Tovább bővíti hőszigetelőanyag-gyártó kapacitását a Masterplast

979
Masterplast káli gyártóbázisa

Új polisztirolgyártó üzemegység létesítését jelentette be a Masterplast. A vállalat a következő hőszigetelőanyag-gyárát Magyarországon, a Heves megyei Kálon működő gyártóbázisán alakítja ki. A társaság úgy látja, hogy az épületek tömeges energetikai felújítása megkerülhetetlenné vált az európai energiakrízis következtében, ami jelentősen bővíteni fogja a hőszigetelő termékek iránti keresletet.

A korszerű technológiával felszerelt gyár képes lesz a Masterplast teljes polisztirol hőszigetelő termékszortimentjének előállítására, évenként 300 ezer köbméteres mennyiség kibocsátás mellett. A 2,1 millió euró értékű beruházás finanszírozását saját anyagi forrásaiból valósítja meg a társaság, amellyel mintegy 40 százalékkal növeli meg a jelenlegi kibocsátási képességét. A tervek szerint 2023 első negyedévében kezdi meg működését az új üzem, amely elsősorban a magyar és a szlovák piac hatékony ellátásában fog szerepet játszani.

 „A mostani európai energiakrízis mindenkit ráébresztett arra, hogy az épületek fenntartási költségeit csökkenteni leginkább azzal az energiával lehet, amit nem használunk el. Az épületek energetikai felújításában óriási megtakarítási potenciál van, Magyarországon a teljes épületállomány közel 70 százaléka szigeteletlen, vagy gyengén szigetelt. Egy tipikus „Kádár Kocka” esetében egy jó termikus burok azonnal, akár 50 százalékkal tudja csökkenteni az épület energiaigényét, amivel valós megoldást kínál a rezsiköltségek elszállása ellen. A várhatóan év végén kifutó 3+3 milliós lakásfelújítási támogatás miatt erős második félévet várunk a szigetelési piacon, jelentősen megnőtt az érdeklődők száma. A több, mint hétszeres lakossági és kisvállalkozói piaci gázárak mellett nem kérdés, hogy aki megteheti, az szigetelni fog. Figyelembe véve a korszerűsítésre szoruló épületállomány magas számát, a szakmai szervezetekkel egyetértésben szükségesnek látnánk egy célzottan energiahatékonyságot javító állami támogatási program elindítását.” – tette hozzá Tibor Dávid a Masterplast elnöke.

 

Forrás: www.masterplast.hu