Immár ötödik alkalommal, augusztus 19-én rendezik meg az ÖKO HOME Expót és Konferenciát Tengődön. A rendezvény célja, hogy bemutassa, ezáltal népszerűsítse a szakemberek körében a környezettudatos építészetben rejlő lehetőségeket, valamint a legújabb ökoépítészeti trendeket – számol be a HuGBC.

A HuGBC – Magyar Környezettudatos Építés Egyesülete szakmai védnöksége alatt megrendezett esemény küldetése, hogy hiteles képet adjon az európai ökoépítészetről. Emellett céja, hogy megismertesse a résztvevő építészekkel, tervezőkkel és kivitelezőkkel az érvényben lévő szabályozásokat és lehetőségeket. A szervezők megvalósult példákon keresztül kívánják bemutatni a természetes építőanyagokkal történő építkezés előnyeit, jelenlegi szabályozását.

A konferenciára olyan nemzetközi szaktekintélyeket hívtak meg, akik több évtizedes ökoépítészeti tapasztalattal rendelkeznek, munkáik között önellátó öko városnegyedtől kezdve, iskolák, óvodák, szállodák és több tucat ökologikus családi ház is megtalálható.

A mostani konferencián különösen nagy hangsúlyt kapott az épületbiológia. Az, hogy épületeink hogyan hatnak az egészségünkre és fordítva, illetve, hogy milyen hatást gyakorolunk mi emberek az épített környezetünkkel a környezetünkre. A rendezvényen a nemzetközi épületbiológiai intézet vezetője, Winfried Schneider (elnök, Institute für Baubiologie und Nachhaltigkeit) német építész online előadásában mutatja be, mi a konkrét szempontrendszer, melynek köszönhetően egészséges, környezetbarát életterek valósulhatnak meg. Mindezt kiegészítve az épületbiológialilag ajánlott gépészettel és az egész mérhetőségét lehetővé tévő épületbiológia méréstechnikának ismertetésével kívánnak átfogó képet adni a résztvevőknek.

Az eseményen továbbá egy gyakorlati workshopokon keretében bemutatják a legújabb 3D vályogház nyomtatási technológiát. A helyszínen elkészítik egy üzemi körülmények között előregyártható, ökologikus szalmaház falpanelt is befújásos szalma hőszigeteléssel. A résztvevők pedig 6 gyakorlati műhelymunkán szerezhetnek új gyakorlati tapasztalatokat.

Részletes program és jelentkezés ITT.

A rendezvény időpontja: 2022. augusztus 19.

Helyszíne: Környezettudatos Építők Szervezetének Oktatási Központja – 8668 Tengőd, Petőfi Sándor utca 135.

Forrás: HuGBC