ökológiai lábnyomát” – nyilatkozta Hoffmann Tamás, a LAFARGE ügyvezető igazgatója.

LAFARGE körkörös gazdaság

Az alternatív tüzelőanyagok cementgyártásban történő hasznosítása a környezetre bizonyítottan pozitív hatást gyakorol. Ezt is jelzi, hogy 2014-ben környezetvédelmi díjat kapott, 2019-ben pedig az Energiahatékony Vállalat díjat nyerte el a cég.

A LAFARGE Holcim cégcsoport – amelynek tagja a Királyegyházi Cementgyár is – 2018-ban világszinten 52 millió tonna, anyagában nem hasznosítható hulladékot kezelt, amellyel a világ legnagyobb hulladék feldolgozói közé lépett. 2030- ig terjedő hulladékkezelési céljaik között szerepel mintegy 80 millió tonna éves hulladékból származó erőforrás hasznosítása, mindamellett további reciklációs eljárások bevezetése, például négyszer annyi építési és bontási hulladékból származó, valamint újrahasznosított aszfalt adalékanyagot kívánnak szállítani, mint korábban. Az innovatív adalékanyagok alkalmazása kiemelten fontos a cementgyártás során fellépő alacsonyabb fajlagos szén-dioxid-kibocsátás érdekében.

Véleményem szerint a LAFARGE Holcim cégcsoport hulladék-újrahasznosítása innovatív lehetőséget kínál a jövőben az energia visszanye­résére és az anyagok újrahasznosítására. Ezzel is támogatva a globális hulladékprobléma kezelését és a körkörös gazdaság megoldásainak lehetővé tételét” – jegyezte meg Hoffmann Tamás.

 

www.lafarge.hu