A Daikin Europe N.V. bejelentette, hogy 300 millió eurós beruházással új gyárat létesít a lengyelországi Łódźban. Ebben az országban ez az üzem lesz a cég első gyártó telephelye. A Belgiumban, Csehországban és Németországban már jelenleg is működő létesítmények mellett ez lesz a vállalat negyedik gyáregysége. A lengyelországi üzemben 2024 júliusától lakossági használatú hőszivattyúk készülnek majd. 

A fűtési, hűtési, szellőztetési, légtisztítási és hűtőtechnológia szolgáltató Daikin Europe tavaly jelentette be „Fusion 25” elnevezésű stratégiai tervét, amely során 840 millió eurót fordít a K+F, a gyártás és az értékesítés mellett a meglévő gyárakkal kapcsolatos új fejlesztésekre. Ehhez adódik hozzá a most bejelentett 300 millió eurós beruházás, így 2025-ig a Daikin Europe beruházásainak teljes összege több mint 1,2 milliárd eurót tesz majd ki.

Az új üzem bejelentésekor a Daikin hangsúlyozta, kiemelt fontosságú régiónak tekintik Európát a hőszivattyús fűtési üzletág FUSION 25 terv keretében történő bővítése szempontjából.

Toshitaka Tsubouchi, a Daikin Europe elnöke

Toshitaka Tsubouchi, a Daikin Europe elnöke úgy nyilatkozott: „A Daikin vezető szerepet tölt be a hőszivattyús fűtés európai piacán, így vállalatunk készen áll a kihívásra, hogy elősegítse azt a váltást, amelynek során a társadalom átáll a fosszilis tüzelőanyaggal működő kazánokról a hőszivattyúkra. Ennek érdekében megerősítettük termékfejlesztési és szolgáltatási képességeinket, most pedig úgy döntöttünk, hogy új gyárat létesítünk Lengyelországban. Ez a gyár lesz a Daikin Europe csoporton belül a legnagyobb kapacitású üzem az itt készülő hőszivattyúk fűtési teljesítménye alapján. A mostani lengyelországi beruházásunk célja, hogy minden nagyobb országban első számú piaci szereplővé váljunk.”

Hiromitsu Iwasaki, a Daikin Europe alelnöke hozzátette: „Gyártókapacitásunkat tőkebefektetésekkel, valamint az Európában működő hőszivattyúgyárainkban való foglalkoztatás növelésével igyekszünk bővíteni. A vadonatúj lengyelországi gyár létesítésére vonatkozó döntés is azt jelzi, hogy a Daikin határozottan reagál az európai kereslet gyorsuló növekedésére. Lengyelországban jelentős számú képzett munkavállaló áll rendelkezésre, az új gyár pedig 2025-re 1000 embert kíván foglalkoztatni. Erőfeszítéseink révén 2025-re a jelenlegi hőszivattyú-mennyiség négyszeresét leszünk képesek előállítani, és olyan termelési rendszert hozunk létre, amely kellően stabil egy rohamléptekben növekvő piac ellátásához. Az új gyárral a „helyi gyártás a helyi piacra” stratégiánkat is folytatjuk, vagyis az Európában értékesített összes fűtési készüléket Európában gyártjuk le.”

Hőszivattyú gyártósor Ostendben

Egyre többen állhatnak át hőszivattyúk használatára

Az elmúlt évtized során a hőszivattyús fűtés európai piaca gyors ütemben növekedett – a 2021-es adatok szerint évente már több mint egymillió berendezést értékesítenek – ismertette a Daikin Europe.

Patrick Crombez, a vállalat fűtéssel és megújuló erőforrásokkal foglalkozó részlegének igazgatója elmondta: „Az Európai Zöld Megállapodás létrehozásával az európai vezetők egyértelmű utat határoztak meg ahhoz, hogy Európa 2050-re klímasemleges kontinenssé válhasson. Az ezt követő „Irány az 55%!” csomag, valamint a nemrégiben nyilvánosságra hozott REPowerEU terv fokozza a fellépés gyorsaságát az Európában használt fosszilis tüzelőanyagokból származó károsanyag-kibocsátás mennyiségének, valamint a fosszilis energiától való függőség mértékének csökkentése érdekében. A hőszivattyúk kritikus szerepet játszanak a fenti célkitűzések elérésében, így tehát arra számítunk, hogy az elkövetkező években egyre többen állnak majd át a hőszivattyúk használatára. Várakozásaink szerint 2025-re évente legalább 3 millió hőszivattyús rendszert fognak telepíteni, ami körülbelül évi 30%-os növekedési rátát jelent. A Daikinnál egyértelműen arra törekszünk, hogy a jövő érdekében tett beruházásaink által még inkább megerősítsük vezető szerepünket.”

Daikin Altherma egy családi háznál

„A levegő létezésünk elengedhetetlen eleme.”

A Daikin küldetése a kezdetek óta az, hogy az általunk belélegzett és az életterünket átható levegő a lehető legjobb minőségű legyen – írja bemutatkozójában a vállalat. Kiemelik, innovatív termékeik és szolgáltatásaik tervezésekor ezért az elsődleges céljuk, hogy javítsák az emberek egészségi állapotát és jóllétét, valamint csökkentsék a fűtés és hűtés környezeti hatását. A Daikin azt tűzte ki célul, hogy 2050-re karbonsemleges vállalattá váljon a teljes értékláncot, valamint termékei és megoldásai teljes élettartamát tekintve.

Forrás: Daikin Europe közlemény