Tovább szárnyalnak a hőszivattyúk és a lapos vízmelegítők Magyarországon

Az Ariston Csoport 2022-ben kiváló eredményeket ért el: növekedett a megújuló és a nagy hatékonyságú megoldások alap piacain, különösen Európában. A tőzsdei bevezetést követő első év eredményei bizonyítják a szilárd növekedést egy átalakító akvizícióval kiegészítve. A Centrotec Climate Systems2 pro-forma hozzáadásával a nettó bevétel már 3 milliárd euró felett van, szilárd jövedelmezőség mellett. Az Ariston 2023. január 2-án felvásárolta a Centrotec Climate Systems (Wolf, Brink, Ned Air és Pro-Klima márkák) vállalatot.

A 2022-es pénzügyi év konszolidált eredményei

A nettó árbevétel 2 378,8 millió eurót tett ki, ami 19,7%-os növekedést jelent a 2021-ben regisztrált 1 987,3 millió euróhoz képest. A növekedés a Thermal Comfort üzletágban volt erősebb a másik két üzletághoz képest, és Európában, valamint Ázsiában, a csendes-óceáni térségben és a MEA-régióban (Middle East & Russia) koncentrálódott.

Az EBITDA 283,5 millió eurót ért el, ami 14,8%-os növekedést jelent az előző évi 246,9 millió euróhoz viszonyítva, míg az EBIT 193,7 millió euró, ami 13,2%-os növekedést jelent a 2021-es 171,2 millió euróhoz viszonyítva.

A korrigált EBITDA 305,3 millió eurót tett ki, ami 10,3%-os növekedést jelent a 2021-ben regisztrált 276,8 millió euróhoz képest, a nettó árbevételhez viszonyított árrés 13,9%-ról 12,8%-ra csökkent.

A korrigált EBIT 222,6 millió euró, ami 9,4%-os növekedést jelent a 2021-es 203,4 millió euróhoz képest. A nettó árbevételre vetített megfelelő árrés 10,2%-ról 9,4%-ra csökkent. Az összeolvadásokból és felvásárlásokból származó felhígulást, a növekedést támogató kereskedelmi, általános és adminisztratív költségek növekedését, az ukrajnai orosz inváziót követően azonnal rögzített nyersanyagárak emelkedését, valamint az energiaárak további emelkedését a működési tőkeáttétel és az árképzési kezdeményezések enyhítették, különösen az év utolsó felében.

Az éves nettó nyereség elérte a 140,3 millió eurót, ami 2,9%-kal magasabb a 2021-es 136,3 millió eurónál. A megfelelő konszolidált adókulcs 22,0% volt, szemben az előző évi szokatlanul alacsony 17,6%-kal, ami egy egyszeri adókedvezmény következménye.

A szabad cash flow az év során 63,4 millió eurót tett ki, szemben a 2020-as 88,3 millió euróval. Az éves szintű csökkenés az értékesítésre jutó nettó működő tőke magasabb átlagos szintjével függött össze, de a várakozásoknak megfelelően az év utolsó negyedéve erősen pozitív volt (+125,7 millió euró).

Ariston Hungária Kft. eredményei

Az Ariston magyarországi leányvállalata is jelentős növekedést ért el belföldi értékesítés nettó árbevételében. Míg ez a szám 2021-ben 8 866 031 ezer forintra rúgott, addig 2022-ben 12 074 813 ezer forintot tett ki. Az üzemi eredmény azonban a 2021-es 728 118 ezer forintról 680 798 ezer forintra esett vissza 2022-ben. Az adózott eredmény szinten csökkent: míg 2021-ben 586 720 ezer forint volt addig 2022-ben 510 770 ezer forint lett.

Pavek Gábor, az Ariston Hungária Kft. ügyvezető igazgatója szerint ez annak köszönhető, hogy a 2022-es évben az alapanyag árak emelkedését nem sikerült teljes mértékben érvényesíteni az eladási árakban. Illetve az EUR árfolyamok kedvezőtlen alakulása is tovább rontotta az eredményt hazánkban.

Piaci előrejelzések a 2023-as évre 

Az Ariston hazai ügyvezetője szerint az állami ösztönzők kifutása várhatóan negatív hatással lesz idén a kondenzációs kazánok eladására. A CSOK és az Otthon melege program hiányát fokozza a magas infláció, és a magas kamatkörnyezet alacsonyabb raktárkészleteket eredményez az értékesítési hálózatban nehezebb elérést biztosítva a vásárlók számára. Ezért összességében 2023-ban csökkenés várható a kondenzációs kazánok eladásában Magyarországon.

Vízmelegítők piaca

Az elektromos vízmelegítők piaca azonban stabil. Enyhe növekedés várható a piacon, ami lassul. A vásárlásoknál kiemelt szempont lett az energiahatékonyság, sokan ezért cserélik le a meglévő vízmelegítőjüket. A lapos bojlerek piaca 2023-ban tovább emelkedik. Itt az Ariston Velis termékcsalád piacvezető szerepet tölt be.

Jó hír, hogy a hőszivattyús vízmelegítők piaca folyamatosan nő. Az Ariston két termékcsaládjával piacvezető, amelyek a Lydos Hybrid falra szerelhető hőszivattyús vízmelegítők, illetve a NUOS használati melegvíz hőszivattyúk. Mindkettő rendelkezik falra szerelhető és álló változattal egyaránt.

Hőszivattyúk piaca

A hőszivattyúk piaca folyamatosan emelkedik hazánkban. Annak ellenére, hogy jelenleg nincs elérhető állami támogatás a termékekere. Az Ariston ezért egy olyan új terméket vezet be a magyar piacra, amely kiváló alternatívát jelenthet a meglévő fűtési rendszerek korszerűsítésére. Az abszorpciós hőszivattyú, egy speciális termodinamikai ciklust használva, képes magas áramlási hőmérsékletet biztosítani a radiátorok számára, folyamatos fűtési teljesítményt és az elsődleges energiahatékonyságát mindig 100% felett tartani. A hőszivattyú kis méretei miatt könnyen integrálható az épületi rendszerekbe és különösen alkalmas lakóépületek felújításához, mivel kompatibilis a legtöbb meglévő kibocsátási rendszerrel (radiátorokkal).  Hatékony alternatívát jelent a hagyományos berendezésekhez képest, amelyeket így az épületekre és az energia-infrastruktúrára gyakorolt minimális hatással lehet lecserélni. Lehetővé teszi a működési költségek és a fogyasztás több mint 30%-os csökkentését a nagy hatékonyságú kondenzációs kazánokhoz képest, maximálisan kihasználva az 1990 előtti épületekben rejlő lehetőséget az emissziók csökkentésére, amelyek – az elkészült szám, méret, belső jellemzők és használt technológiák alapján – az épületállomány legenergiaigényesebb részét képviselik.

Tervek

A Magyarországon 25 éve jelenlévő vállalat idén kiemelt hangsúlyt fektet a hybrid rendszerekre, amelyek alkalmasak a már meglévő fűtési rendszerek energiatakarékos modernizálására. Továbbra is jelentős szerepük lesz a „Connectivity” rendszereknek, amelyek lehetővé teszik a távolról való irányítást az Ariston applikációján keresztül. Igy a napi energiafogyasztás könnyen ellenőrizhető, ami még több megtakarításra ad módot.

A vízmelegítők területén első számú cél a Lydos Hybrid hőszivattyús vízmelegítő család további népszerűsítése a hazai piacon.

 

Forrás: Ariston