A városokban is megvalósítható a víz természetes körforgása

1310

Az épített környezet és a klímaváltozás miatt felforrósodó, poros levegő idén nyáron is erősen igénybe veszi majd a városlakók szervezetét, az egyre szélsőségesebb időjárásnak köszönhetően pedig hol a csapadékvíz elvezetése, hol éppen annak hiánya okoz majd gondot. A Wavin Építőipari Trendmutatója szerint a megoldás az esővíz elvezetése helyett annak okos megtartása és újrahasznosítása, így egyre nagyobb igény mutatkozhat az ún. kék-zöld tetők kialakítására. A kísérleti projektek tapasztalatai bizakodásra adnak okot, hiszen a fenntartható esővízkezelés enyhülést hoz a hőségtől szenvedő városlakók számára – és nem utolsó sorban költségmegtakarítást jelent az épületek üzemeltetőinek. 

A klímaváltozásnak köszönhetően az árvizek gyakorisága jelentősen, 30 százalékkal megnőtt, miközben az extrém száraz időszakok miatt a talajvízkitermelés világszerte megduplázódott. Kézenfekvő megoldásnak tűnik, hogy az esővizet szűkösebb időszakokra „félretegyük”, majd újra felhasználjuk.

Hogyan valósítható meg mindez beépített, városi környezetben?

A Wavin Építőipari Trendmutatója [1] szerint innovatív mérnöki megoldásokkal az esővizet „megköthetjük” az épületek tetején, és így a víz természetes körforgását városi környezetben is megvalósíthatjuk. Az ún. kék-zöld tetők sokkal többet tudnak, mint a hagyományos, mindössze az épület védelmét és a víz elvezetését szolgáló tetők. A Wavin kísérleti, „PolderRoof” [2] projektjeiben például a „zöld”, füvesített vagy beültetett tetőszint alatt, attól egy szűrőréteggel elválasztva egy „kék” víztározó réteg kap helyet, amit vízzáró réteg választ el a tetőszerkezettől. A tetőből így okos, intelligens eszközökkel vezérelhető víztározó válik: az esővizet öntözésre, az épület hűtésére, vagy akár az épület mosdóiban is újrahasznosíthatjuk. A rendszer ráadásul a meteorológiai előrejelzések, illetve a tetőn tárolt víz mennyisége és hőmérséklete alapján a lehető leghatékonyabban használja fel az értékes esővizet.

A kék-zöld tetők előnyeit az épületben lakók és dolgozók, illetve az épület üzemeltetői is élvezhetik

Már csak a növények látványa és a kevésbé poros levegő is felüdülést jelent: az ilyen épületek lakói a tapasztalatok szerint jobban tudnak koncentrálni, sőt, 30 százalékkal ritkábban van szükségük gyógyszerekre. A tetők hő- és hangszigetelőként is szolgálnak: 4 fokkal csökkentik az épületekben a hőmérsékletet, és akár 10 decibellel képesek csökkenteni az utcáról beszűrődő zajt. A kék-zöld tetőknek köszönhetően az egész épület energiafelhasználása hatékonyabbá válik: segítségükkel nyáron 7 százalék energiamegtakarítást lehet elérni, az összegyűjtött, újrahasznosítható esővíz pedig legalább 60, de akár 150 liter is lehet négyzetméterenként.

További költségcsökkentést jelent, hogy a kék-zöld tetők karbantartására negyed annyit kell költeni, mint a hagyományos tetők esetében, az élettartamuk pedig a hagyományos tetők duplája. A szürkevíz elvezetését szolgáló rendszerekből így válik a klímaváltozásnak ellenálló, integrált, ún. kék-zöld infrastruktúra.

A Wavin nemzetközi és magyar piacvezető cégként élen jár az építőipari trendek alakításában. A cég portfóliójához tartozik például egy amszerdami kollégiumépület kék-zöld “Polderroof” tetőjének kialakítása, az úszó napelem szigetek telepítésére alkalmas, moduláris, lebegő csőrendszer, a Clicfloat, illetve a világ első, újrahasznosított műanyagból készült kerékpárútja is.

________________________________________________________________________
[1] 2023-ban negyedévente jelentkező Wavin Építőipari Trendmutató az iparágban várható fejlődési irányokat térképezi fel.
[2] Az okos víztározással és kék-zöld tetőkkel foglalkozó holland MetroPolder startupot a Wavint is magába foglaló cégcsoport, az Orbia 2022 -ben vásárolta meg.

 

Forrás: Wavin