A Brnói Vásárvállalat Budapesten a Cseh Nagykövetségen tartotta március 4-én hagyományos sajtórendezvényét. Az eseményen a cseh gazdaság és a Brnói Vásárvállalat 2019. évi eredményeit és a 2020-s terveket mutatták be.

Cseh gazdaság 2019

Miközben 2019-ben a gazdaság fejlődése az eurózóna több országában lelassult, összességében a cseh gazdaság továbbra is erős. A gazdaság több mint öt éve töretlenül fejlődik: a GDP úgy az első, mint a második negyedévben a vártnál nagyobb mértékben, 2,7 százalékkal nőtt. A jó konjunktúra elsősorban a privát háztartások fogyasztásnövekedésének köszönhető. A lakosság fogyasztási kedve az alacsony munkanélküliségi rátának és a dinamikus bérnövekedésnek köszönhetően töretlen. A külföldi kereslet alakulása is pozitívan hatott a gazdaságra.

Kereskedelmi kapcsolatok a Cseh Köztársaság és Magyarország között

2019-ben a Cseh Köztársaság és Magyarország közötti kétoldalú kereskedelem 9,5 milliárd euró értékben elérte az eddigi legnagyobb volument. Ez összességében 6,9 százalékos növekedést jelent. A Magyarországra irányuló cseh kivitel 12,9 százalékos növekedéssel elérte az 5,8 milliárd eurót. A Csehországba irányuló magyar kivitel 1,3 százalékos csökkenéssel 3,7 milliárd euróra esett vissza. Magyarország ezzel a Cseh Köztársaság tizedik legnagyobb kereskedelmi partnere, ami a cseh külkereskedelmi forgalom 2,8 százalékát teszi ki. Ez a pozíció továbbra is tarthatónak mutatkozik.

Tekintettel arra, hogy mind a cseh, mind a magyar gazdaság messzemenően az autóiparra fókuszál, a jövőt tekintve egyértelmű ezen ágazat, valamint az elektronikai ipar termékeinek túlsúlya a két ország kereskedelmi kapcsolataiban.

Magyarország a Brnóban rendezett szakvásárok tekintetében a stabil 7. helyet foglalja el

2019-ben Magyarország a vásárokon résztvevő külföldi országok sorában – Szlovákia, Németország, Lengyelország, Kína, Ausztria és Olaszország után – a hetedik helyet foglalta el (2019: 815 m2, 121 cég, 249 látogató). Tekintettel arra, hogy a brnói vásárokon résztvevő magyar cégek száma 2019-re megduplázódott, a jövőben növekvő tendenciára számíthatunk. A legtöbb magyar kiállító tradicionálisan a következő vásárokon vesz részt: MSV– nemzetközi gépipari szakvásár, IDET – nemzetközi honvédelmi és biztonságipari szakvásár, TECHAGRO – a mezőgazdasági gépek és technológiák nemzetközi szakvásár, SALIMA – nemzetközi élelmiszeripari vásár, STYL – nemzetközi divat- és textilvásár, KABO – nemzetközi cipő- és bőripari szakvásár.

A Brnói Vásárvállalat 2019. évi gazdasági eredményei

Jiří Kuliš, a Brnói Vásárvállalat vezérigazgatója

A Brnói Vásárvállalat gazdasági eredménye töretlenül, már harmadik alkalommal lépte át az 1 milliárd korona (közel 40 millió euró) összegű, mágikus határt. A Brnói Vásárvállalat vezérigazgatója, Jiří Kuliš szavait idézve: „A páratlan évek a mi kétéves ciklusunkban mindig gyengének mutatkoztak, azonban a 2019. év túlszárnyalta elvárásainkat. A bevételekben átléptük a mágikus milliárdos határt, több mint 750 ezer látogatót üdvözölhettünk, ezért optimizmussal tekintünk a jövőbe.

A Brnói Vásárvállalat a standépítések szegmensében is jó évet zárt – elsősorban a düsseldorfi telephely 5 millió eurós forgalmával.

2019-ben a vállalat saját eszközértékesítést vitt véghez, amivel megvált azon ingatlanoktól, melyek nem kapcsolódtak közvetlenül a vásári tevékenységhez. Ez 251 millió cseh korona (közel 9,9 millió euró) adózás utáni rekordbevételt eredményezett. Ezt a finanszírozási eszközt a vásárterület további fejlesztésére, valamint a kiállítói és látogatói komfortérzet növelésére fogják fordítani.

Az MSV 2020 előkészítése teljes lendülettel zajlik

„Czech Republic – Country For The Future” elnevezés alatt egy nagy alapterületű ország-standon mutatkozott be a cseh gazdaság innovációs stratégiája. A vásár súlypontját olyan forró témák alkották, mint a digitalizálás, a blokklánc, a mesterséges intelligencia, illetve a körforgásos gazdaság. A Digital Factory téma számára az A pavilon adott helyet, ahol egy sor neves, nagy cég – így a Microsoft is – mutatkozott be. A gyártási folyamat digitalizálásának témaköre a 2020. évi MSV szakvásáron még nagyobb figyelmet kap.

