Zsaluzóács továbbképzés

168

Az ÉVOSZ az Erasmus+ Program keretében, 2018 novemberében a nagytáblás zsalurendszerek alkalmazási lehetőségeinek bemutatására építőipari szaktanárok és gyakorlati oktatók számára szervezett tanulmányutat. Az ország különböző építőipari szakiskolájából érkező húsz szaktanár és oktató az egyhetes tanulmányút keretében a Paschal és a NOE cégeknél tett látogatás mellett a Biberachi és a Sigmaringeni Gyakorlati Képzőközpontokban a német duális képzés egyik fontos pillérét jelentő üzemen kívüli gyakorlati képzést is tanulmányozta.

Németországban az egyszerűbb vasbetonszerkezetek zsaluzatát a kőművesek készítik, a zsalurendszerek építése pedig a betonszerkezet-építő szakma feladata. A képzés ennek következtében nem az ács, hanem a kőműves szakma körébe tartozik. A gyakorlati képzésnek a Sigmaringeni Építőipari Gyakorlati Képzőközpont ad helyet. A német építőipari szakképzési rendszerben az un. üzemen kívüli gyakorlati képzőközpontok feladata, hogy a tanulók ott az adott szakma teljes spektrumát megismerjék és gyakorlati fogásait elsajátítsák. Erre ugyanis az őket foglalkoztató, döntően kisvállalkozásoknál nem lenne lehetőség. A tanuló emellett a munkahelyi gyakorlaton munkatapasztalatot és szakmai gyakorlatok szerez.

A továbbképzés résztvevői a sigmaringeni oktatási központ tanműhelyében a zsaluzók által végzett gyakorlati feladatokat is tanulmányozták. A Biberachi Ács Képzőközpontban pedig tájékoztatást kaptak a német duális képzés módszertanáról és finanszírozási rendszeréről.

Ezt követően a Paschal cég központi gyártótelepén tettek látogatást. A hatvanas évek elején családi vállalkozásként zsaluzati elemek gyártásával induló cég mára már világszerte ismert nagyvállalattá nőtt. A résztvevők egy előadás keretében megismerhették a zsaluelemek alkalmazási lehetőségeit, majd a cég informatikusának segítségével betekintést nyertek a zsaluzattervező program működésébe is. Ezt követően bemutatótermükben szinte az összes terméküket, azok szakszerű gyakorlati alkalmazását, az elemek összeállítását, valamint a kapcsolóelemek működési módját is megismerhették. Az összeszerelt zsaluzatok körüljárhatók voltak, és egyúttal a zsalutáblákat összekapcsoló, tartó-, valamint beállító elemek alkalmazását is ki lehetett próbálni. Végezetül a gyártótelepen a zsalurendszer elemeinek gyártási folyamatát is meg lehetett tekinteni.

Ezt követően a résztvevők Süßenbe, a NOE Zsaluzattechnikai Gyárba látogattak el. Ez a cég a Paschal céghez hasonlóan szintén családi vállalkozásként indult és ma is ekként működik. A cég termékeit bemutató prezentációt követően lehetőség volt a bemutatóteremben kiállított zsaluzási rendszerek megtekintésére. A termékek egy része robosztus, a zsalutáblák igen masszívak, ugyanakkor mozgatásuk a Paschal Raster zsaluzatával szemben, csak gépi úton lehetséges. Újdonságként hallottuk, hogy a francia megrendelésre készülő termékek estében, az ott érvényes szabványoknak megfelelően az állványzatokhoz külső feljárókat is biztosítani kell. A gyártócsarnokban az íves falazatok zsaluzata is bemutatásra került.

Az üzemlátogatások mellett mód nyílt a Biberachban épülő 370 ágyas, több szintes kórház főépülete szerkezetépítési munkáinak megtekintésére is. Az építésvezető, valamint a szerkezetépítés műszaki vezetőjének terv- és helyszínismertetőjét követő épületbejárás során a nagytáblás zsaluzatokkal való építkezés egyes fázisait, azaz a zsalutáblák mozgatását, beállítását, rögzítését és a kizsaluzás lépéseit is nyomon követhettük.

A résztvevők a tanulmányút eredményeként továbbfejleszthették a zsaluzási rendszerekkel kapcsolatos ismereteiket, és egyúttal betekintést nyerhettek a német duális képzési rendszer, ezen belül az üzemen kívüli gyakorlati képzőközpontok működésébe is.

Pete Zoltán
ügyvezető igazgató helyettes
ÉVOSZ

Guardian banner

ÜZENET KÜLDÉSE

Kérjük, írja be hozzászólását!
Kérjük, adja meg nevét