Egészséges és megfizethető otthonok – háromszor alacsonyabb karbonlábnyommal

651

A VELUX Cégcsoport a Föld napján mutatta be a fenntartható épületek legújabb nemzedékét, a Living Places projektet Koppenhágában. A világszinten vezető piaci szerepet betöltő tetőablakgyártó vállalat partnereivel – az EFFEKT-tel és az Arteliaval – együttműködésben hét olyan mintaépületet adott át, amelyek a CO2-kibocsátás jelentős csökkentésével és az elsőosztályú beltéri klíma előtérbe helyezésével képesek újra definiálni a fenntartható építési gyakorlatokat.

Az építőipar jelenleg a globális energiafogyasztás 34 százalékáért és a globális CO2-kibocsátás 37 százalékáért felel. A VELUX Cégcsoport és partnerei az alacsony CO2-kibocsátású megoldások egyre nagyobb szükségét felismerve álltak a Living Places koncepció élére. A jövőre fókuszáló kezdeményezés az építőipar iránymutatója kíván lenni, innovatív megoldásokat kínálva a globális éghajlati és egészségügyi kihívásokra. A koppenhágai Living Places projekt koncepciója öt nyitott pavilon és két lakóépület prototípusát mutatja be, amelyek a Föld napja, április 22-e óta látogathatóak.

A koppenhágai Living Places projekttel a VELUX Cégcsoport elkötelezettségét bizonyítja a fenntartható építési megoldások iránt, és felelősséget vállal egy környezettudatosabb jövő megteremtéséért. A mintaprojekt keretében épült házak figyelemre méltó, mindössze 3,8 kg/CO2/m2 éves CO2-lábnyomot hagynak, ami háromszor alacsonyabb, mint a jelenlegi dán jogszabályi előírás, amely 12 kg/CO2/m2/év. A házakat úgy tervezték, hogy megfizethetők legyenek, áruk megfelel a lakó-, vagy sorházak piaci árának, így a fenntartható élet mindenki számára elérhetővé válik.

“Ez a projekt jó példa arra, hogy a fenntarthatóbb és egészségesebb otthonok építése hogyan képes kezelni az iparág éghajlati kihívásait és javítani az emberek életminőségét. A koppenhágai Living Places programmal bemutatjuk, hogy az egészséges beltéri klíma létfontosságú, tekintve, hogy időnk 90 százalékát beltérben töltjük” – mondta Tina Mayn, a VELUX Cégcsoport termékekért felelős ügyvezető alelnöke a projekt eredményeivel kapcsolatban.

A Living Places öt alapelve

A koppenhágai Living Places épületek megépítésekor öt alapelvet követtek: az otthonoknak egészségesnek, megfizethetőnek, egyszerűnek, megoszthatónak és skálázhatónak kell lenniük. Ezek az elvek az új és már meglévő épületekre, illetve a közösségre egyaránt alkalmazhatók, ezzel megnyitva az utat egy fenntartható és befogadó jövő felé.

Átfogó életciklus-elemzés

A VELUX Cégcsoport, az EFFEKT, az Artelia és az Enemærke & Petersen a koppenhágai Living Places projekt részeként átfogó életciklus-elemzést is végzett. Ez az alapos kutatás minden egyes anyagot és építési technikát megvizsgált a környezeti hatások csökkentése és a CO2-kibocsátás minimalizálása érdekében. A projekt sikere bizonyítja, hogy a fenntartható építési gyakorlatok a ma rendelkezésre álló anyagok, megoldások és háttértudás segítségével megvalósíthatók. A projekt arra ösztönzi az építőipart, hogy adaptálják és bővítsék ezeket a mindenki számára elérhető fenntartható gyakorlatokat.

A projekt a változás katalizátora 

A koppenhágai Living Places ugyanakkor több mint egy prototípus bemutató; a változás katalizátoraként is szolgál az építőiparban. Az UNESCO-UIA 2023-as Építészeti Világfőváros hivatalos partnereként aktivitásnak és vitának ad fórumot, amelyek célja, hogy ösztönözzék és felgyorsítsák a fenntartható megoldások terjedését az építőiparban.

A VELUX Cégcsoport Living Places projektje új fejezetet nyit a fenntartható építési gyakorlatok kapcsán

Az alacsony karbonlábnyom és az optimális beltéri klíma előtérbe helyezésével a koncepció új mércét állít fel a környezettudatos életvitel terén. A VELUX Cégcsoport továbbra is elkötelezett 2030-as Fenntarthatósági Stratégiája mellett, amelynek célja, hogy úttörő szerepet játsszon az éghajlatváltozás elleni fellépésben, fenntartható termékeket fejlesszen, és felelős üzleti gyakorlatot biztosítson. Az olyan kezdeményezésekkel, mint a koppenhágai Living Places a VELUX Cégcsoport továbbra is élen jár a fenntarthatóbb jövő felé vezető úton.

 

A koppenhágai projektről és a VELUX Cégcsoport egészséges és megfizethető otthonok iránti elkötelezettségéről további információk: https://buildforlife.velux.com/en/livingplaces

 

Forrás: Velux