A gépi földmunkák „svájci bicskái” megnövelt motorerővel – D-szériás New Holland kotró-rakodók

542

Ami mindenre jó, az semmire sem jó igazán, tartja a mondás. Akik viszont a kotrók és homlokrakodók hibátlan ötvözetét jelentő New Holland kotró-rakodókkal dolgoznak, tudják, az építőiparban a kivétel erősíti a szabályt.

A B100, B110 és B115 névre hallagató modellekkel 98-111 LE között elérhető gépcsalád gyakorlatilag végtelen lehetőségeket kínál a palettás áruk kezelésétől a dűlőutak kiépítésén és karbantartásán át a komplett zöldmezős beruházásokhoz szükséges földmunkákig bezárólag, egy, az üzleti kockázatokat kinullázó profi és országos szervízháttérrel.

Műszaki téren ráadásul minimális a szervizigénye a gépeknek, és ha egy 12-16 órás műszakba belefér 20 perc karbantartás, több ezer üzemóráig kitartanak – mindezt már Janó Szabolcs, a márkakereskedő AGROTEC Magyarország Kft. szakértője teszi hozzá.
A tapasztalat szó szerint első kézből származik, ugyanis olyan területi értékesítővel állunk szemben, aki a prospektusokon kívül is úgy ismeri a gépeket, mint a tenyerét. Saját építőipari cégüknél ugyanis kettő is dolgozik, ebből a korelnök ma már több mint 4000 üzemórát tudhat a háta mögött hiba nélkül.

A szakember eddigi tapasztalatairól és a nemrég megújult D-szériás kotró-rakodók erősségeiről osztotta meg velünk véleményét.

A New Holland kotró-rakodó, ami mindenre jó

Az itthon a szívósságáért kedvelt New Holland T5-ös traktorok 3,6 literre növelt turbófeltöltős FPT motorblokkjának erejével akár 3,5 tonna teher 3,5 méteres magasságra emelése sem probléma, a karbantartásuk egyszerű, az üzemanyag-fogyasztásuk kedvező, eltérő hidraulikaszivattyú-kialakításukkal pedig bármely felhasználói igényhez képesek alkalmazkodni. Erős lista, ha azt keressük, miért is fogynak második legnagyobb darabszámban itthon a New Holland kotró-rakodói az építőipari szegmensben. Janó Szabolcs gépértékesítő szerint a gépek sikerre vitték a sokoldalú felhasználást, hiszen maximális kihasználhatóság mellett egyesítik a homlokrakodók és a forgózsámolyos kotrók minden tudását. Sőt, számos tekintetben ki is bővítik a lehetőségeket.

New Holland kotró-rakodó B110D

“Bár forgalmazzuk is ezeket a gépeket, mégis amikor a tudásukat dicsérem, nem arról van szó, hogy “minden szentnek maga felé hajlik a keze”. A gépértékesítői munkám mellett ugyanis van egy kis ingatlankereskedelemmel, ehhez kapcsolódóan építőipari kivitelezésekkel, gépi földmunkákkal foglalkozó cégem is. Itt 2018 óta szinte minden létező feladatkörben bizonyított már egy akkor még C-szériás B110-es New Holland kotró-rakodónk, amihez most csatlakozik egy új, immár teljesen automata fokozatra és kick-down funkcióra is képes Powershift váltóval szerelt új B110D is. Hamarosan belefogunk például egy másfél hektáros szűz területen a talajmunkákba, de törtünk már a géppel korábban 1000 négyzetméteren betont, emeltünk ki vele a 3,5 méteres maximum magasságig betontömböket kamionra, használtuk épületbontásra, ipari létesítménynél csőtörésjavítási munkákhoz, továbbá karbantartási feladatokra éppúgy befogtuk, mint például térkövezésre. Egy kis forgózsámolyos lánctalpassal maximum a csöveknek tudtuk volna kiásni az árkokat, kellett volna egy plusz törzscsuklós homlokrakodó, ha emellett szerettünk volna komolyabb anyagmozgatást vagy talajegyengetést végezni. Ez a gép mindkét területet átfogja bármilyen kompromisszum nélkül. Szűk helyeken, kis bejáratokon persze nem képes úgy bejutni, mint egy minikotró, de nagyobb munkavolumen esetében, szélesebb feladatkörben bármit megold, amit könnyít, hogy kiegészítőket is széles körben találni ezekhez a kotró-rakodókhoz.

