Megújult a HuGBC innovatív társasház felújítási útmutatója

436
Grafika: Major-Takács Eszter

A Magyar Környezettudatos Építés Egyesülete (HuGBC) a Másfélfok.hu csapatával együttműködve fejlesztette tovább a RetrofitHUB „Gyakorlati útmutató energiahatékony épület felújításhoz” című úttörő felújítási kézikönyvét. A HuGBC innovatív útmutatója már illusztrációkkal együtt kínál szakmai iránymutatást és vázol fel lehetséges felújítási forgatókönyveket 3 épülettípusra a szakemberek, a társasházak, és a lakástulajdonosok számára.

Magyarországon a tulajdonosok sok lakáskarbantartási és korszerűsítési munkát végeznek el, így az épületfelújítási tevékenységek száma magas, a felújítások mélysége viszont alacsony, és sokszor a felújításokat követő energiafogyasztás sem csökken. Az épületállomány megújulási aránya, a felújítási arány (amely nemcsak a mélyfelújítást tartalmazza) a lakóépületek esetében évente megközelítőleg csupán 1% (ITM, 2021). Ezt a klímacélok elérése érdekében évi 3%-ra szükséges növelni.

Szakmai tanácsok, útmutatás és pénzügyi támogatás nélkül a társasházak a jelenlegi gyakorlat szerint inkább eseti felújításokat végeznek. Hiányzik a megfelelő szakértői támogatás bevonása és a hosszú távú, holisztikus fejlesztési hozzáállás is. A projekteket nemcsak a szakmai támogatás hiánya hátráltatja, hanem a közösség bevonásának és együttműködésének nehézségei és a megfelelő projektmenedzsment elmaradása is. Így igen kevés az esély arra, hogy a fent említett kívánt klímacélok és felújítási eredmények megvalósulnak. Sok esetben születnek viszont sajnos helytelen és káros felújítási döntések, ami tovább ronthatja a jelenlegi épületállomány állapotát és csökkentheti azok értékét is.

A felújításokhoz szükséges pénzügyi keret előteremtése is nagy nehézségeket okoz, e nélkül nem lehetséges a hosszú távú, komplex tervezés és a valóban energiahatékony épületek egyidejű megvalósítása.

A HuGBC formabontó, gyakorlati kiadványa kulcsfontosságú időpontban érkezik, mivel a kormány 108 milliárd forintot különített el a REPowerEU keretből felújítási programra. A finanszírozáshoz elengedhetetlen a megfelelő szakmai ismeret és a projektek korrekt megtervezése.

Épületfelújítási kézikönyv 3 épülettípusra

Az épületfelújítási kézikönyv 3 épülettípusra vázolja fel a sekély-, közepes- és mélyfelújítási forgatókönyveket, beleértve az energiatakarékossági intézkedések végrehajtására irányuló lépéseket. A HuGBC „felújítási bibliája” hosszú távú, jól átgondolt stratégiát biztosít a társasházak energiahatékonysági céljainak elérésére, kiváló módszertani keretet nyújtva a felújítási munkálatokhoz. Így a felújítási projektekben támogatva a legjobb döntések meghozatalát, a hibás munkálatok elkerülését, hosszú távon növelve az ingatlanok értékét és nem utolsó sorban csökkentve az energiakiadásokat.

A most megjelenő kiadvány értékes gyakorlati, letölthető dokumentumokat, tervezési segédleteket is tartalmaz a felújításhoz: sikeres pályázatleadáshoz szükséges dokumentációs csekklista, energiafogyasztási adatok gyűjtése és elemzése épülethasználói kérdőív, közösképviselői csekklista, konkrét társasházi felújítási tanulmányok.

A három épülettípushoz elkészült felújítási útmutatók most szabadon felhasználható illusztrációkkal egészültek ki, melyek az alábbi linkek alatt ingyenesen elérhetőek:

  1. 1945 előtt épült hagyományos falazatú épületek
    Épületfelújítási útiterv
    Illusztráció
  2. 1945 után épült hagyományos falazatú épületek
    Épületfelújítási útiterv
    Illusztráció
  3. Ipari technológiával épült (közép- vagy nagyblokk, öntött beton, panel) épületek
    Épületfelújítási útiterv
    Illusztráció

A HuGBC teljes épületfelújítási kézikönyve ITT érhető el.

________________________________________________________________________

A kiadvány a Retrofit HUB projektben együttműködő zöld építés szervezetek (horvát /GBC Croatia/, magyar /HuGBC/, lengyel /PLGBC/) és több kivételes szakértő többéves munkájának eredménye.

A RetrofitHUB projektet a Német Szövetségi Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Nukleáris Biztonsági Minisztérium, és a Climate Initiative (EUKI) finanszírozta, azzal a céllal, hogy elősegítse az Európai Unión belüli éghajlati együttműködést az üvegházhatású gázok kibocsátásának mérséklése érdekében, melynek legfontosabb feladata a meglévő épületállomány felújítása.

 

Forrás: HuGBC