Az idén 95. évfordulóját ünneplő Brnói Vásártársaság február 16-án Budapesten, a Cseh Nagykövetségen tartotta sajtórendezvényét, ahol a cseh gazdaság és a Brnói Vásárvállalat 2022. évi eredményeit és a 2023-as terveit mutatta be.

A Bial Tibor, Csehország budapesti nagykövete által megnyitott rendezvényen Lukas Helan, a Brnoi Vásártársaság kereskedelmi igazgatója és Radoslav Klepáč külkapcsolati és kommunikációs igazgató ismertette a vásár eredményeit és terveit. Hangsúlyozták, hogy idén is várják a magyar szakembereket mind kiállítóként mind látogatóként rendezvényeiken.

A cseh gazdaság 2023-ban

Számos nehézség ellenére a cseh ipar 2022-ben viszonylag jól állta a sarat. A termelési volumen a január és szeptember közötti időszakban az ár- és a naptárhatás kiküszöbölésével 1,5 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakának értékét. A feldolgozóipar a negyedik negyedévben 80,5 százalékos kihasználtsággal dolgozott, ami ugyan alacsonyabb az előző negyedévnél, de jobb az előző évinél. A stabilitás érdekében a Cseh Nemzeti Bank novemberben már nem emelte tovább az alapkamatot: a kétszámjegyű inflációtól függetlenül a kéthetes letéti kamatlábat változatlanul 7 százalékon hagyta és intervenciókkal is támogatja a cseh koronát. A lakosság és a vállalatok anyagi terheinek csillapítása változatlanul az állam feladata. Ebből következően az adósságráta 2023-ban a becslések szerint a GDP 46 százalékára emelkedik.

A Brnói Vásártársaság 2022-es gazdasági eredménye

A vásártársaság bevétele 644 millió cseh koronát, mintegy 27,9 millió eurót tett ki, az üzleti eredmény pedig 2022-ben 6 millió cseh korona avagy mintegy 251.000 euró volt.

„Már a 2022 elején tudtuk, hogy ez az év csak a takarékoskodásról szól. Mindezek ellenére elértük az erre az évre kitűzött gazdasági célunkat.” – Lukas Helan kereskedelmi igazgató ezekkel a szavakkal összegezte a tavalyi fejlődést. 

BVV95 – 95 éve ad egymásnak találkozót Brnóban az egész világ

A Brnói Vásártársaság idén ünnepli alapításának kilencvenötödik évfordulóját. Ebből az alkalomból a Brnói Vásártársaság a városi önkormányzattal és néhány helyi vállalattal karöltve szervez május végére egy ünnepséget változatos kulturális, sport- és szórakoztató programmal a széles nagyközönség számára. A látogatóknak számtalan programot kínálnak a sportversenyektől a gyermekműsorokon át a koncertekig és színielőadásokig, sőt még egy pirotechnikai bemutató is lesz az Ignis Brunensis tűzijáték-fesztiválon.

Építőipart érintő szakvásárok 2023-ban

Brnói építőipari szakvásár – 2023. március 2 – 4.

A Brnói Építőipari Vásár az építészet fesztiválja, valamint a MOBITEX bútor- és lakberendezési vásár korunk legújabb trendjeit mutatja be – a kis alapterületű lakásokat és a természetbe ültetett luxuslakásokat, az ún. glamping-et. A két seregszemlével egy időben rendezik a P vásárcsarnokban a TINY HOUSES kiállítást is, ahol a cseh és külföldi vállalatok mutatják be a „helytakarékos lakhatáshoz” kapcsolódó ötleteiket és termékeiket. A vásárok a kísérő rendezvények széles skáláját kínálják a szakembereknek és a széles nagyközönségnek egyaránt.

Stainless – 2023. május 10 – 11.

A Stainless Nemzetközi Rozsdamentes Acél Szakvásár ideális bemutatkozási és kommunikációs lehetőség a gyártóknak, beszállítóinak, kereskedőinek és felhasználóinak ebben a kiemelkedő szakmaiságú iparágban. A szakvásár kiemelkedő jellemzője a rendkívül magas nemzetközi részvétel a kiállítók és látogatók körében egyaránt. A legnagyobb kínálati csoportot a rozsdamentes acélok jelentik, ahol a rozsdamentes acél és az abból készült fémkohászati termékek gyártói, az anyag megmunkálására és kezelésére szolgáló gépek és berendezések gyártói mutatkoznak be. A kiállítók mindenek előtt a megrendelőikkel ápolják a kapcsolatot és új üzleti lehetőségeket keresnek a szakvásáron.

URBIS SMART CITY FAIR, FUTURE MOBILITY – 2023. szeptember 19 – 21.

Az URBIS SMART CITY FAIR és a FUTURE MOBILITY szakvásárok a szeptemberi Európai Mobilitási Héthez kapcsolódnak. Mindkét seregszemle konferenciákból, kiállításból és az ún. „Demo City” szabadterületen rendezett bemutatókból áll. A két szakvásár elsődlegesen a közlekedéshez kapcsolódó okos városi és önkormányzati megoldásokat kínál. Idén többek között a városlakók közlekedési szokásainak változása áll az előtérben.

MSV, Transport a Logistika, Envitech – 2023. október 10 – 13.

Az MSV szakvásár alapvetően a forgácsoló, alakító és szerszámgépek seregszemléje. Így lesz ez idén is a nagyszámú nemzetközi és cseh gyártó bemutatkozásával. 2023-ban kiemelt szerepet kap az energiafelhasználás is, hiszen tavaly drámai jelentőségűvé vált ez a kérdés, mert az energiaárak már korlátozó tényezőt jelentenek az iparágban. Azt, hogy ezt a problémát hogyan lehet most és hosszú távra is megoldani, azt a kiállító vállalatok standjain és  a színvonalas kísérő rendezvények sokaságával mutatják be. Az elmúlt évekhez hasonlóan 2023-ban is kiemelt szerepet kap az ipar digitalizációja a Digitális Gyár 2.0 projekt keretében is.

További információ:
Magyarországi képviselet
BD-EXPO Kft., Seregi Katalin
tel.: 1/346-0273, office@bdexpo.hu
www.bdexpo.hu