Még nagyobb területen és kibővített vásárkoncepcióval jelentkezik a wire 2020 és a Tube 2020 szakvásár

656

A wire és Tube szakvásárok 2020. március 30. és április 3. között várja a Düsseldorfi Vásárvárosban a huzal-, kábel- és csőipari ágazatok szereplőit. Az iparágak nagyágyúi 2020-ban is összesen mintegy 2.600 kiállítóval mutatkoznak be 16 vásárcsarnok összesen nettó 115.000 négyzetméterén.

 

Különlegességek

Idén először kínál bemutatkozási lehetőséget a Tube kiállítóinak az új többfunkciós 1-es vásárcsarnok, amely 12.027 négyzetméteren akár 10.000 embert is be tud fogadni. A nagyobb kiállítási terület további növekedési lehetőségeket is kínál: a kiállítók még nagyobb, agilisabb és digitálisan felszerelt standokat foglalhatnak saját maguk és kínálatuk optimális bemutatására.

Ezen kívül a végtermékek is megjelennek idén először a wire 2020 kínálatában. A rögzítőelemeket (Fasteners) és a műszaki rugókat (Springs) a 16-os és 17-es vásárcsarnokban vonultatják fel.

A wire 2020 kínálata

2020-ban a wire a 9-estől a 17-esig terjedő vásárcsarnokokban talál otthonra: itt mutatják be – sok esetben működés közben – a huzalgyártó, -feldolgozó, rácshegesztő gépeket és berendezéseket, valamint a folyamattechnikai eszközöket és segédanyagokat, az alapanyagokat, az üvegszálas technológiákat, a különleges huzalokat és kábeleket, valamint a mérés-, vezérlés- és szabályozástechnika, valamint az ellenőrzés innovációit. Emellett a vásáron bemutatásra kerülnek, megvásárolhatók használt gépek, berendezések is.

Fő kínálati csoportok:

  • Huzalgyártó és huzalfeldolgozó gépek
  • Folyamattechnikai eszközök és segédanyagok
  • Alapanyagok, különleges huzalok és kábelek
  • Mérés-, szabályozás- és vezérléstechnika
  • Üvegszálak
  • Vizsgálati technológia
  • Különleges szakterületek
  • Rögzítőelemek és rugók

A 9-estől 12-es és a 14-estől 17-esig terjedő csarnokokban a huzal- és kábelipari gépek gyártói, a huzal- és kábeltermékek, az üvegszálas technológiák és a kereskedelem mellett a 15-ös csarnokban a rácshegesztő gépeket mutatják be. Ezek a berendezések különleges kihívást jelentenek a logisztikában, hiszen rendkívül vastag tápkábeleket igényelnek a bekötő aknákban, hogy biztosítani tudják a nehézgépek megfelelő működéséhez, a számtalan ponthegesztéshez szükséges áramot.

A 17-es vásárcsarnokban idén is a kínai kiállítók mutatják be huzal- és kábelipari megoldásaikat a meet China`s expertise keretében.

Újdonság a 16-os és 17-es vásárcsarnokban: első ízben mutatkozik be ebben a két csarnokban a rögzítőelemek és a rugók teljes értéklánca. Az alapanyagok, gépek és berendezések mellett a végtermékek, a rögzítőelemek, kötőelemek és műszaki rugók is bemutatkoznak. A csavarok, rögzítések, alkatrészek és vasalatok, a legkülönbözőbb rugók és huzalból hajlított alkatrészek gyártóinak, kereskedőinek és beszerzőinek ezért 2020-tól kezdődően a düsseldorfi wire lesz az a seregszemle, ahol tájékozódnak és ahol a rendeléseket leadják.

A Tube 2020 szakvásár kínálata

A csőipar teljes értéklánca a Tube 2020 szakvásáron mutatkozik be – egyetlen, összefüggő helyszínre összpontosítva, az 1-es, 3-as, 4-es, 5-ös, 6-os, 7.0-ás és 7a vásárcsarnokokban.

