Hiába a koronavírus, az ingatlanpiaci árak tovább drágulhatnak

1077

A hosszú éveket jellemző, rohamos tempóban emelkedő árak korszaka az idei évben lejárt, de az ország néhány pontján kis mértékben még mindig drágulás fedezhető fel. Tehát van olyan hely, ahol még a járvány sem tudta lejjebb nyomni az árakat. Sőt, az ingatlanpiacnak van egy szegmense, melyet az árak szempontjából nem érint a koronavírus-hatás. Ez pedig nem más, mint az új lakások piaca.

Jól járhatunk az új lakások drágulásával

A jövő év elejétől érvénybe lépő energiahatékonysági követelmények miatt az új lakások árai tovább növekedhetnek. Habár mindez többlet költséget jelent, mégis jól járhatunk vele, hiszen megtakarítást hozhat a havi rezsiköltségekben. Mivel az új építésű ingatlanok piacán egyre több a környezettudatos vásárló, így az energiahatékonysági feltételeknek megfelelő lakóingatlanok értékesítése várhatóan hatékony lesz. A beruházók számára pedig ez még úgyis magasabb megtérülést biztosít, hogy a zöld technológiák alkalmazása okán magasabbak az építési költségek.

Például egy 2 lakószobás lakás esetében átlagosan 1,5 millió forinttal drágább kivitelezési költséget jelent, ha egy hagyományos gázkazán és radiátor helyett központi hőszivattyú kerül elhelyezésre. Viszont a vásárlók hajlandóak kifizetni a többletet, mert hosszabb távon megtakarítást érhetnek el a fenntartási költségekben. Egy ma átlagos energiaosztályú 70 négyzetméteres ingatlan éves fűtési célú energiafelhasználásának hozzávetőleges költsége 200 ezer forint körül alakul, míg ez a legjobb besorolás esetén 25 ezer forintra redukálódhat le.

Az alkalmazott gépészeti és elektromos rendszereken felül pedig a tájolás, alaprajzi kialakítás, a határoló falak és nyílászárók egymáshoz viszonyított aránya, valamint az alkalmazott anyagok minősége javíthat sokat az energiahatékonyságon.

A használt lakások piaca

Az Ingatlannet.hu vizsgálat alá vont néhány nagyvárost, melyek téglalakásainak átlagárait vizsgálta 2020. január és június között.

A hathavi elemzés alapján egyik nagyvárosban sem történt számottevő áremelkedés. Közülük a legnagyobb mértékben Sopron eladó lakásai drágultak 490 ezer Ft/m²-ről 510 ezer Ft/m²-re, de ez is mindössze átlag 3% volt. Budapesten és Kecskeméten viszont még ennyi változás sem ment végbe. A főváros esetében az átlag négyzetméter árak egész évben 830 ezer forint körül, míg Kecskeméten 470 ezer forint körül mozogtak. Pécsen pedig a téglaépítésű lakások átlagára januárhoz képest a nyár elejére 2 százalékot estek vissza, így átlagáruk 410 ezer Ft/m² lett.

Téglalakások átlagárainak változása az egyes nagyvárosokban 2020. január és június között (Ft/m2) Forrás: ingatlannet.hu

Egy természetes folyamatnak köszönhetően hazánk ingatlanpiacán már a tavalyi évben megkezdődött az árak emelkedésének lassulása. Erre egyértelműen a koronavírus tett rá még egy lapáttal, melynek hatására az árak idén szemmel láthatóan behúzták a kéziféket. A stagnáló fázis várhatóan a 2020-as év második felében is maradni fog. Így az árak drasztikus emelkedése vagy éppen zuhanása a használt lakások piacán nem valószínűsíthető.

 

 

Forrás: Ingatlannet.hu