A vízhatlanság ígérete nem elegendő

102

Építmények tervezésekor elsősorban az építési helyszín aktuális adottságait kell figyelembe venni, azonban komoly hibát jelent, ha nem gondolunk a jövőben lehetséges eseményekre, mérlegelve azok bekövetkezési valószínűségét. Egyre több helyen tapasztalható, hogy olyan helyen is megjelenik a talajvíz, ahol korábban csak mélyebben, vagy egyáltalán nem volt jelen. És az is gyakran előfordul, hogy funkcióváltást követően már nem elegendő a vízhatlan alagsor, annak porszáraznak is kellene lennie.

Önmagában a vízhatlanság ígérete ma már nem elegendő, az igények egyre gyakoribb változása esetén egyre több feltételre kell tekintettel lennünk: például gázzáróság, a szeizmikus hatások vizsgálata, de sok egyéb dolog is okozhat még földrengéshez hasonló eredményt: közeli csatornaépítés, cölöpözés, metróépítés, csőtörés általi kiüregelődés, szomszédos építmények mozgásai, stb.

Az építmények kiviteli költségeiben a vízszigetelés csekély súllyal szerepel. Egy átlagos lakóépületnél – a talajvízviszonyoktól, az épület nagyságától és a földben lévő szerkezetek mikéntjétől függően ez az arány 1 – 3 %.

Az épület minősége és értékállósága szempontjából ennél nagyságrendileg nagyobb súlyt képvisel az alkalmazott vízszigetelő rendszerek tartóssága, ezért a tervezés során a megfelelő vízszigetelés kiválasztása gondosságot igényel.

Hosszútávon a vízhatlanságon kívül a vízszigeteléssel kapcsolatban egyéb elvárások is felmerülhetnek:

 • Porszáraz belső tér: funkcióváltás
 • Vegyszerállóság: savas, -lúgos folyadékok, olajszármazékok
 • Gázzáróság: gázcső, csatorna károsodása
 • Földrengésállóság: „mini-földrengések”
 • Talajsüllyedésre érzéketlen: váratlan vízmozgások, kiüregelődés
 • Független, valós és hiteles vizsgálatok megléte
 • Referenciák nagy számban és hosszú időtávon

A GCP Applied Technologies világcég által gyártott PREPRUFE rendszer mindezeket a követelményeket kielégíti. Erre bizonyíték az elmúlt 25 évben világszerte történt, 60 millió m2-t meghaladó – ebből Magyarországon ~200.000 m2 – panaszmentes beépítés.

 

Az előre felhelyezhető Preprufe rendszer elemei

Az előre felhelyezhető Preprufe rendszer elemei:

 • Preprufe 300R – az 50 cm-nél nagyobb keresztmetszetű vasbeton alaplemezek alá
 • Preprufe 160R – függőleges felületekre, illetve 50 cm-nél kisebb keresztmetszetű vasbeton alaplemezek alá
 • Preprufe Tape – öntapadó szalag a szabott szélekre
 • Bituthene Liquid Membrane – nagy teljesítményű folyékony, de gumiszerűvé kikeményedő membrán a különböző áttörések egyenértékű megoldására.

A háromrétegű, előre felhelyezhető PREPRUFE R vízszigetelő membránok iránti bizalomnak, és a sokrétű alkalmazások egyre növekvő számának titka a nyomásérzékeny adhéziós kötést biztosító márkavédett „Magasfokú Kötési Technológiá™”-ban rejlik, melynek során közvetlen és folytonos tapadás jön létre, ami teljes felületen agresszíven összezárja a betont a membránnal, megakadályozva mindennemű folyadék és gáz oldalirányú vándorlását.

Az adhéziós kötés előnyei

A teljes felületen adhéziósan kötődő PREPRUFE R membránok esetében a beton és a vízszigetelő membrán között egy szétválaszthatatlan tömítés jön létre, mely akár a membránban keletkező sérülés, hasadás esetében is meggátolja a víz és gázok átjutását a membránon, illetve azok vándorlását. Ez azt jelenti, hogy a víz és a gázok továbbra is kizárva maradnak, így a legrosszabb esetben is – például ha egy hasadás egybeesik egy repedéssel vagy valamilyen gyengeséggel a betonban – a szivárgást gyorsan lehet lokalizálni és kijavítani, ami kisebb mértékű helyreállító intézkedéseket vagy karbantartási költségeket jelent a szerkezet teljes élettartama alatt.

A PREPRUFE rendszer előnyei:

 • Vízhatlan – porszáraz belső teret garantál.
 • Vegyszerállósága kiváló – megvédi a szerkezetet a sók, oldott savak, lúgok, szulfátok, alkoholok, valamint a kőolajszármazékok támadásától.
 • Gázzáró – metán, szén-dioxid, radon és egyéb gázokkal szembeni ellenállása bizonyított.
 • A szerkezethez szilárdan rögzül.
 • A PREPRUFE membrán ép és sértetlen marad szándékosan eltört próbatest esetén is.

