A járvány gyors terjedését megakadályozó korlátozások miatt az ingatlanpiac is lassításra kényszerült. 2020-ban merőben átalakultak a korábban hosszú éveket jellemző trendek. A hazai ingatlanpiaci árak immáron nem meredeken ívelnek felfelé, hanem stagnálnak, sőt már némi csökkenés is felfedezhető. A vevők körében pedig a lakások kevesebb népszerűségnek örvendenek, mint a családi házak vagy a nyaralók.

Már régóta csak stagnálnak az árak

Az ingatlannet.hu nagyító alá vett néhány megyeszékhelyet, először a családi házak szemszögéből. Jól látható, hogy a főváros szokásához híven magas árakkal emelkedik ki a megyeszékhelyek közül. Budapesten a családi házak egyetlen négyzetmétere idén áprilisban több mint fél millió forintba került, csakúgy, mint az azt megelőző három hónapban.

Idén már csak stagnáltak a házak átlagárai Győrben, Szegeden és Kecskeméten is. Győr házainak 2020-as átlagára eddig 340 ezer Ft/m², a szegedieké pedig 350 ezer Ft/m², a kecskemétieké 360 ezer Ft/m² körül alakult. Egerben az idei évben még valamelyest növekedtek a családi házak átlag négyzetméter árai, méghozzá januárról áprilisra 3 százalékkal 290 ezer Ft/m²-re drágultak meg. Pécsen ezzel ellentétes folyamat ment végbe. A vizsgált időszakban 4 százalékkal esett vissza a pécsi házak átlagára, ami azt jelenti, hogy áprilisban 270 ezer Ft/m²-be kerültek.

A lakáspiacon is hasonlóképpen nagyon keveset mozgolódtak az árak az idei év első négy hónapjában. Az elemzésből kimaradhatatlan Budapest a megyeszékhelyek között a lakáspiacon is listavezető. A fővárosban eladásra kínált téglalakások átlag négyzetméter ára meghaladta a 800 ezer forintot.

Ami a téglalakásokat illeti, Győrben sem változtak az árak számottevően, egy négyzetméter átlagosan fél millió forintba került az idei évben. Kecskemét téglalakásainak átlagára szintén csak stagnált, méghozzá 470 ezer Ft/m² körül.  Eger eladó lakásai – a házakhoz hasonlóan – drágulóban vannak még, habár egy negyedév alatt csak 20 ezer Ft/m²-rel emelkedett meg az átlagáruk 520 ezer Ft/m²-re. Szegeden és Pécsen viszont árcsökkenés fedezhető fel, igaz csak kismértékű, melynek eredményeképpen Szegeden 2020 áprilisában a téglalakások 480 ezer Ft/m², Pécsen pedig 410 ezer Ft/m²-es átlagáron kerültek eladásra.

Téglalakások átlagárainak változása az egyes megyeszékhelyeken

Az üdülőhelyeken nem várható áresés

A koronavírus merőben megváltoztatta az ingatlanpiacon mind a vásárlási, mind fogyasztói szokásokat. A járvány úgy rendezte át a hazai piacot, mint ahogyan azt korábban el se tudtuk volna képzelni. Kezdve azzal, hogy a vásárlási folyamat nem személyes úton, hanem virtuálisan került lebonyolításra.

Jelentős változás a vásárlási szokásokban, hogy megnőtt a kereslet a ritkán lakott területeken, míg csökkent a főváros belső kerületeiben. A nyaralókat is egyre inkább előnyben részesítik a vásárlók. Korábban a hétvégi házak népszerűnek számítottak a magyar társadalomban, de ez az évek múltán kikopott, most pedig kezdenek újra divatba jönni. Ennek köszönhetően sok vidéki településen és főként az olyan üdülő helyeken, mint a Balaton partja vagy a Velencei-tó, nem várható drasztikus áresés a közeljövőben.

 

 

Forrás: Ingatlannet.hu