Szinte bárhol. Jóllehet ezzel a kijelentéssel van, aki nem feltétlenül ért egyet, annyi biztos, hogy a modern szálcement hullámpala ma már nem a mezőgazdasági vagy melléképületek igénytelen fedőanyaga. Kétségkívül rendhagyó, de még inkább költségtakarékos anyag a kortárs építészet kedvelt eszközei közé lépett – mind inkább változatos funkcióban.

A rossz hírű, környezetszennyező és egészségkárosító pala sajnos még ma is számtalan otthon tetőfedő anyaga. A modern szálcement pala azonban környezetbarát alapanyagok felhasználásával készül, ökológiai lábnyoma pedig csekély, de látványa lakó- vagy középületeken még megosztó. Ennek ellenére jól láthatóan bővül a kör, ahol a tervező javaslatára e formabontó anyag kerül – tetőre, falra. Az anyag inkább a szürke árnyalataiban jelenik meg, pedig egy sor, főleg homogén, földszínű változatával válhat az építészeti koncepció elemévé, leginkább akkor, ha az építész nem csupán a tetőre, de a homlokzatra is ilyet tervez.

Rendhagyó látványa már nem csupán nemzetközi projekteken, de magyar tervezők munkáin is megfigyelhető. Budajenő és Telki határában, a Budai hegyek tövében, meglepően jól mutat a fehér színű hullámpala, amit a modern farm koncepciójához választott a tervező. Az épületegyüttes, lakófunkciója mellett, a családi méretű mezőgazdasági termelésben is szerepet játszik; a szálcement hullámpala pedig az épületek burkolataként határozza meg a látványt. Az előregyártott elemekből épült könnyűszerkezetes, energiahatékony, közel passzív ház maga és az itt termesztett biogyümölcsök a fenntarthatóság elvét követik. A tetőről a homlokzatra lefutó szálcement hullámpalával burkolt felületeket és a fehérre vakolt oromfalak homogenitását az egyedileg tervezett, perforált fém árnyékolók teszik változatossá, gyönyörű, állandóan változó, csipkefüggönyszerű árnyékot vetve a beltérre. (Megrendelő: Dr. Tkacsik Márta, Tervező: Zsiros-Kundrík Lívia)

A Konkrét Stúdió tervezőinek munkája, a 2020-ban több díjat elnyert ürömi családi ház tetője és a homlokzata is hullámpala burkolatot kapott. Az anyagválasztást Balogh Csaba, vezető tervező a megbízó anyagi lehetőségeivel, de egyúttal a fenntarthatóságra való törekvésével indokolta. A tetőre javasolt egyszerű, gyorsan kivitelezhető és költséghatékony hullámpala akkor „fordult” a homlokzatra, amikor a fenntarthatóság logikája mentén felmerült az általában drága, átszellőztetett, passzívan klimatizáló homlokzatburkolat ötlete.

Ház a dióligetben
Tervező: Konkrét Stúdió Kft.
Fotó: Sirokai Levente

Épületenergetika, páraszabályozás, akusztika és gazdaságosság

A szálcement hullámpala is rendelkezik minden olyan tulajdonsággal, amely a változatos fedési képeket kínáló síkpalát jellemzi, és amelyek nem csak mezőgazdasági épületek, de lakó- vagy közösség épületek tervezése esetén is hasznosak, előnyösek.

Szinte nincs olyan épület, ahol ne lenne szempont a beltéri páratartalom szabályozás, az épületen belüli megfelelő mikroklíma kialakítása. Ehhez egy hullámpala burkolat is megfelelő módon hozzájárulhat, kínálva a szerelt átszellőztetett homlokzat ismert tulajdonságait. Lakóépületeknél éppen olyan fontos lehet, mint az állattartásra használt épületek esetén a hullámpala a külső zajok, a zuhogó eső, jégverés hangját mérséklő felületének köszönhető hangszigetelő tulajdonsága. A költségeket nézve, alacsony önsúlya miatt a hullámpala a tetőszerkezet kialakítása, felújítása során nem feltétlenül igényel nagy beruházást, hiszen az gyakran megtartható. Ez nem csupán gazdaságossá teszi, de megkönnyíti, gyorsítja is a kivitelezést.

A nagyobb hajlásszögek esetén a kisebb formátumú, 5 hullámú (920×585 mm) palák használata egyszerűsíti a munkát, míg a nagyformátumú hullámpalák (alacsony, 8 hullámú 1.250 és 2.500 mm, valamint a hagyományos 6 hullámú pala 1.250, 1.600 és 2.500 mm hosszban) gazdaságos szerelést és precíz munkavégzést tesznek lehetővé. Amire azonban fontos odafigyelni: a környezetszennyező hullámpala bontására, elszállítására külön szabályok vonatkoznak, ezt érdemes szem előtt tartani.

Gondos kivitelezéssel a hullámpala tetők viharnak, szélnek, jégnek is ellenállnak, éghetetlenségük és jelentős teherbíró képességük, korrózió-állóságuk, kórokozókkal (penésszel, gombával) szembeni ellenálló képességük, valamint fagyálló és UV álló tulajdonságuk is figyelemre méltó.

A szálcement alapanyagú tetőkhöz és szerelt átszellőztetett homlokzatokhoz alkalmas anyagok, az összes szükséges tervezői és kivitelezői támogatással együtt váltak egy kézből elérhetővé a CRLT Solution kínálatában. A cég a Cembrit, Eternit és Cedral szálcement anyagok magyarországi képviseletét látja el. Szálcement, acél és alumínium homlokzatburkolat és tetőfedő rendszerek, illetve kerámia homlokzati anyagok is elérhetőek a választékban. Minden termékcsoport esetén teljes a rendszer, sőt az ereszcsatorna és a homlokzatburkolatok alszerkezetének kialakításához bevált rögzítéseket is egy kézből kaphatjuk. A műszaki támogatáson túl logisztikai- és veszélyes hulladék elszállítással válik a folyamat teljessé.

 

www.crlt-solution.hu