Közvetlen balesetveszély esetén az új fékasszisztens a gép mögött tartózkodó személyzet észlelésekor automatikusan csökkenti a sebességet.

A kamerák és a legkorszerűbb vizuális segédeszközök ellenére a monoton és ismétlődő műveletek továbbra is a kezelő koncentrációjának elvesztését eredményezhetik. Statisztikai adatok alapján a kerekes rakodókkal kapcsolatos balesetek akkor fordulnak elő leggyakrabban, amikor a gépkezelő a rakodási folyamat után hátratolat. Ez a hátramenet különösen kockázatos, ha az emberek a kerekes rakodó működési területén vannak. Az építőipari gépek balesetei gyakran súlyos sérüléseket és jelentős károkat okozhatnak. A maximális biztonság érdekében a Liebherr ezért továbbfejlesztette baleset-megelőzési rendszereit.

A Liebherr aktív érzékelő rendszere kijelzi és hangjelzésekkel felhívja a figyelmet az építési területen jelentkező veszélyekre, különbséget téve az emberek és a statikus tárgyak, például falak vagy oszlopok között.

A cél az építési területeken fellépő sérülések megelőzése, valamint a kezelők számára a maximális biztonság a lehető legkevesebb stressz biztosítása: Ha veszélyes zónákban tartózkodhatnak emberek – munkavállalók, illetéktelen személyzet vagy akár véletlenszerű járókelők is -, a rendszer már nagyobb távolságban aktiválódik, és jelzi a közvetlen veszélyeket.

Az eseménytérkép a helyszínen megjelenő potenciális kockázati zónákat jeleníti meg.

Ez az innovatív segédrendszer most két új funkcióval bővült:

  • Fékasszisztens: Közvetlen balesetveszély esetén a Liebherr L 526 – L 586 XPower® kerekes rakodógép szériához kifejlesztett új fékasszisztens a gép mögött tartózkodó személyzet észlelésekor automatikusan csökkenti a sebességet és így a féktávolságot, illetve megállítja rakodót, nagyban hozzájárulva a balesetek megelőzéséhez.
  • Eseménytérkép: a helyszínen megjelenő potenciális kockázati zónákat jeleníti meg a LiDAT – Liebherr házon belüli átviteli és helymeghatározó rendszere – GPS-adatainak felhasználásával.

További intelligens rendszerek a biztonság növelése érdekében

A Liebherr számos intelligens segédrendszert kínál középkategóriás és nagy kerekes rakodó sorozatához.Az aktív személyi észlelés mellett ezek közé tartozik az adaptív munkavilágítás, az elülső tér figyelése, a skyview 360 ° kamerarendszer, az abroncsnyomás-ellenőrző rendszer.Az összes rendszert a Liebherr fejlesztette ki, ezért teljes mértékben beépítik a gép vezérlésébe.

 

További információ: www.liebherr.com

 

 

Forrás: Liebherr