  Kiváló repedésáthidaló képesség – gyártótól független vizsgálatok bizonyították, hogy vízzáró maradt a szigetelés a beton próbatesteken ciklikus igénybevétellel létrehozott repedések tágulása és zsugorodása mellett is.

 • Könnyű a rendszer alkotóelemeinek beépítése – nem igényel gondosan simított felületet, nincs szükség különleges gépi berendezésre, nincs tompa-illesztés, mivel öntapadó átlapolások növelik a szivárgás elleni védelmet. Jól ütemezhető és illeszthető az építés ütemtervébe, mivel az alkalmazástechnológia nem igényel ideális környezeti feltételeket, a beépíthetőségnek széles a hőmérséklet tartománya, mely jelentősen csökkenti az átfutási időt.
 • Könnyű és gyors takaríthatóság – a membrán aktív felülete nagynyomású vízsugárral tisztítható eltakarás előtti szennyeződések esetén.

 • Foghíjak szigetelése egyszerű – a hagyományos szigetelésekhez képest az oldalfalak rétegrendje jelentősen lecsökken, ezáltal jelentős értékesíthető alapterület növekedés realizálható (többszintes épületek).
 • Áttörések egyenértékűsége biztosított – a kenhető, gumiszerűvé kikeményedő Bituthene Liquid Membrane biztosítja a vízzáróságot a kritikus csomópontokban, akár 70 m vízoszlopnyomáson is.

 • A rendszer kompatibilitása – együtt alkalmazható az utólag felhelyezhető Preprufe 800PA vagy Bituthene öntapadó vízszigetelő membránokkal, illetve a Bituthene segítségével csatlakoztatható más gyártmányú vízszigetelésekhez is.

Az az építtető, tervező, aki az építmény teljes élettartamára biztos és kipróbált vízszigetelést kíván alkalmazni, meglepve tapasztalja, hogy a PREPRUFE rendszer igen gazdaságos választás, hiszen az építmény összköltségét nem növeli, sőt, esetenként csökkenti is! Ennek magyarázatát elsősorban a költségvetés elmaradó tételei adják:

1.) Vízszintes felületen teherbíró aljzatként csupán egy jól tömörített altalajra vagy egy szerelőbetonra van szükségünk, ezért elmarad:

 • a földkiemelés (deponálás + elszállítás lerakóhelyre),
 • az aljzatbeton,
 • a simított fogadó felület, valamint
 • a védőbeton, egyéb szigetelés védelem (sőt: TILOS bármilyen védőréteg közbeiktatása!) költsége.

2.) Függőleges felületen elmarad:

 • – a szigetelést tartó fal, simított fogadó felület költsége,
 • – a résfal, cölöpfalak és meglévő régi csatlakozó felületek (foghíj) lőtt betonnal, simítással történő síkba hozásának költsége (önmagában drágább, mint a teljes szigetelés költsége!) – helyette: bennmaradó zsaluzat készítése ajánlott – például OSB lapokból – ez a megfelelő és költségtakarékos megtámasztás cölöpfal vagy nagyon egyenlőtlen felület esetén.

3.) Felesleges vízzáró beton alkalmazása:

Amint azt egy német tanulmány (Prof. Dr. Eng. Alfred Haack – STUVATEC Köln) megállapította, a PREPRUFE membránok magasfokú repedésáthidaló képessége lehetővé teszi a betonacél sokkal hatékonyabb felhasználását. Nincs szükség repedéskorlátozó kiegészítő betonacél megerősítésre, ami 20 – 40%-kal is csökkentheti ennek költségeit, összehasonlítva a hagyományos vízzáró betonnal.

Az anyagköltség terén jelentős költségmegtakarítás érhető el, ha figyelembe vesszük a fenti „elmaradó tételeket”, valamint azt, hogy kevés, jól kalkulálható anyagféleség alkotja a rendszert, alacsony a szabási és egyéb veszteség, az összes anyag egymással és a legtöbb idegen anyagrendszerrel kompatibilis.

A munkadíj szintén végtelenül alacsony, mivel két betanított munkás el tudja végezni a szigetelést egy művezető felügyelete mellett és nincs szükség gázra, áramra, speciális gépi berendezésekre.

Az ISOPROF Szigetelésforgalmazó Kft. ingyenes, teljeskörű betanítást biztosít az irányító és fizikai személyzetnek, illetve igény esetén ingyenes műszaki tanácsadással szolgál az építési helyszíneken.

 

További információ: www.isoprof.hu