A csőgyártó, csőmegmunkáló és csőfeldolgozó gépek és berendezések, valamint a csőanyagok, a csövek és tartozékaik, a használt gépek, a folyamattechnikai és segédeszközök, a mérés-, vezérlés- és szabályozástechnika, valamint az ellenőrzési technológia alkotja a szerteágazó kínálatot, amit ráadásul a csőkereskedelem, a csőhálózatok és az OCTG technológia, valamint a profilok, gépek és műanyag csövek tesznek teljessé.

Fő kínálati csoportok:

  • Csőanyagok, csövek és tartozékok
  • Csőgyártó gépek
  • Használt gépek
  • Folyamattechnikai eszközök és segédanyagok
  • Mérés-, szabályozás- és vezérléstechnika
  • Vizsgálati technológia
  • Különleges szakterületek
  • Különböző anyagú csövek kereskedelme
  • Csőhálózati és OCTG technológia
  • Profilok és gépek

A wire és a Tube vásárpárosa 2020-ban több mint 70.000 szakmai látogatóra számít mintegy 130 országból.

Első ízben ecoMetals bejárások

Egyre több termelő vállalat stratégiájában kiemelt szerepet kap a fenntarthatóság, környezet- és energiatudatosság.

Ez az átlagon felüli erőforrás-igényű huzal-, kábel- és csőipari technológiai vállalatoknál hosszú utat jelent. Gyakran sok évbe is beletelik, amíg egy vállalat egyszerre képes teljesíteni a klímahatékonyság, a fenntarthatóság és az erőforrások kíméletes felhasználásának követelményeit.

A Messe Düsseldorf vásártársaság éppen ezért fektet nagy hangsúlyt a wire és Tube szakvásárokon az ecoMetals kampányra. A két seregszemlén idén szerveznek először vezetett bejárásokat ecoMetals trails néven a fenntartható, erőforrásokat kímélő és kevesebb kibocsátással termelő kiállítók standjaira.

Az ecoMetals bejárásokon résztvevőket a kiállítók 900 eurós jogdíj ellenében személyesen és részletesen tájékoztatják a vállalatuknál kínált innovációkról.

Az érdeklődő szakmai látogatók a bejárásokra az alábbi linkeken tudnak előzetesen bejelentkezni:

http://www.wire.de/ecometals_besucher
http://www.tube.de/ecometals_besucher

http://www.wire-tradefair.com/ecometals_visitor
http://www.tube-tradefair.com/ecometals_visitor

Ezen kívül a helyszíni jelentkezéseket is szívesen fogadják. Az ingyenes bejárások mindig az ecoMetals információs pulttól indulnak a Düsseldorfi Vásárváros északi vásárkapujánál.

Piaci környezet és kilátások

Két gazdasági szempontból rendkívül sikeres évet követően a 2019-es évre a világméretű bizonytalanság nyomta rá a bélyegét. Számos okból mégis bizakodásra ad okot a cső-, kábel- és huzalipar – bár a 2018-as konjunktúra-mutatókat már nem lehet megismételni.

2018-ban az acélcsövek gyártói még egy új éves rekordnak örvendhettek: az éves szinten 3,3 százalékos növekedéssel világszerte minden eddiginél több, összesen 172,5 millió tonnányi acélcsövet értékesítettek. A nagy átmérőjű csövek jelentős mértékben nagyberuházásoktól függő és politikai befolyástól sem mentes gyártási volumene valamelyest elmaradt az előző évitől – hangsúlyozta a német Acélcső-ipari Gazdasági Egyesülés. Valamennyi más csőfajtából nőtt a termelés.

A kínai csőgyártók megőrizték 55 százalékos piaci részesedésüket és hozzávetőlegesen 95 millió tonnányi termelésükkel messze piacvezetők. Az Európai Unió világpiaci részesedése változatlanul 8 százalékos – a német Acélcső-ipari Gazdasági Egyesülés adatai szerint az EU acélcső-termelése 13,9 millió tonnával megegyezett az előző évivel.

A világ további meghatározó csőgyártó régiói a már önmagában is jó előző évhez viszonyítva is tovább növelték a termelésüket. Kiemelkedő növekedésről számoltak be az Egyesült Államokban, ahol mindenekelőtt a varrat nélküli acélcsövek és a közepes mérettartományú hegesztett vezetékcsövek termelése ugrott meg. Az Egyesült Államok termelése összesen 10,5 millióról 11,9 millió tonnára nőtt. A német acélcső gyártás mindenekelőtt a nagy átmérőjű csövek lankadó termelése miatt 3,1 millió tonnára csökkent.

