A természet sokféleségének megőrzésére létrehozott Európai Uniós projekt, a Natura 2000 csehországi központja, a Pardubice-ben épült Natura Park, amelynek a funkcióját is a jövőbe vetett hit határozza meg. Ha egy ilyen épületről van szó, nem lehet kérdés, hogy a felhasznált anyagokat is a fenntarthatóságnak kell jellemeznie.

A Cseh kisvárosban, Pardubice-ben működő Natura Park, az Európai Unió tagállamai által létrehozott, a természet sokféleségének megőrzésére és a veszélyeztetett állat- és növényfajok védelmére létrehozott Natura 2000 projektjének része.

A projekt alapvető célja olyan oktatási és információs központ felállítása, amely öko-tanácsadó szerepével formálja a jövőt. Az épületnek a funkciójához illeszkedő, könnyen megközelíthető, vonzó természeti környezetben, a Chrudimka folyó nyakláncának elnevezett szélesebb körű városépítészeti projekt területén találtak helyet.

Filip Klozar és Jaruslav Krupa koncepcióját a környék gazdag élővilága, a környező fák tekintélyes lombkoronája és az azokon megcsillanó pókhálók is megihlették. Nyilvánvaló szempont volt, hogy az építkezés miatt egyetlen fát se kelljen kivágni, illetve azok az épület környezetének szerves részévé válhassanak.

Az épület funkcióit három szintre rendezték a tervezők. A főbejárat a Chrudimka folyó partja mentén lévő ösvényről nyílik, amely ennek köszönhetően ösvényből parti sétánnyá vált. A háznak így a középső szintjén érkezünk az épület fogadócsarnokába és az információs központba. A talajszint alatti emeleten az ablakok speciálisan kialakított helyének köszönhetően – a tereppel szoros kapcsolatban lévő kilátás szokatlan perspektívát nyújt. A talajszint alatti termekből közvetlen a kapcsolat a kinti ökológiai oktatási helyszínek felé. A terep elrendezését úgy módosították, hogy egy amfiteátrum jellegű tér keletkezzen. A felső szinten található két terem egyikéből a fák koronáira, a másikból pedig a folyóra nyílik a kilátás.

A komplexum földalatti szerkezetei monolit vasbetonból, a föld felettiek pedig teljes egészében tömör faszerkezetből készültek zöldtetővel. A homlokzatok felületképzése szerelt átszellőztetett burkolat, amelyhez a tervezők a Cembrit Patina Original szálcement burkolatát választották.

A tervezői kreativitásnak széles teret engedő homlokzati kialakítás előnye a tartósság, a könnyű kezelhetőség, és a gyakorlatilag karbantartás nélküli üzemeltethetőség. A belsőépítészeti megoldásoknál is a környezetbarát anyagok élveztek előnyt, ahogyan a fűtési rendszer (a környező erőmű maradék hőjét hasznosítják) és a burkolatok megtervezésénél is az újrahasznosítás, mint elv kiemelt szerepet játszott.

Természetes pala tetőn és homlokzaton

Számos szép példát láthattunk itthon és külföldön egyaránt pala homlokzatokkal és tetővel tervezett épületekre, amelyek anyagukkal, csekély karbantartási igényükkel, hosszú élettartamukkal járulnak hozzá egy épület fenntarthatóságának biztosításához. A felhasználható anyagok köre a szó szoros és átvitt értelmében is egyre színesebb.

Mind a pala, mind a fát idéző Cedral burkolat a kedvelt szürkében és földszínekben a leggyakoribb, de aki kifejezetten „színes” és színeiben is tartós megoldásokat keres, az semmiképpen se hagyja figyelmen kívül az akár vízszintesen és függőlegesen is felhelyezhető, akár ívek burkolására is alkalmas Cedralt!

A természetes szálcement alapanyagú homlokzatburkoló és tetőfedő pala a korabeli épületek felújításán éppen úgy megállja a helyét, ahogy a modern épületekhez jól illik a sík, egyenes vonalú tetők látványa. Az anyag pedig könnyedén a tetőről homlokzatra fordul – vagy éppen fordítva. Ha pedig a fedési módokat nézzük, az angol, francia, svájci, német és magyar fedések árnyalják az épület hangulatát.

A Cembrit és az Eternit márkájú szálcement hullám és síkpala kizárólagos magyarországi forgalmazója a CRLT Solution. A szálcement választékhoz tartozik egy egészen egyedi, a fa látványát és a szálcement tartósságát ötvöző burkolat, a Cedral.

 

További információ: www.crlt-solution.hu

 

 

Forrás: Build-Communication Kft.