A PERI nyerte el DUO termékével a 2019-es BAKA Termékinnováció Díjat, amelyet a világ vezető építészeti kereskedelmi vásárán, a kétévente megrendezett BAU München kísérőrendezvényén adtak át, január 14-én. Az Épületfelújítók Németországi Szövetsége (BAKA) által kilenc éve alapított díj felújítások során alkalmazható innovatív termékeket jutalmaz, az elismerést a Német Szövetségi Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Nukleáris Biztonsági Minisztérium védnöksége alatt ítélik oda. Az indoklás szerint a PERI DUO egyedülálló innováció: olyan univerzális, fenntarthatóan alkalmazható, kompakt zsalurendszer, amelynek elemei kompozitszálas anyagösszetételének köszönhetően könnyűek, és zajmentesen bevethetők komoly terhelés mellett, akár szűk térben, daru alkalmazása nélkül is.

Számtalan esetben lehet szükség felújításra behatárolt terekben: kihasználatlan városi területek rehabilitációjától a történelmi műemlékek megőrzésén át a közlekedési infrastruktúra megújításáig, vagy más épületfelújítási munkákig. Ilyenkor olyan zsaluzási megoldásra van szükség, amelynek elemei kellően könnyűek ahhoz, hogy kézzel is mozgathatók, könnyedén és gyorsan szerelhetők legyenek, hiszen daru alkalmazására nincs térbeli lehetőség. A felújítási munkák ráadásul jellemzően lakó- vagy városi területeken zajlanak – a zsalurendszer szerelésekor az építési zajt ki kell küszöbölni.

A PERI  DUO díjjal is elismert innovációja abban rejlik, hogy a cég intenzív kutatások és termékfejlesztési munka eredményeként egyedülálló kompozitszálas anyagösszetételt, majd arra építve nagy teherbírású, könnyűszerkezetes zsalurendszert fejlesztett ki, amely megoldást nyújt minden, felújítási projektekben jellemzően előforduló szerkezetépítési, zsaluzási problémára.

A PERI DUO alapok, födémek, falak, gerendák és pillérek zsaluzására egyaránt alkalmas, egyetlen eleme sem nehezebb, mint 25 kg, rendszeren belül pedig az elemek, a csatlakozó alkatrészek és a csatlakozások száma a lehető legminimálisabb. Alkalmazásához nem szükséges darut, vagy más szállítási és szerelési segédeszközt igénybe venni. Gyorsan, csendesen, biztonságosan, kalapács nélkül készre szerelhető különösebb tapasztalat nélkül is. Mivel a PERI DUO szálas kompozit anyagokból készül, hatékonyan és gazdaságosan, rendszerleállítás nélkül, az építkezés helyszínén néhány perc alatt tisztítható.

Az innováció alapja az anyagösszetétel, és az arra épülő kompakt, nagy teherbírású rendszer rácáfol minden, a könnyűszerkezetes zsaluzatok alkalmazásával kapcsolatos szakmai fenntartásra. Annak ellenére, hogy a csökkenő anyagi- és energiaforrások fényében a feldolgozóipar jövőbeli legnagyobb kihívásának általában éppen a könnyűszerkezetek tervezéséhez és gyártásához szükséges módszer fejlesztését tekintik, elterjedt az a vélekedés, hogy a műanyag alapú szerszámok, eszközök, tartóelemek mechanikai szilárdsága, teherbíró képessége nem megfelelő.

 

A PERI régóta kutatta a fém- és nemfém anyagok könnyűszerkezetes építőipari alkalmazhatóságának lehetőségeit – ennek egyik eredménye a technopolimer anyagok használata. Ezeket a magas szilárdsággal és merevséggel rendelkező kompozitszálas anyagokat a PERI termékei a várható külső terhelésnek megfelelő arányban tartalmazzák. Az arány változtatásával az anyagminőség gyakorlatilag korlátlanul változtatható. Ezek a kompozitszálat is tartalmazó, könnyű, kazettás kialakítású rendszerelemek jól ellenállnak nedvességnek, képesek az elektromágneses sugárzás elnyelésére, nem zsugorodnak, duzzadnak vagy rozsdásodnak, szálösszetételüknek köszönhetően pedig alkalmazásuk hosszútávon is fenntartható. Fontos fenntarthatósági tényező, hogy a PERI DUO előállítása során nem keletkezik hulladék, és mivel elemei 100%-banújrahasznosítható anyagból készülnek, soha sem végzik hulladéklerakókban vagy hulladékégetőben. A fenntartható gyártói körforgás értelmében a DUO anyag az újrahasznosítás után is anyag marad, és új termékekhez, például zsaluhéjként is használható.

 

További információ: www.peri.hu

 

 

Forrás: PERI

 

 

ÜZENET KÜLDÉSE

Kérjük, írja be hozzászólását!
Kérjük, adja meg nevét