Gyémántot formáló üveghomlokzat

180

Bukarest üzleti negyedében, az irodaépületek között álló négy csillagos Marriott Hotel tervezői, a Cumulus Architects munkatársai, az alsó szinteken használt üvegek kombinációjával, a tükröződő és tükröződés mentes látványt nyújtó felületekkel hozták létre a gyémántot formáló alakzatot. A szállodaláncra jellemző színvonalon a vendégek kényelmét szolgáló létesítmény egyik érdekessége lett a kilátást és az épületen belüli sok természetes fényt biztosító Guardian üvegezés.

14 emeleten 259 szobájával, elsősorban üzleti vendégekre fókuszáló hotel földszinti kialakítása kifejezetten vendégmarasztaló: a szálloda több lehetőséget is kínál annak érdekében, hogy ki se kelljen mozdulni onnan. A két konferenciatermen túl, étterem, non-stop üzlet és egy jól felszerelt fitnesz központ is szolgálja a napközben döntően munkájukat végző vendégek kényelmét. Az üzleti és rekreációs szolgáltatások mellet azonban a látvány, a kilátás és a felhasznált üvegezés az, ami különlegessé teszi az épületet. A Cumulus Architects munkatársai esztétikai és teljesítmény mutatók alapján kétfajta üveget kombináltak, így alakítva változatossá az áteresztő képesség alapján a hat méter magas homlokzatot: az egyenetlenből egyenletessé, a mozgalmasból állandóvá.

Építész: Cumulus Architecture 
Üveg előállító: Delta Glass SRL, Bukarest
Burkolás: Metalplast Construct SRL, Bukarest
Fotó: Arthur Tintu

A fölszinti belteret és külteret nagyméretű üvegtáblák választják el, illetve köti össze, ennek alkalmazása eltüntetni a padló magasságát. A Guardian Glass üveg használatával problémamentesen le tudtunk fedni a földszinten 5 méteres magasságig, az első emeleten hat méterig anélkül, hogy bármilyen vízszintes elválasztást használtunk volna.” – mondta Ivona Amariței építész, a Cumulus vezető munkatársa.

A földszinten – ahol a recepció és az étterem található – a zavartalan kilátást a Guardian Clarity tükröződésmentes üvege teszi lehetővé, amely „szinte láthatatlan” hatásának köszönhetően minimalizálja a fényvisszaverődést és összeköti a külső és belső tereket. A Guardian Clarity™ tükröződésmentes üveg nagy mennyiségű fény áteresztésére képes, csökkenti a fényvisszaverődést és kitűnő optikai tulajdonságokkal rendelkezik. Ez az üvegtípus kifejezetten olyan homlokzatok esetén kínál előnyöket, ahol a magas átlátszóság előnyt jelent, valamint tükröződés- és csillogás mentességre van szükség. A standard Guardian Clarity™ üveghez képest 8%-ról nagyjából 0,7%-ra csökken a tükröződés, míg a fényáteresztés 90%-ról 98%-ra növekszik.

A konferenciatermek körül az építészek a Guardian SunGuard HD Diamond 66 napvédő üveget használták, amely érzésre és látványra is gyémánthoz hasonlít. Ez az üvegtípus egyszerre nyújt magánszférát és nyitottságot a konferencián résztvevő vendégek számára, hiszen bentről kilátni, de fordítva egyáltalán nem.

A Guardian Glass üvegmodelljeinek tulajdonságaira alapozva elkülönítettük a funkciókat a belső-külső permeabilitás mértékének megfelelően. A földszinten, éppen ezért, teljesen átlátszó üveget használtunk, ezek tükröződés-mentessége áttekinthetővé, folyamatossá teszi és összekapcsolja a tereket. Ami pedig az emeletet illeti, ahol a konferenciatermek találhatók, erős visszaverődéssel rendelkező üveget választottunk, amely azt teszi lehetővé, hogy bentről ki lehessen látni, de fordítva ne.” – teszi hozzá Ivona Amaritei.

A SunGuard HD Diamond 66 üveg fények tekintetében merészebb építészeti projektek megvalósításához is kiváló, miközben biztosítja az igény szerinti nagy mennyiségű természetes fény bejutását, nem okoz színtorzulást és zavartalan kilátást biztosít. Ennek az üvegnek legfontosabb tulajdonságai az optikai színsemlegesség és az energiahatékonyság, így az épületek belterei napfényesebbek, ezzel a kor elvárásainak jobban megfelelnek.

 

Tudjon meg többet a Guardianról! https://discover.guardian-possibilities.com/hu/see-whats-possible

 

Kérdés esetén vegye fel a kapcsolatot a Guardian magyarországi képviseletévelNémeth Árpád András, anemeth@guardian.com, tel.: (+36-30) 479-1828

 

 

Forrás: Build-Communication Kft.