Megalakult Magyarországon a Gép- és Berendezésértékelők Egyesülete 

893

Vadnyugati állapotok az üzleti életben: új szempontok jelennek meg a vállalati értékbecslésben

Az elszálló áram-, gáz-, és olajárak, dráguló hitelek, inflációs sokk, egységes energiapolitika és ársapka uniós előírása, a nemzeti szabályozásokkal kapcsolatos bizonytalanságok – mindezek együttesen komplett iparágakat állítanak komoly feladatok elé vagy éppen emelnek fel. Ezek a folyamatok a nemzetgazdaság szempontjából igen fontos vállalati beruházásokra is hatással vannak, ami erőteljesen befolyásolja azt, hogy a zöld átállás és karbonsemlegesség, ami ma már a gázfüggőség csökkentését célozza, mikor és miként valósul meg. Ebben a helyzetben kiemelt jelentőséget kap az, hogy az egyes vállalati befektetések- és vagyongazdálkodás értékelése miként változik. A nemrég megalakult Gép- és Berendezésértékelők Egyesülete ezt folyamatot is hivatott támogatni.

A vállalati értékbecslés (valuation) jelentősége talán soha nem volt olyan fontos, mint most, lévén, hogy a magyar gazdaság szempontjából is stratégiai jelentőségűnek tekinthető ingatlan- és energetikai szektor külön-külön, de együttesen is olyan változásokon megy keresztül, amelyek alapjaiban írják újra a régóta alkalmazott módszereket.

„A vállalati akvizíciók és befektetések nélkül semmilyen gazdaság nem tud fejlődési perspektívát mutatni, ám ezek alapját az értékbecslés módszertanát a jelenlegi gazdasági tendenciák most jelentősen újraírják” – emeli ki Marcin László, a Grant Thornton nemzetközi üzleti- és adótanácsadó cég valuation üzletágának menedzsere.

A szakember szerint jó példa erre az energiahatékonyság, mint az EU és Magyarország által is kiemelten kezelt terület, ami soha ekkora súllyal nem szerepelt egy irodaház, egy szálloda vagy egy ipari létesítmény értékmódosító tényezői között. Elég csak arra gondolni, hogy a megnövekedett rezsi- és fenntartási költségek mellett egy geotermikus kút vagy kedvező hosszú távú gázszerződés az eddigi 5-10%-os korrekcióhoz képest ma valójában már akár az életképesség és a csőd közötti határvonalat jelentheti.

A vállalati beruházások értékelésekor szintén jelentkeznek a mindennapos problémák és új fejlemények: az energiahatékonyságot elősegítő gépészeti megoldások, például egy takarékosabb gabonaszárító üzem vagy a hővisszanyerő rendszerek segíthetnek pozitívan tartani a cash flow-t, de a másik oldalon számolni kell a nyersanyaghiánnyal, a felvevőpiacok beszűkülésével, ami egy-egy géptípust a funkcionális ellehetetlenítésig vezethet. Ilyen körülmények között a három fő értékbecslői módszer (a költség-megközelítés, a piac-megközelítés és a jövedelem-megközelítés) alapjaiban változik meg. Ez pedig döntő abban, hogy egy cég, főként, ha az a nemzetgazdasági szempontból stratégiai szektorban van jelen, miként dönt a vállalati beruházásairól: elhalasztja, csökkentve ezzel az innovációs hozzájárulását a gazdasághoz és a saját versenyképességét vagy több területen is progresszíven előrelép. A helyes döntés meghozatalában pedig óriási szerepet kap a helyes vagyonértékelési módszertan megválasztása.

Marcin László szerint a hazai valuation szemüvegén keresztül a magyar gazdaságban várhatóan tartósan felértékelődik az energiahatékonyság, egyben számítani lehet az ingatlanszakma átrendeződésére is – ezt vetíti előre az MNB friss előrejelzése is. A gázfüggőség csökkentése céljából további támogatások is várhatóak a vállalati szektor számára, ugyanakkor ezzel együtt tanúi leszünk egyes szegmensekben a cégbezárásoknak, operatív racionalizációnak, amely összeolvadásokat vagy újabb akvizíciós hullámot is jelenthet. Az ingatlanpiac esetében várható a meglévő funkciók átgondolása, aminek jegyében a szálloda/irodaház, illetve ipari/kereskedelmi szegmensek között lehet tipikusan átjárás.

Iparági összefogás, egységes szabványok

„Sose volt még ilyen fontos talán, hogy a gépértékelők összefogjanak és egységes szempontrendszer szerint, megoldásorientáltan segítsék a piacot. Örömmel tölt el, hogy a Grant Thornton mellett gyakorlatilag az összes jelentős piaci szereplő gépértékelője szerepet vállalt az együttműködés létrehozásában” – mondta Marcin László, az Egyesület elnöke.

A nemrég megalakult, Magyarországon és a régióban is egyedülálló Gép- és Berendezésértékelők Egyesülete iparági szakmai összefogással jött létre. Célja, hogy segítse a hazai vállalatokat abban, hogy a legoptimálisabb módszertani megközelítést alkalmazzák befektetési döntéseik értékelésekor, a feltételrendszerek pontosításában és a helyes értékmegállapításban. Az egyesület kiemelt küldetése, hogy a gépértékelés terén meghonosítsa a nemzetközi szabványok alkalmazását, valamint képzésekkel, tanfolyamokkal gondoskodjon arról, hogy a Megbízók garantáltan a modern kihívásokat ismerő, megfelelő szakmai és etikai standardok szerint dolgozó szakértőkkel tudjanak együttműködni.

 

Forrás: Sanscliche