Természetes kővel a fenntartható kivitelezésért

264

Az elmúlt években sok más területhez hasonlóan, az építőiparban is kulcsszóvá vált a fenntarthatóság. Egyre több építész és tervező fordít figyelmet olyan anyagokra, amelyek környezetkímélőek és hosszú távon is megőrzik minőségüket. Az egyik ilyen környezetbarát megoldás a természetes kő. A mészkő, a gránit és a márvány nem csak időtálló stílust kölcsönöz otthonunknak, hanem a fenntarthatósági elvárásokat is túlszárnyalja.

A természetes kő – ahogy neve is sejteti – nem egy újkeletű találmány, ami ígéretes megoldásként szolgál a fenntarthatósági szempontok kielégítésére, hanem egy több ezer éves múltra visszatekintő építőanyag, ami már számtalanszor bizonyította tökéletességét. Gondoljunk az olyan ókori építményekre, mint a Pantheon, a gízai nagy piramisok, vagy a Colosseum, aminek még napjainkban is a csodájára járunk. Az alábbi tulajdonságai miatt igazán tökéletes és fenntartható alapanyagok az olyan természetes kövek, mint a gránit, a mészkő és a márvány.

Mi teszi fenntartható anyaggá a természetes köveket?

Tartós

Az egyik legfontosabb előnye a természetes kőnek az időtállóság. Ezek a kőzetek hosszú évezredek alatt keletkeztek a földkéregben a magas hőmérséklet és nyomás hatására, aminek köszönhetően rendkívül tömörek és tartósak. Így a mészkő, a gránit és a márvány hosszú évtizedeken át képesek megtartani eredeti állapotukat és szépségüket. Emellett a penésztől, illetve a korhadástól sem kell tartanunk, mivel természetes kőburkolatok vízállóak. Ennek köszönhetően egyszerre csökkenthetjük az épületek fenntartására fordított erőforrás mennyiségét, és az élettartamát is meghosszabbíthatjuk.

Környezetbarát előállítás

A természetes kövek számtalan mintázatban, színben és árnyalatban fellelhetők, amelynek köszönhetően nincs szükség vegyszeres feldolgozásra, vagy adalékanyagok hozzáadására. A kőtömbök feldolgozása kizárólag fizikai eljárással történik. Ezenkívül a bányászat során sem alkalmaznak természetkárosító vegyi anyagokat, így a munkálatok befejeztével a természet rövid időn belül képes visszahódítani a területet.

Emellett előállításához kapcsolódóan fontos kiemelni azt is, hogy a kibányászott kőtömböknek nem kell a fél világot átutaznia, mielőtt felhasználásra kerülne. Európa – köztük Magyarország -, illetve a mediterrán régió – például Egyiptom – bővelkedik könnyen hozzáférhető kiváló minőségű mészkőben, gránitban és márványban.

Újrahasználható és újrahasznosítható

A természetes kő könnyen és hatékonyan újrafelhasználható, ami elősegíti a cirkuláris gazdaságot az építőiparban. A használt kőburkolatot, vagy elemeket fel lehet használni más projektekben, illetve újrahasznosításuk is energiahatékony. Az építészeti célra alkalmatlan darabokat pedig más területen lehet hasznosítani adalékanyagként, például vízlepergető festék előállításához.

Energiahatékony

A természetes kőburkolatok kiváló hővezető képességgel rendelkeznek, aminek köszönhetően jól reagálnak a hőmérséklet változásra és képesek stabilizálni a belső hőmérsékletet. Nyáron hűvösek maradnak, télen pedig megtartják a meleget, ezáltal csökkentve a fűtési és hűtési költségeket. Emellett jól tárolják a hőt, amit később lassan adnak le, ami elősegítik a természetes hőszabályozást a helyiségekben.

Kérjünk szakértői segítséget

A fenntartható építőanyagok használata nem csak egy felkapott divat, hanem a jövő. Ha hosszú távra tervezünk, akkor mindenképp számolnunk kell a természetes kövekkel a projektek kivitelezése során. Minden kő egyedi és eltérő tulajdonságokkal rendelkezik. Kérjünk szakértői segítséget, hogy a projektünkhöz legjobban illő anyagot használjuk fel. Az Amonstone több évtizedes tapasztalattal rendelkezik a természetes kő burkolatok területén és kiváló minőségű mészkő, gránit és márvány kínálattal rendelkezik.

 

Forrás: Amonstone