Szinte mindenki megtapasztalta már, aki valaha élt társasházban vagy ikerházban, milyen élmény a szomszéd és az átszűrődő hangok. A legszélsőségesebb tapasztalatot persze a panelházakban lehet szerezni, ahol azt is lehet hallani, hogy mikor húzza el a felső lakó a függönyt.

A magas lakókomfort egyik meghatá­rozó szempontja a zajmentes környezet. Magyarországon a mai napig nem fordíta­nak kellő hangsúlyt a hangszigetelés fon­tosságára, pedig a jól megválasztott építő­anyag rengeteg bosszúságtól kíméli meg a lakás tulajdonosát.

A LEGJOBB HANGGÁTLÓ

Ilyen lehet például a mészhomok tégla, ami széles körben ismét elterjedt hazánk­ban. A falazott szerkezetek közül a Silka falazóelemmel készült fal a legjobb hanggátló. A legszigorúbb előírásokat is telje­sítik, számított, lakásokban mért eredmé­nyekkel bizonyítható, hogy nagy töme­géből adódóan kiválóan hangszigetel. A lehető legjobb választás társasházaknál közlekedő és lakáselválasztó falszerkeze­tek, valamint nagy forgalmú környéken homlokzati falak zajcsökkentéséhez.

A termék jó hírnevét elsősorban a nagy testsűrűségéből adódó kiváló hangszige­telési képességének köszönheti, mely az akusztikai falak (lakáselválasztó, lakó- és közösségi terek közötti, homlokzati stb.) tökéletes műszaki megoldása. A Silka mészhomoktégla egy olyan nagyszilárd­ságú építőelem, amely mész, homok és víz összekeverésével, nyomás alatti formázásával, majd ezt követően gőzszilár­dítással készül.

TULAJDONSÁGOK

A mészhomok téglából épített falaza­tok sokrétű elvárásokat teljesítenek. Ilyen a magas nyomószilárdság, amely kar­csú falszerkezet építését teszi lehetővé, mely különösen előnyös a helyiségmére­tek szempontjából. A fózolt élű termékek alkalmazásával vakolatlan (látszó felületű) válaszfalak is készíthetők.

A nagy testsűrűségből adódóan a fala­zat kiváló hőkapacitással rendelkezik – azaz hőtároló tömegként funkcionál –, ami különösen fontos a nyári túlmelegedés elleni védekezésben. Szintén a testsűrűsé­géből adódóan fokozott akusztikai igények esetén is megfelelő teljesítménnyel rendel­kezik, amely növeli a lakókomfortot, akár épületen belüli, akár környezeti zajterhe­lésről van szó.

1. táblázat
Típus/jelMéret (H×M×Sz)
(cm)
Nyomószilárdság
középértéke (N/mm2)
Léghanggátlási szám
(Rw) (dB)
HML 300 NF+GT33,3x20x301657
HM 250 NF+GT25,0x20x251956
HM 200 NF+GT33,3x20x201756
HM 150 NF+GT33,3x20x151952
HML 100 NF+GT33,3x20x101345
HMLF 100 NF+GT33,3x20x101342
V-12025×6,5×1221

 

A Silka mészhomoktéglák megfelelnek a vonatkozó minőségtanúsító feltételrend­szernek (a gyártás és felhasználás során is minimális a környezet terhelése), ezál­tal viselhetik a magyar „Környezetbarát termék” védjegyet. A termék minőségét a folyamatos és szigorú minőségellenőrzés szavatolja (1. táblázat).

Bővebb információ:
https://www.xella.hu/hu_HU/Silka-marka-oldal