Az MSV szakvásáron kívül a 2020. évi vásárprogramban szerepel még két, kétévente rendezett vásár, a TECHAGRO mezőgazdasági gépek és technológiák nemzetközi szakvására (együtt a SILVA REGINA nemzetközi erdőgazdálkodási és vadászati vásárral, valamint a BIOMASS megújuló energia szakvásárral) és a SALIMA nemzetközi élelmiszeripari vásár (együtt a SALIMATECH nemzetközi élelmiszer-technológiai szakvásárral). Az említett vásári trió a páros években a maga nemében egész Európában a legnagyobb vásári programnak számít, ugyanakkor a kontinens harmadik legnagyobb szakvásáraként is jegyzik. Ebben az évben is megtelik a vásárváros teljes kiállítási területe.

Egy fontos változás van a vásárnaptárban a fafeldolgozó ipar WOODTEC szakvásárának páros évre való áthelyezésével: egy olyan időpontra, amikor a hannoveri Ligna vásárral nem ütközik. A fafeldolgozó gépek és berendezések importőreinek és gyártóinak szövetségével folytatott hosszú tárgyalások eredményeképpen a Brnói Vásárvállalat megnyerte egyhangú támogatásukat abban, hogy a WOODTEC marad az egyetlen olyan csehországi vásár, ami a szakágazat teljes portfolióját bemutathatja. A vásár továbbra is ott lesz a fafeldolgozó gépek gyártóinak európai szövetsége, az EUMABOIS által támogatott rendezvények listáján.

A brnói vásárterület új D pavilont kap

Az elkövetkezendő év legnagyobb beruházási projektje egy új D kiállítási csarnok építése, ami a műemlékvédelem alatt álló C csarnokkal együtt egy építészeti egészet fog alkotni. Jiří Kuliš vezérigazgató így fogalmazott:

A szándékunk az, hogy egy olyan modern kiállítási csarnokot építsünk, amely egyben a – bár építészetileg szép, de ugyanakkor kevésbé használható – régi C csarnok számára is új funkcionális lehetőséget biztosít. Úgy tervezzük, hogy az építés 2021 tavaszán indul el és az új csarnok egy évvel később elkészül.

Az új D csarnok építésével egyidejűleg a B csarnok modernizálása is megtörténik. Ez az 1956-ból származó kiállítási csarnok – ami nagymértékben terhelhető padlózattal rendelkezik – egy magas kiállítói komforttal rendelkező, ún. „state-of-the-art” csarnokká változik. Ez a csarnok – együtt az új C-D duplacsarnokkal és az E konferenciacsarnokkal – a vásárterület új, a vásárrendezés legújabb minőségi és komfort elvárásainak megfelelő középpontját fogja alkotni.

További építőipari vonatkozású vásárok 2020-ban

AMPERelhalasztva 2021-re!!!

A Brnói Vásárváros legnagyobb vendégrendezvénye az évente megrendezett AMPER – nemzetközi elektronikai és elektrotechnikai szakvásár. Az elmúlt évben 26 ország 650 kiállítója mutatta be termékeit több mint 43 ezer szakmai látogatónak. A külföldi kiállítók jelentős számának köszönhetően az AMPER Közép-Európa elektrotechnikai fókuszú szakvásárainak vezető rendezvénye. A vásár legnagyobb kiállítói Szlovákia, Németország, Lengyelország, Ausztria és Kína. A kísérő szakmai rendezvények sorában az „AMPER Motion” témája lesz többek között az elektromos közúti közlekedés is.

URBIS SMART CITY FAIR – 2020. június 3-4.

Az URBIS SMART CITY FAIR a legnagyobb közép-európai, kiállítással egybekötött konferencia az okos városok témájában. A szakmai látogatók két nap alatt értékes előadásokat hallgathatnak, jelentős európai intézetek, valamint az Európai Bizottság képviselőivel beszélgethetnek networking témában, számos inspirációt kaphatnak az okos megoldások egyéni alkalmazására is.

MSV / IMT – FONDEX/WELDING/PROFINTECH/PLASTEX – 2020. október 5-9.

Október elején kap helyet a brnói vásárterületen a 62. nemzetközi gépipari szakvásár, öt további szakvásárral kísérve: 12. IMT nemzetközi fémmegmunkálási szakvásár, 18. FOND-EX nemzetközi öntészeti szakvásár, 25. WELDING nemzetközi hegesztéstechnikai szakvásár, 8. PROFINTECH nemzetközi felületkezelési szakvásár, 7. PLASTEX – a műanyag-, gumiipar és kompozitok nemzetközi szakvására. A szervezők több mint 1600 kiállítóval és legalább 80 ezer szakmai látogatóval számolnak. Az utóbbi évek sikere után a központi témák egyike ismét az ipar digitalizációja lesz, ami „Digital Factory” név alatt egy speciális bemutatótéren kap helyet.

 

További információ: http://www.bvv.cz/en/ és www.bdexpo.hu

 

 

Forrás: BD-EXPO