Zöld utat kapott a Terreal – Creaton megállapodás

348

A Lentiben található Creaton South-East Europe Kft. francia kézbe került, miután a Terreal Csoport megkapta az Európai Versenyhivataltól az engedélyt az anyacég, a Creaton GmbH felvásárlására. A beolvadás sem a jelenlegi munkamenetet, sem a márkanevet nem érinti, a szinergiák feltérképezése pedig most kezdődik. A magyar gyáregységben 1,3 milliárd Ft nagyságrendű műszaki beruházást terveznek idén, amivel jövőre magasabb szintű gyártásbiztonság mellett nagyobb termelési kapacitással tudják kiszolgálni a hazai és a külföldi piacokat.

A 2020 októberében bejelentett tranzakciót az Európai Versenyhivatal jóváhagyta. Az Etex a 100%-os tulajdonú leányvállalatát, a kerámia és beton tetőfedő anyagok szakértőjeként ismert Creaton GmbH-t eladta a francia Terreal Csoportnak. A beolvadással Európa vezető kerámia tetőcserépgyártó vállalkozása jön létre több mint 3300 munkavállalóval, együttes forgalmuk 2020-ban meghaladta a 620 millió eurót.

A 33 termelőegység között találunk gyárakat Franciaországban, Olaszországban, Németországban, Lengyelországban, Magyarországon, az Egyesült Államokban és Dél-Koreában, de lesznek kirendeltségei Olaszországban, a Benelux államokban, Spanyolországban és más exportpiacokon is.

Páneurópai lefedettség

A Creaton és a Terreal értékesítési csatornái az európai piacon tökéletesen kiegészítik egymást. A Creaton jelenléte különösen erős hazánk mellett Németországban, Ausztriában, Svájcban és Közép-Kelet-Európában. A Terreal pedig Franciaországban és Dél-Európában kiemelkedő. A deal utáni hónapok a szinergiák azonosításáról fognak szólni, mindemellett a Creaton Group az ETEX-ből való kiválásán is dolgozik. Utóbbinak az év végéig kell megvalósulnia.

Beruházás a lenti gyárban

A Creaton South-East Europe Kft. (Creaton SEE) árbevétele 2019-ben megközelítőleg 15,1 milliárd forint volt, alkalmazottainak száma 229 fő. A tavalyi árbevétel a becsléseik szerint 2019-hez képest is jelentős növekedést hozott a hazai leányvállalatnak. „A cserépgyártás terén nagy múlttal rendelkező Terreal, mint anyacég biztosítja a magasszintű szakmai munka folytatását, és a jövőbeni piaci növekedés lehetőségét a délkelet-európai régióban” – mondta el Járomi Judit, a Creaton SEE ügyvezető igazgatója.

A Lenti gyáregységben egy megközelítőleg 1,3 milliárd forint értékű műszaki beruházást hajtanak végre idén, ami már a jövő évi termelési kapacitásokat is érinti.

 

További információ: www.creaton.hu

 

 

Forrás: Próbakő Kommunikáció