Feszültségforrások

A csőtermékek piacát változatlanul az energiaiparban uralkodó hangulat, mindenekelőtt az Egyesült Államok olajipari konjunktúrája határozza meg. Az Egyesült Államok, Kína és Európa közötti gazdaságpolitikai feszültség beárnyékolja a piaci hangulatot. További megterhelést jelentenek a kemény brexit lehetséges hatásai, a magas energiaárak Európában, ezen belül is mindenekelőtt Németországban, valamint az autóipar további kilátásaihoz kapcsolódó bizonytalanság is.

Az Acélcső-ipari Gazdasági Egyesülés véleménye szerint az energiaipar acélcső igénye viszont az újból elért szinten stabilizálódik. „Az autóipar és a gépgyártás az egyes részterületeken lankadó kereslet ellenére szintén fontos felvevőpiaca marad a csőiparnak mindenekelőtt a precíziós csövek tekintetében” – hangsúlyozta Frank Harms ügyvezető.

A lankadás ellenére még mindig megbízható gazdasági konjunktúra a feltételezések szerint összességében táplálhatja az acélcsövek iránti igényt. Ezzel szemben a világszerte erősödő protekcionizmus – például az Egyesült Államok esetében – átrendeződést okozhat a piacokon.

Infrastruktúra-beruházások

A csőgyártók, de rajtuk kívül a huzal- és kábelgyártók bizakodását táplálják a fontosabb országok és az egyes földrészek kilátásai. Kínában például megkezdődött több nagyszabású beruházás megvalósítása, hiszen a folyók szennyezése, a talajvíz jelentős terhelése és a vízhiány kihívást jelent a Középső Birodalomnak – sőt ezt tetézi a városiasodás is. A német Szövetségi Gazdasági és Energetikai Minisztérium adatai szerint például jelenleg százmillió ember nem jut Kínában tiszta ivóvízhez, miközben a vízigény 2005 és 2030 között több mint 500 milliárd köbméterrel emelkedik.

Kínának égető szüksége van a környezetvédelmi technológiákra az ivóvíz továbbításához és a víztisztításhoz, ezért már most is komoly beruházásokat folytatnak a szükséges infrastruktúra kiépítéséhez.

Tarol a kőzetrepesztés

Az Egyesült Államokban rohamosan bővül a kőzetrepesztéses kitermelés, így az ország a kőolaj- és földgázpiacon importőrből jelentős exportőrré vált – ráadásul a fejlődésnek még csak nem is látszik a vége. Egy texasi kitermelést például már a negyedik kitermelő ággal bővítik, ami a tervek szerint 2023-tól üzemel. A beszállítók, mint például a csőgyártók körében ezért az Egyesült Államok még fontosabb felvevőpiac lett.

Az afrikai földrész szintén egyre fontosabb. Az igen nagy kőolaj- és földgázkészleteknek, a számos rézbányának, a jelentős alumínium-lelőhelyeknek és a bővülő regionális acélpiacnak köszönhetően egyre inkább előtérbe kerül Afrika is.

Ezzel párhuzamosan változatlanul hatalmas kereslet mutatkozik Brazíliában a csövek, kábelek és huzalok iránt. Az építő- és az energiaipar, valamint a mezőgazdaság és az autóipar is vonzó felvevőpiac.

Derűre ború

Az ötvözetlen, különböző széntartalmú és a legkülönbözőbb bevonatokkal rendelkező, hidegen húzott huzalok gyártóinak a 2017-es és 2018-as év sikeresnek bizonyult: az ágazat árbevétele, valamint a kiszállított áru mennyisége a legtöbb termékcsoportban bel- és külföldön egyaránt emelkedett. „Ezt a fejlődést a folyamatosan emelkedő nyersanyagárak, valamint a kedvező gazdasági konjunktúra táplálta szinte mindegyik felvevő iparágban, mint például az autóiparban, a gép- és berendezésgyártásban, valamint az építőiparban” – fejtette ki Mario Bertling, a német Vas- és Acélhuzal-egyesülés (ESV) ügyvezetője.

