„Közösen fellépve markánsabban tudunk hatni az építőipar és az ingatlanszektor szemléletváltására, mint egyenként.”

Átlépte a százat a Magyar Környezettudatos Építés Egyesülete (Hungary Green Building Council, röviden HuGBC) rendes tagjainak száma, mellyel újabb mérföldkőhöz érkezett a 2009-ben alapított közhasznú szervezet. Az épített környezet fenntarthatóbbá tételéért dolgozó HuGBC ereje abban rejlik, hogy ingatlanfejlesztők, építészek, kivitelezők, építőanyag-gyártó cégek, fenntarthatósági és ingatlan-tanácsadók, ingatlan-üzemeltetők egymás tudására építve közösen gondolkodnak és buzdítják a szektor szereplőit a cselekvésre.

Barta Zsombor, a HuGBC elnöke

„A százas taglétszámunk átlépése nemcsak egy jól hangzó szám, hanem vészcsengő és pozitív előjel is egyben. Az EU 2050-re kitűzött klímacéljai, az ESG értékelések terjedése, az EU Taxonómia követelményei mind olyan súlypontok, amelyeket már egyetlen piaci szereplő sem hagyhat figyelmen kívül. Mi a tagságunk aktivitására építünk: közös és összehangolt gondolkodással, tudás- és tapasztalatcserével, jó gyakorlatok megosztásával támogatjuk az átalakulást a fenntarthatóság irányába. Közösen fellépve markánsabban tudunk hatni az építőipar és az ingatlanszektor szemléletváltására, mint egyenként. Hálás vagyok minden hozzánk csatlakozónak, hiszen együtt jelentősebb eredményeket tudunk elérni” – mondta Barta Zsombor, a HuGBC elnöke.

A HuGBC súlyát jelzi, hogy aktív tagja a Zöldépítési Világtanácsnak (World Green Building Council), melyben másik 70 ország hasonló zöldépítési társaságával tud tapasztalatot és jó gyakorlatokat cserélni. 2020-ban a Portfolio online gazdasági újság a Top5 Ingatlanpiaci szakmai szervezet közé választotta az Egyesületet, 2021-ben Barta Zsombor elnök pedig az ingatlanszakma 10 legbefolyásosabb véleményformálója között szerepelt.

Vida Tamás, a KÉSZ Holding Zrt. vezérigazgatója

A százas taglétszám átlépése többek között az egyik legnagyobb piaci szereplő, a KÉSZ Holding Zrt. csatlakozásának is köszönhető.

Vida Tamás vezérigazgató elmondta: „Rendkívüli megtiszteltetés számunkra, hogy egy nemzetközi szinten is nívós szervezethez csatlakozhattunk. Nemcsak tagjai szeretnénk lenni a társaságnak, hanem aktívan részt kívánunk venni a fenntartható épített környezet, valamint az éghajlatváltozással és a körforgásos gazdasággal kapcsolatos innovatív kezdeményezések előmozdításában. A HuGBC tagság lehetővé teszi számunkra, hogy tanuljunk másoktól, emellett meg is osszuk a saját bevált gyakorlatainkat, ezzel is elősegítve a szektor és a KÉSZ Csoport transzformációját.”

A Drees&Sommer Hungária Kft. ingatlantanácsadó és beruházási projektmenedzser cégként szintén friss HuGBC-tag.

Kárpáti Zoltán, a Drees&Sommer Hungária Kft. ügyvezetője

„Az egyik alapelvünk, hogy fenntarthatóan gondolkozunk és cselekszünk. A munkánk során nagy figyelmet fordítunk a környezettudatosság népszerűsítésére és minden aspektusára. Ez az alapelv biztosítja a munkatársainknál és a projektjeinknél az elköteleződést a zöldebb jövő iránt. A HuGBC tagságban ezen elkötelezettséget szeretnénk képviselni, és tudásunkkal, attitűdünkkel támogatni a zöld építést előre mozdító szakmai és populáris tevékenységeket” – mondta Kárpáti Zoltán, a cég ügyvezetője.

A HuGBC jelenleg négy fókuszterületre koncentrál: az agilisabb szakpolitikai fellépésre a fenntarthatóság növelése érdekében az építésügyben, a széleskörű tagsági tudás megosztására, magas színvonalú szakmai edukációra a környezettudatos és egészséges épületek létrehozása érdekében, valamint magának az egyesületnek mint szakmai platformnak és közösségnek az erősítésére, bővítésére.

Az egyesület továbbra is várja tagságába mindazokat a vállalatokat és egyéni szakembereket, akik aktívan és más piaci szereplőkkel összefogva szeretnének tenni egy fenntarthatóbb épített környezet megvalósításáért.

A Nemzetközi Zöld Építés Hete Green Walk eseményén az érdeklődők a helyszínen, szakmai vezetéssel tekinthetik meg a környezettudatos épületeket

A HuGBC néhány tavalyi eredménye:

  • Szakpolitikai kérdésekben 8 esetben adott ki állásfoglalást.
  • Az ingyenes online Green Talk eseményeket 9 alkalommal több mint 430 résztvevő követte élőben, illetve csaknem 1200-an meg is nézték a webináriumok felvételeit.
  • A saját fejlesztésű „A környezettudatos építés alapjai” online tananyag több mint 1300 letöltéssel szerepelt, a hasonló nevű tantárgyat 3 egyetemen (Óbudai Egyetem, PTE, METU) 232 hallgató vette fel.
  • Az 5 munkacsoport közül a WELL munkacsoport létrehozta a wellstandard.hu honlapot a WELL Building Standard magyarországi jelenlétéről.
  • Jelenleg 3 EU-s támogatású kutatási és együttműködési projektben konzorciumi partnerként vesz részt.
  • 147 cikk és 90 esemény jelent meg a HuGBC honlapján, 6 cikk a Metszet építészeti folyóirat Zöld Oldalak nevű rovatában, valamint 6 cikk a Magyar Építéstechnika fenntarthatósági rovatában, főként tagi jó gyakorlatokat közölve.
  • Évek óta minden hónap harmadik hetében olvasható a Zöld Hírlevél.

 

Forrás: HelloLama Creative