A gépek kihasználhatóságát nemcsak az növeli, hogy a D-szériás B100D, B110D és B115D gépeket az alapfelszereltség részeként integrált hidraulika- és kormányrendszerrel szerelik fel. Választhatunk eltérő hidraulikaszivattyú-kialakítások között is – a két sorba kapcsolt fogaskerék szivattyú terhelésérzékelővel 156 l/perc teljesítményt biztosít, míg az áramlásszabályozott axiáldugattyús változat 6-165 l/perc között működteti a munkagépet, ami egyszerre csökkenti az olajhőmérsékletet és a fogyasztást is.

New Holland kotró-rakodó B115D

Janó Szabolcs véleménye szerint ez a gépcsalád az építőipari földmunkák „svájci bicskája”, ráadásul a fogyasztásuk is kedvező.

Piacvezető zajszűrésű fülke, amiben egy 185 centis kezelőnek is minden kényelmesen kézre áll

A New Holland kotró-rakodók előnyei nem érnek véget a mechanikai megoldásoknál, azokat szó szerint a bőrén érzi minden kezelő – a fülkék ugyanis tágasságukkal, kézhez álló kezelőszerveikkel és mindössze 77 dB-es zajszintjükkel kategóriagyőztes kényelmi felszereltséget kínálnak.

„185 centis, 100 kilós ember vagyok, és pompásan elférek, elboldogulok a fülkében egy hosszú nap során. Elfér a lában, kiváló a kilátás a fülkéből, amiben hatékony a klíma, és az elektro-hidraulikus joystick-vezérlésen minden kézre áll, precízen megoldható. A fülkekényelem így itt nem csak a kisebb termetű emberek kiváltsága, bőven van hely akkor is például, amikor átváltunk a kotró szerelék használatára. A gépkínálatban a B115D modelleknél a munkát összkerék-kormányzás teszi még egyszerűbbé, itt három funkcióból választhatjuk ki az elvégzendő feladathoz ideális beállítást.”

New Holland kotró-rakodó B115D

„Napi 20 perc karbantartással nálunk egy New Holland kotró-rakodó több ezer üzemórát megtesz”

Janó Szabolcs szerint a gépek jó tulajdonsága, hogy a tudásukat minimális napi karbantartási igény és a költségcsökkentést segítő kitolt szervizintervallumok mellett vehetjük igénybe.

A mai világban, aki ilyen gép vásárlását fontolgatja, annak nem kell túlragoznom, mennyire értékes befektetést jelentenek, amit érthető okokból óvni szeretnénk. A New Holland kotró-rakodók előnye, hogy ez is a lehető legegyszerűbb. 600 órás szervizintervallumokkal üzemeltethető a gép, egy poros, intenzív nap alatt, illetve után is elég 15-20 percet rászánni a karbantartására. Ellenőrzöm a levegőszűrőt, a hűtőt, a zsírozási pontokat – ezeknél kiemelten ügyeltek a gyártásnál a hozzáférhetőségre –, ha betartjuk a zsírozások között előírt üzemidőket, semmi probléma nem merülhet fel, hiszen minden kritikus részen ellenálló, megerősített anyagokat használtak a gépekben.”

New Holland kotró-rakodó B115D

Egy háttér, amivel sosem kell kötbér miatt aggódni az építőiparban: New Holland plusz AGROTEC Magyarország

Az építőiparban egy műszaki hiba okozta leállásból fakadóan könnyen ugorhat a kötbér akár milliós léptékben is, aminek elkerüléséhez önmagában nem elég a kiváló gép, megbízható alkatrészháttér is kell. Janó Szabolcs szerint ugyan a prémium szegmensben több gyártó is kínál kiemelkedő építőipari gépeket, de az AGROTEC Magyarország Kft. háttere olyan országos lefedettséggel dolgozik, ami biztonsági háló cégmérettől függetlenül.

„Az AGROTEC Magyarország Kft.-nek országszerte 14 területi központja van, amelyekben kivétel nélkül képzett szervizmérnökök, raktárosok dolgoznak, ráadásul hivatalos márkaképviselőkként direkt kapcsolatban állunk a gyárral, ami extra gyors beszállítást garantál bármely szükséges alkatrész esetében. Hatalmas raktárkészlettel, új és gyárilag újjáépített alkatrészekkel is kereskedünk, kapcsolatunk van a New Holland német és francia központi raktáraihoz, aminek köszönhetően expressz igény esetén bárhonnét 48 órán belül beszerezhető, ami kell. Az évek során mindössze egy AdBlue hibám akadt, azt is pillanatok alatt megoldották a szervizeseink. Az építőiparban nem múlhat a nyereség egy leállt gépen, az AGROTEC Magyarország Kft. pedig garancia, hogy ez ne is okozzon sose problémát.”

Hatékony és jövedelmező építőipari földmunkák? Válassza az ideális gépet a feladatra a New Hollanddal!

www.agrotec.hu