A fejlődést azt kezdte beárnyékolni, hogy 2018 augusztusában az autóipar a WLTP új károsanyag-kibocsátási vizsgálati eljárás bevezetésénél a termelés 31 százalékos és a kivitel 34 százalékos csökkenését volt kénytelen elkönyvelni. Az ESV szakmai szövetség adatai szerint ez 2019 első negyedévéig kihatott az ágazatra és a megrendelés-állomány jelentős csökkenését okozta 2018 negyedik negyedévétől. A jelentős megrendelés-állománynak köszönhetően a 2018-as évet a mennyiség tekintetében még sikerrel, a nyereség tekintetében viszont már csökkenéssel kellett zárni.

Kihívások

Az autóipar egyre nagyobb problémái, a fenyegető autóvámok, az amerikai védővámok és az Egyesült Államok és Kína közötti kereskedelmi konfliktus miatt a 2018-as év végi aggasztó fejlemények mind a mai napig folytatódnak” – magyarázta Mario Bertling.

A jelentős mértékben az autóiparnak szállító termékcsoportokban a kiszállított árumennyiség 20-30 százalékkal is csökkent. A gép- és berendezésgyártásban az év elején még jelentős volt a megrendelés-állomány, időközben viszont itt is kétszámjegyű visszaesést mutatnak az újonnan beérkező megrendelések. Mario Bertling: „Összességében ezért mind a magas széntartalmú acélhuzaloknál, mind az alacsony széntartalmú vashuzaloknál jelentősen csökkent a kiszállított mennyiség és az árbevétel is.

A jelenleg magas nyersanyag-, tehát vasérc- és kokszárak, valamint az emelkedő energia- és széndioxid-kibocsátási árak, továbbá a bérköltségek miatt az ESV szakmai szövetség szerint a hengerművek jóval alacsonyabb kihasználtsága mellett a félkész termékek (a hengerelt huzalok) árának alakulása ma még nem belátható.

Másrészről a felvevő iparágakban (az autóiparban és az autóipari beszállítóknál) már félreérthetetlenül kifejezésre juttatták, hogy a gazdaságilag nehéz időkben csökkenő árakat várnak el. „Ilyen változások, az amerikai autóipari védővámokról közeljövőben várható döntés, valamint a WLTP vizsgálati eljárás második változatának bevezetésének tükrében jelentős kihívásokkal szembesül az iparágunk a kiszámíthatatlan, de mégis nehéz gazdasági környezetben” – mondta el Mario Bertling. A hengerelt huzalok piacán fellendülésre „legkorábban a negyedik negyedévben” számítanak.

Több kábel, vezeték és huzal

A kábelek és szigetelt huzalok piacára vetett pillantás azt mutatja, hogy „a tekercselt huzalok és a járműipar függ a legnagyobb mértékben a nemzetközi konjunktúrától, miközben pont itt tudnak a leginkább profitálni a technológiai fejlesztésekből” – mondta el Sebastian Glatz, a ZVEI német Elektrotechnikai és Elektronikai Országos Szövetség kábel- és szigetelt huzalok szakmai tagozatának ügyvezetője. A kínai járműpiac visszaesése már most érzékelhető – és ez további kockázatot is jelent.

Az egyre több kábel, vezeték és huzal egyúttal hozadéka annak is, hogy egyre terjednek a villamos vagy legalább részben villamos hajtások, valamint egyre több intelligens rendszert építenek az autókba, továbbá egyre komolyabb multimédiás követelményeket támasztanak a felhasználók is.

A háztartási és adatátviteli kábelrendszerek, a köpenyelt vezetékek és 1 kV-os tápkábelek vonatkozásában az ipari és lakásépítési konjunktúra a kábelek piacán is tükröződik. „Az építőiparban a jövő évben tartósan jó konjunktúrával számolnak” – jelezte előre Sebastian Glatz. Az ipari területen a kábel- és szigetelt huzalipari tagozat szerint a konjunktúra lankadása „vélhetően a kábeliparra is kihat”.

 

További információk: www.wire.de, www.Tube.de